Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 10. 2024
Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár eur, no pre väčšinu to boli stovky či rovno tisícky eur navyše. Po prijatí novely budú môcť deti odovzdať rodičom dve percentá zo svojich daní.
Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský dôchodok končí v podobe, akej ho poznáme. Zrušilo ho schválenie konsolidačného balíčka. Hoci sú dôchodcovia skupinou, ktorú konsolidácia zabolí asi najmenej, neznamená to, že ich úplne obíde. Niektorí môžu prísť o stovky, dokonca tisícky eur ročne.

Štát prichádza s novým systémom, ktorý zásadne mení spôsob, akým budú deti môcť finančne podporiť svojich rodičov. Kým v minulosti mohli seniori dostávať bonus k dôchodku, vypočítaný ako maximálne 1,5 percenta z výšky odvodov ich pracujúcich detí, teraz bude fungovať úplne nový mechanizmus založený na asignácii daní. Po novom budú môcť deti poukázať rodičom dve percentá z daní. Čo je neporovnateľne menej.

 

Dve percentá rodičom

Podľa nového zákona budú môcť pracujúce deti asignovať časť svojich daní svojim rodičom, konkrétne dve percentá otcovi a dve percentá matke. Okrem toho majú možnosť prispieť ďalšími dvoma percentami neziskovým organizáciám. Deti si teda môžu vybrať, či využijú všetky tri možnosti alebo len niektoré z nich. Kumulácia percent však nebude možná – ak sa rozhodnú prispieť len matke, nebude to znamenať, že jej môžu asignovať šesť percent, ale maximálne dve percentá.

V praxi to však znamená veľký finančný pokles pre mnohých dôchodcov, ktorí doteraz dostávali relatívne slušný rodičovský dôchodok. Namiesto súčasných priemerných 300 eur ročne, ktoré mohli seniori získať prostredníctvom odvodov svojich detí, budú po novom môcť dostať maximálne 46 eur ročne od každého zarábajúceho dieťaťa. Tento nový systém tak výrazne ovplyvní ich finančnú situáciu.

Novinkou je tiež to, že deti nebudú musieť podávať vyhlásenie, že nesúhlasia s vyplácaním rodičovského dôchodku. Od budúceho roka však budú musieť vypísať tlačivo na darovanie dvoch percent z daní.

Rekordér dostal viac ako 2 300 eur

Rodičovský dôchodok 2024 v číslach

  • Počet ľudí, ktorí dostali rodičovský dôchodok: 852 000
  • Najvyšší rodičovský dôchodok: 2 304 eur (192 eur/mes.) od 11 detí
  • Od najvyššieho počtu detí: 1 680 eur (140 eur/mes.) od 13 detí
  • Priemerný rodičovský dôchodok: 306,20 eur (25,50 eur/mes.) jeden rodič spolu od všetkých detí
  • Najnižší rodičovský dôchodok: 1,20 eur (0,10 eur/mes.)
  • Najväčšia skupina rodičov (238 tis.) bude poberať 283,20 eur (23,60 eur/mes.) – jeden rodič spolu od všetkých detí

Zdroj: MPSVaR

V roku 2023 bolo v rámci starého systému vyplatených 307 miliónov eur na rodičovskom dôchodku, pričom ho dostalo 907-tisíc seniorov. Pre jedného rodiča to znamenalo v priemere 338,40 eura ročne. V roku 2024 dostalo rodičovský dôchodok 852-tisíc dôchodcov, pričom äčšina starobných dôchodcov dostala prostredníctvom rodičovského dôchodku v priemere 306 eur. 

Tieto čísla však v novom systéme už nebudú dosiahnuteľné. Bývalý minister práce a daňovo odvodový expert Jozef Mihál navyše upozornil, že po zmene zákona nedostanú dôchodcovia v roku 2025 nič. Rodičovské dôchodky sa totiž vždy počítali z odvodov detí za predchádzajúci rok.

Dôchodcovia, ktorí nemali deti alebo ich deti nie sú ekonomicky aktívne, nedostali nič. Našli sa takí, ktorí dostali len pár eur, najnižší rodičovský dôchodok v roku 2024 predstavoval len 1,20 eur, naopak, rekordér dostal až 2 304 eur celkovo od 11 detí. Po novom bude môcť dostať každý senior len niekoľko desiatok eur od každého pracujúceho dieťaťa.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

Trinásty dôchodok, ktorý tento rok dostanú všetci poberatelia dôchodkov, prináša niekoľko zásadných zmien. Po novom sa jeho výška nebude určovať podľa výšky dôchodku jednotlivca, ale... celý článok

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

19. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

Sociálna poisťovňa prichádza s dôležitým oznámením pre pracujúce deti dôchodcov. Ak ste nestihli podať vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok do 31. augusta 2023, máte ešte šancu... celý článok

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok