Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 6. 2024
Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zaviedlo túto zmenu s cieľom odstrániť neférové rozdiely, ktoré vznikli v minulých rokoch. Od decembra 2024 dostanú všetci dôchodcovia rovnakú sumu 606,30 eur.
Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Zdroj: Archív Canva

Parlament schválil zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá sa dotkne ľudí, ktorí sú na predčasnom starobnom dôchodku. V decembri 2024 dostanú 606,30 eur, rovnako, ako riadni starobní dôchodcovia. Ide o zníženie z pôvodnej sumy 635,50 eur.

Vyplýva to zo zmeny zákona o sociálnom poistení, ktorá odstraňuje rozdiely medzi 13. predčasným dôchodkom a 13. riadnym starobným dôchodkom. Iniciatíva prišla z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, a jej cieľom je zabezpečiť spravodlivé podmienky pre všetkých dôchodcov, informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

Zmizli neférové rozdiely

Od minulého roka bol priemerný ročný predčasný dôchodok vyšší ako priemerný ročný starobný dôchodok, konkrétne o takmer 30 eur. Tento stav bol spôsobený jednak makroekonomickými ukazovateľmi, ale aj zásahmi predchádzajúceho vedenia rezortu, ktoré ovplyvnili predčasné dôchodky. V dôsledku toho vznikol aj nepomer pri stanovovaní 13. dôchodku, kde predčasný 13. dôchodok mal byť o takmer 30 eur vyšší ako 13. starobný dôchodok.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Odhady naznačovali, že tento stav by mohol trvať ešte ďalšie tri až štyri roky, pričom rozdiel medzi 13. predčasným a 13. starobným dôchodkom by sa naďalej zväčšoval. 

„Preto na základe našej iniciatívy parlament schválil návrh, podľa ktorého výška žiadneho druhu 13. dôchodku nemôže prekročiť sumu 13. starobného dôchodku. Jednoducho sme do zákona zaviedli strop, podobne ako už v jeho pôvodnom znení poistku, že 13. dôchodok nesmie klesnúť pod úroveň 300 Eur. Takéto nastavenie je správne a spravodlivé,“ vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Toto opatrenie má za cieľ zabezpečiť, aby nedochádzalo k nespravodlivým rozdielom medzi dôchodcami a aby všetci poberatelia dôchodkov mohli dostať spravodlivý 13. dôchodok. Seniori a ďalší poberatelia dôchodkov sa už môžu tešiť na 13. dôchodok v tomto roku pred Vianocami, čo prinesie aspoň malú úľavu v predvianočnom období.

Správny krok, hodnotí odborník

Na neférovosť trinástych dôchodkov dlhodobo upozorňuje bývalý minister práce Jozef Mihál. Zjednotenie výšky trinásteho dôchodku pre všetkých starobných dôchodcov považuje za dobrý krok.

„Vláda si priznala chybu na základe kritiky aj na tejto FB stránke a poberatelia predčasných starobných dôchodkov tak budú mať v decembri 2024 a zrejme aj v ďalších rokoch vyplatené trináste dôchodky v rovnakej výške, ako budú vyplatené poberateľom "riadnych" starobných dôchodkov. Osobne toto riešenie považujem za správne. Vláde slúži ku cti, že sa k chybe priznala a opravila ju,“ konštatuje odborník.

Dodáva však, že je to len jeden z problémov. Jedným z nich je napríklad vyše 600-eurový bonus pre ľudí, ktorým štát vypláca symbolický dôchodok, pretože na Slovensku pracovali len krátko alebo vôbec.

„Problémov v našom dôchodkovom systéme je veľa. Je načase namiesto populistických návrhov pracovať na tom, aby bol dôchodkový systém robustný, spravodlivý a udržateľný a aby aj stredná a mladšia generácia mala nádej na slušné dôchodky,” uzatvára Mihál.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

10. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

Opoziční poslanci z klubov Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia navrhujú, aby 13. dôchodok dosiahol výšku priemerného starobného dôchodku, čo by znamenalo výrazné zvýšenie oproti súčasnému... celý článok

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

Od 3. júna 2024 štát vypláca takzvané rodičovské dôchodky. Tie sa počítajú od odvodov detí dôchodcov. Čím viac dobre zarábajúcich detí, tým vyššia suma. Jeden slovenský rekordér dostane... celý článok