Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 4. 7. 2024
Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní dôchodcovia. Na našej kalkulačke si môžete vypočítať, koľko peňazí v decembri dostanete.
Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Zdroj: Shutterstock

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini nedávno podpísal novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša zmeny v stanovení maximálnej sumy 13. dôchodku. Podľa novely bude maximálna suma 13. dôchodku určená ako priemerná mesačná suma starobného dôchodku za predchádzajúci rok. Pre rok 2024 to znamená, že maximálna suma 13. dôchodku bude 606,30 eur. Informuje o tom Sociálna poisťovňa.

Predčasní a riadni dôchodcovia dostanú rovnako

Tento 13. dôchodok v sume 606,30 eur bude v roku 2024 vyplatený nielen poberateľom starobného dôchodku, ale aj tým, ktorí poberajú predčasný starobný dôchodok. Pôvodne zákon počítal s tým, že predčasní starobní dôchodcovia dostanú viac peňazí, keďže priemerný predčasný dôchodok je vyšší. To sa však nedávno zmenilo.

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej >>>

Pre poberateľov invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku bude suma 13. dôchodku určená podľa priemernej mesačnej sumy týchto dôchodkov, ktorú vykázala Sociálna poisťovňa za kalendárny rok 2023.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Novela zákona zachováva najnižšiu garantovanú sumu 13. dôchodku na úrovni 300 eur. To znamená, že ak priemerná suma daného druhu dôchodku bude nižšia ako 300 eur, poberatelia dostanú 13. dôchodok vo výške 300 eur. Tento krok má zabezpečiť, že aj najnižšie dôchodky budú dostatočne podporené, čím sa snaží zlepšiť finančnú situáciu dôchodcov na Slovensku.

Tento zákon prináša konkrétnu istotu pre dôchodcov ohľadom výšky ich 13. dôchodku a zároveň zohľadňuje priemerné hodnoty dôchodkov, čím sa snaží spravodlivo rozdeliť finančné prostriedky medzi rôzne kategórie dôchodcov.

Sumy 13. dôchodkov na rok 2024

Pre každý typ dôchodku je stanovená pevná suma 13. dôchodku:

  • Poberatelia riadneho starobného dôchodku dostanú 606,30 eur
  • Poberatelia predčasného starobného dôchodku 606,30 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku do 70 % 300 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku 70 % 493,80 eur
  • Poberatelia vdoveckého dôchodku 300 eur
  • Poberateľky vdovského dôchodku 339 eur
  • Poberatelia sirotského dôchodku 300 eur

V prípade poberania viacerých typov dôchodkov sa berie do úvahy len najvyššia suma trinásteho dôchodku. Napríklad ak niekto poberá predčasný starobný dôchodok a zároveň invalidný dôchodk, dostane sumu 13. dôchodku naviazanú len na starobný dôchodok.

Podľa novej legislatívy bude výška trinásteho dôchodku každoročne stanovená osobitne pre každý typ dôchodkovej dávky. Táto suma bude vypočítaná na základe priemernej mesačnej výšky príslušného dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Ak priemerná výška dôchodku bude nižšia ako 300 eur, trinásty dôchodok bude minimálne 300 eur. Týmto krokom sa snaží vláda zabezpečiť, aby aj dôchodcovia s nižšími príjmami mali istotu v podobe minimálnej výšky trinásteho dôchodku, čo im poskytne lepšie finančné zabezpečenie v závere roka.

Menia sa aj pravidlá pre predčasný dôchodok

Ďalšie zmeny sa týkajú podmienok získania predčasného dôchodku. Poslanci naviazali podmienku odpracovaných rokov na zmenu strednej dĺžky života, čo znamená, že požiadavka odpracovaných rokov sa bude postupne predlžovať. Tento krok má za cieľ reflektovať predlžujúcu sa dĺžku života a zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému.

Predčasná penzia bude zároveň znížená o 0,5 percenta za každý mesiac, ktorý chýba do dosiahnutia štandardného dôchodkového veku. Toto opatrenie nadobudne účinnosť 15. mája, čo znamená, že žiadosti o predčasnú penziu podané pred týmto dátumom budú posudzované podľa doterajších pravidiel. Zníženie predčasnej penzie má za cieľ motivovať ľudí, aby pracovali až do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku, čím sa zabezpečí vyššia úroveň ich budúceho dôchodku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

10. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

Opoziční poslanci z klubov Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia navrhujú, aby 13. dôchodok dosiahol výšku priemerného starobného dôchodku, čo by znamenalo výrazné zvýšenie oproti súčasnému... celý článok