Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 24. 10. 2024
Referenčná suma pre programový výber dôchodku z II. piliera na rok 2024 je vo výške 651,70 eur. Táto suma má kľúčový význam pre sporiteľov, ktorí si chcú vybrať svoje úspory z druhého piliera naraz.
Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

Zdroj: Shutterstock

Sociálna poisťovňa pripomína, že referenčná suma pre jednorazovú výplatu dôchodku z II. dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,70 eur, čo je medziročne o 130,40 eura viac. Táto suma je kľúčová pre sporiteľov, ktorí majú záujem o výplatu svojej nasporenej sumy formou programového výberu, teda jednorazovým výberom celej nasporenej sumy. Ak túto sumu nedosiahnu, svoje úspory budú dostávať postupne.

Programový výber z 2. piliera v roku 2024

Podľa aktuálnych pravidiel môžu sporitelia, ktorí poberajú dôchodky z rôznych zdrojov (napríklad zo Sociálnej poisťovne alebo ako výsluhový dôchodok), a ktorých úhrnná suma dôchodkov presahuje referenčnú hodnotu 651,70 eur, požiadať svoju dôchodkovú správcovskú spoločnosť o jednorazový výber svojich príspevkov z II. piliera. Referenčná suma zodpovedá priemernému mesačnému starobnému dôchodku vyplácanému zo Sociálnej poisťovne, a tak slúži ako kritérium pre programový výber v rámci II. piliera.

Programový výber v praxi znamená, že sporiteľ si môže dohodnúť s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou výšku a obdobie mesačných platieb, prípadne môže požiadať o vyplatenie celej nasporenej sumy naraz, ak jeho dôchodky dosahujú aspoň uvedenú referenčnú sumu. Pre rok 2024 teda platí, že každý, kto dostáva dôchodky v súhrnnej výške vyššej ako 651,70 eur, má možnosť požiadať o jednorazové vyplatenie nasporenej sumy bez toho, aby sa táto suma zdaňovala.

 

Aké sú pravidlá pre programový výber v roku 2025

Ďalším dôležitým bodom je, že podmienky pre výplatu starobného dôchodku z II. piliera zostávajú pre rok 2025 nezmenené. Aj keď sa plánovali zmeny v oblasti výplatnej fázy starobného dôchodkového sporenia, konkrétne obmedzenia alebo zdanenie jednorazového výberu, tieto zmeny boli odložené na 1. január 2026. To znamená, že sporitelia budú môcť v roku 2025 ešte stále využívať výhody jednorazového výberu nasporených príspevkov bez dodatočných obmedzení alebo zdanenia.

V praxi to znamená, že sporitelia, ktorí podajú žiadosť o výber pred koncom roka 2025, budú môcť požiadať o jednorazový výber za podmienok, ktoré budú platiť aj v roku 2026, pokiaľ splnia kritériá pre výšku dôchodkov. Aj v roku 2026 bude teda možné požiadať o jednorazové vyplatenie celej nasporenej sumy bez toho, aby bola zdanená, ak dôchodca dosiahne referenčnú sumu pre daný rok.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

22. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

Štát už približne vie, aký bude trinásty dôchodok v roku 2025. Počíta sa totiž z priemerného dôchodku. Na našej kalkulačke si už teraz môžete vypočítať, koľko peňazí dostanete v decembri... celý článok

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

Trinásty dôchodok, ktorý tento rok dostanú všetci poberatelia dôchodkov, prináša niekoľko zásadných zmien. Po novom sa jeho výška nebude určovať podľa výšky dôchodku jednotlivca, ale... celý článok