Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 4. 7. 2024
Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní dôchodcovia. Na našej kalkulačke si môžete vypočítať, koľko peňazí v decembri dostanete.
Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Zdroj: Shutterstock

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini nedávno podpísal novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša zmeny v stanovení maximálnej sumy 13. dôchodku. Podľa novely bude maximálna suma 13. dôchodku určená ako priemerná mesačná suma starobného dôchodku za predchádzajúci rok. Pre rok 2024 to znamená, že maximálna suma 13. dôchodku bude 606,30 eur. Informuje o tom Sociálna poisťovňa.

Predčasní a riadni dôchodcovia dostanú rovnako

Tento 13. dôchodok v sume 606,30 eur bude v roku 2024 vyplatený nielen poberateľom starobného dôchodku, ale aj tým, ktorí poberajú predčasný starobný dôchodok. Pôvodne zákon počítal s tým, že predčasní starobní dôchodcovia dostanú viac peňazí, keďže priemerný predčasný dôchodok je vyšší. To sa však nedávno zmenilo.

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej >>>

Pre poberateľov invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku bude suma 13. dôchodku určená podľa priemernej mesačnej sumy týchto dôchodkov, ktorú vykázala Sociálna poisťovňa za kalendárny rok 2023.

Rok 2024Rok 2025

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Novela zákona zachováva najnižšiu garantovanú sumu 13. dôchodku na úrovni 300 eur. To znamená, že ak priemerná suma daného druhu dôchodku bude nižšia ako 300 eur, poberatelia dostanú 13. dôchodok vo výške 300 eur. Tento krok má zabezpečiť, že aj najnižšie dôchodky budú dostatočne podporené, čím sa snaží zlepšiť finančnú situáciu dôchodcov na Slovensku.

Tento zákon prináša konkrétnu istotu pre dôchodcov ohľadom výšky ich 13. dôchodku a zároveň zohľadňuje priemerné hodnoty dôchodkov, čím sa snaží spravodlivo rozdeliť finančné prostriedky medzi rôzne kategórie dôchodcov.

Sumy 13. dôchodkov na rok 2024

Pre každý typ dôchodku je stanovená pevná suma 13. dôchodku:

  • Poberatelia riadneho starobného dôchodku dostanú 606,30 eur
  • Poberatelia predčasného starobného dôchodku 606,30 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku do 70 % 300 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku 70 % 493,80 eur
  • Poberatelia vdoveckého dôchodku 300 eur
  • Poberateľky vdovského dôchodku 339 eur
  • Poberatelia sirotského dôchodku 300 eur

V prípade poberania viacerých typov dôchodkov sa berie do úvahy len najvyššia suma trinásteho dôchodku. Napríklad ak niekto poberá predčasný starobný dôchodok a zároveň invalidný dôchodk, dostane sumu 13. dôchodku naviazanú len na starobný dôchodok.

Podľa novej legislatívy bude výška trinásteho dôchodku každoročne stanovená osobitne pre každý typ dôchodkovej dávky. Táto suma bude vypočítaná na základe priemernej mesačnej výšky príslušného dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Ak priemerná výška dôchodku bude nižšia ako 300 eur, trinásty dôchodok bude minimálne 300 eur. Týmto krokom sa snaží vláda zabezpečiť, aby aj dôchodcovia s nižšími príjmami mali istotu v podobe minimálnej výšky trinásteho dôchodku, čo im poskytne lepšie finančné zabezpečenie v závere roka.

Menia sa aj pravidlá pre predčasný dôchodok

Ďalšie zmeny sa týkajú podmienok získania predčasného dôchodku. Poslanci naviazali podmienku odpracovaných rokov na zmenu strednej dĺžky života, čo znamená, že požiadavka odpracovaných rokov sa bude postupne predlžovať. Tento krok má za cieľ reflektovať predlžujúcu sa dĺžku života a zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému.

Predčasná penzia bude zároveň znížená o 0,5 percenta za každý mesiac, ktorý chýba do dosiahnutia štandardného dôchodkového veku. Toto opatrenie nadobudne účinnosť 15. mája, čo znamená, že žiadosti o predčasnú penziu podané pred týmto dátumom budú posudzované podľa doterajších pravidiel. Zníženie predčasnej penzie má za cieľ motivovať ľudí, aby pracovali až do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku, čím sa zabezpečí vyššia úroveň ich budúceho dôchodku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

Trinásty dôchodok, ktorý tento rok dostanú všetci poberatelia dôchodkov, prináša niekoľko zásadných zmien. Po novom sa jeho výška nebude určovať podľa výšky dôchodku jednotlivca, ale... celý článok

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

19. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

Sociálna poisťovňa prichádza s dôležitým oznámením pre pracujúce deti dôchodcov. Ak ste nestihli podať vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok do 31. augusta 2023, máte ešte šancu... celý článok