Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 4. 9. 2024
Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia z tohto roku atraktívny čas na odchod do penzie. Pozor však na zvláštnu pascu, ktorá vás môže pripraviť o peniaze.
Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Zdroj: Shutterstock

Odchod do dôchodku už v roku 2024, alebo radšej počkať? Ak máte nárok na dôchodok, riadny alebo predčasný, neváhajte dlho. Odchodom do starobného dôchodku ešte v tomto roku si stihnete zaistiť mimoriadne vysokú valorizáciu a neminie vás ani 600-eurový trinásty dôchodok. Ak teda naozaj túžite po pokoji od práce, nemáte na čo čakať. 

Na túto „vychytávku“ upozornil známy expert na dane a odvody Jozef Mihál (Demokrati). Upozorňuje však, že každý prípad je individuálny a pri rozhodovaní je potrebné zohľadniť viacero faktorov. Pri predčasnej penzii si tiež treba dávať na „zákernú“ podmienku štátu, ktorá vás môže pripraviť o príjem.

Dôchodok v roku 2024 sa oplatí. Ale aj nie

V druhom štvrťroku 2024 zaznamenal Štatistický úrad SR nárast priemernej mesačnej mzdy o 7,1 %, čo predstavuje sumu 1 520 €. Táto informácia je kľúčová pre ľudí, ktorí uvažujú o podaní žiadosti o dôchodok ešte v roku 2024. 

Výpočet starobného dôchodku je založený na vzorci, kde výsledná suma dôchodku závisí od priemerného osobného mzdového bodu (POMB), obdobia dôchodkového poistenia (ODP) a aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH). Dôležité je tiež zohľadniť valorizáciu, ktorá v roku 2024 pre novopriznané dôchodky dosahuje vysokých 14,5 %. 

Ak teda požiadate o penziu (aj predčasnú) v roku 2024, získate vysokú valorizáciu, trinásty dôchodok a už od januára 2025 sa môžete tešiť na ďalšiu valorizáciu, ktorá bude vo výške 2 %.

Oplatí sa aj predčasný dôchodok

Mihál uvádza vzorový príklad pani Zuzany, ktorá sa rozhodne požiadať o predčasný dôchodok v decembri 2024, ukazuje, že aj po zohľadnení krátenia za predčasný odchod do dôchodku bude jej dôchodok 750,10 €, čo je po valorizácii o 2 % k 1.1.2025 približne 765,20 €.

Ak by však čakala do roku 2025, jej riadny starobný dôchodok by mohol dosiahnuť 789,50 €.Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je výhodnejšie počkať, pretože mesačný dôchodok bude v roku 2025 vyšší. Avšak, ak sa na situáciu pozrieme podrobnejšie, zistíme, že aj napriek nižšiemu mesačnému dôchodku v prvom prípade získa pani Zuzana celkovo viac peňazí.

Prvý scenár: Predčasný dôchodok

  • Pani Zuzana získa za rok 2024 trinásty dôchodok vo výške 606,30 €.
  • Od 1.1.2025 do 5.12.2025 dostane 11,9 mesačných dôchodkov po 765,20 €, čo je 9 106 €.
  • Celkový zisk do konca roka 2025: 606,30 € + 9 106 € = 9 712,30 €.

Druhý scenár: Počkanie na riadny starobný dôchodok

  • Pani Zuzana nezíska trinásty dôchodok za rok 2024.
  • Od 1.1.2026 bude dostávať vyšší dôchodok 789,50 €, ale pred tým žiadny dôchodok za rok 2025.

V prvom scenári získa pani Zuzana celkovo viac peňazí do konca roka 2025 (9 712,30 €) napriek tomu, že jej mesačný dôchodok bude nižší o 24,30 €. Ak pani Zuzana dosiahla priemernú dĺžku dožitia na dôchodku 20 rokov, tento vyšší jednorazový zisk v prvých rokoch by viac než vykompenzoval nižší mesačný dôchodok v ďalších rokoch. V celkovom súčte by teda získala viac, ako keby čakala do roku 2025.

 

Ako sa správne rozhodnúť?

Rozhodnutie o podaní žiadosti o dôchodok v roku 2024 je teda na mieste. Je nutné zvážiť všetky aspekty vrátane ďalšej možnosti pracovať, stratenej mzdy za rok 2025 a daňových povinností.

Musíte si sami určiť, či chcete pokračovať v práci, alebo toho máte po krk a už chcete ísť na zaslúžený dôchodok. Ak chcete ostať v práci, nad dôchodkom nemusíte vôbec uvažovať, pretože mzda bude vždy vyššia ako váš dôchodok. Navyše, ak sa rozodnete počkať na riadny starobný dôchodok, môžete plynule pokračovať v práci aj po priznaní starobného dôchodku.

Ak sa rozhodnete požiadať o predčasný dôchodok, musíte pracovný pomer ukončiť a ak sa so zamestnávateľom dohodnete, môžete pracovať na dohodu alebo si založiť živnosť. pri žiadosti o predčasný dôchodok na vás čaká ešte nástraha v podobe nepriznania predčasného dôchodku.

Pasca na predčasných dôchodcov

Ako nedávno upozornili tvnoviny.sk, mnohí Slováci a Slovenky sa v Sociálnej poisťovni informovali o možnostiach predčasného dôchodku. Úradníci im povedali, že podmienky spĺňajú, tak si podali žiadosti a ukončili pracovné pomery. Neskôr sa dozvedeli, že im predčasný dôchodok nepriznajú. V dôchodkovom konaní totiž do procesu rozhodovania vstupujú aj faktory, ktoré nemuseli byť predtým známe.

Sociálna poisťovňa vtedy priznala, že ide o systémový problém. Ukončenie pracovného pomeru je totiž podmienkou začatia konania o predčasnom dôchodku. Množstvo ľudí sa tak dostáva do neriešiteľnej situácie, kedy je bez práce a bez dôchodku. Ak sa teda rozhodnete odísť do predčasného dôchodku a dokážete sa so zamestnávateľom dohodnúť na možnom návrate, určite tak urobte.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

Trinásty dôchodok, ktorý tento rok dostanú všetci poberatelia dôchodkov, prináša niekoľko zásadných zmien. Po novom sa jeho výška nebude určovať podľa výšky dôchodku jednotlivca, ale... celý článok

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

19. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

Sociálna poisťovňa prichádza s dôležitým oznámením pre pracujúce deti dôchodcov. Ak ste nestihli podať vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok do 31. augusta 2023, máte ešte šancu... celý článok

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok