Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 20. 6. 2024
Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.
Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Zdroj: Archív Canva

Trinásty dôchodok vo výške plných 606,30 eur dostanú aj dôchodcovia s riadnym dôchodkom na úrovni 50 až 100 eur. Tento bonus je totiž vyplácaný bez ohľadu na výšku riadneho starobného dôchodku a bez ohľadu na to, koľko rokov na Slovensku platil odvody. Na sociálnej sieti na to upozorňuje bývalý minister práce Jozef Mihál.

Stačí platiť odvody jeden rok

Trinásty dôchodok sa vypáca všetkým starobným, predčasným starobným, invalidným a ďalším dôchodcom. Je v podstate jedno, akú sumu dôchodca poberá, hlavným kritériom je, že má dôchodok priznaný. V prípade starobných dôchodcov je to 606,30 eur, ktoré dostanú v decembri tohto roka.

 Na získanie starobného dôchodku musí občan získať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia. Tieto roky môžu byť roky, kedy za občana platil poistné štát, ako napríklad pri starostlivosti o dieťa, alebo tzv. náhradné doby spred roka 2004, vrátane doby starostlivosti o dieťa, štúdia či doby na úrade práce. Ak občan pracoval v členských štátoch EÚ alebo v štátoch, s ktorými má Slovensko zmluvu o sociálnom zabezpečení, započíta sa mu aj doba získaná v týchto štátoch, ak celkovo získa najmenej 15 rokov, z toho najmenej 1 rok na Slovensku.

Mihál situáciu ilustruje na dvoch pomerne extrémnych hypotetických príkladoch. Jedným z nich je žena, ktorá nebola nikdy zamestnaná a roky dôchodkového poistenia získala len počas štúdia, starostlivosti o deti a ako nezamestnaná na úrade práce. Jej dôchodok predstavuje symbolických 150 eur, no aj ona dostane v decembri viac ako 600 eur. 

Druhým príkladom je pán Žigmund, ktorý na Slovensku dostáva dôchodok 95 eur. Pracoval však roky v Nemecku a odtiaľ dostáva každý mesiac 1 500 eur. Aj on dostane „na Vianoce“ tučný príspevok.

 

Sumy 13. dôchodkov na rok 2024

Pre každý typ dôchodku je stanovená pevná suma 13. dôchodku:
 
  • Poberatelia riadneho starobného dôchodku dostanú 606,30 eur
  • Poberatelia predčasného starobného dôchodku 635,50 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku do 70 % 300 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku 70 % 493,80 eur
  • Poberatelia vdoveckého dôchodku 300 eur
  • Poberateľky vdovského dôchodku 339 eur
  • Poberatelia sirotského dôchodku 300 eur
 
V prípade poberania viacerých typov dôchodkov sa berie do úvahy len najvyššia suma trinásteho dôchodku. Napríklad ak niekto poberá predčasný starobný dôchodok a zároveň invalidný dôchodok, dostane sumu 13. dôchodku naviazanú len na starobný dôchodok.

Trináste dôchodky v roku 2025

Mihál zároveň odhaduje, aké trináste dôchodky čakajú Slovákov v roku 2025. Starobní dôchodcovia by mali dostať bonus vo výške 677 eur a tí, ktorí sú na predčasnom starobnom dôchodku, dostanú až 770 eur.

Podľa Mihála sa mnohí dôchodcovia sťažujú, prečo poberatelia predčasných starobných dôchodkov dostanú v roku 2024 trinásty dôchodok o 30 eur vyšší ako poberatelia riadnych starobných dôchodkov. V roku 2025 sa tento rozdiel ešte zvýši približne na 90 eur. 

 

„Je to preto, lebo takto vládnuca koalícia navrhla zákon a drvivá väčšina poslancov NRSR s tým bez väčších pripomienok súhlasila. Predčasné starobné dôchodky, vyplácané v súčasnosti v Slovenskej republike, sú v priemere o dosť vyššie, ako starobné dôchodky. Predčasné starobné dôchodky sú v súčasnosti v priemere vyššie ako riadne starobné dôchodky,“ podotýka Mihál.

Podľa neho je to preto, lebo veľkú časť starobných dôchodkov poberajú dôchodcovia vo veku 70-90 rokov, ktorých dôchodky boli priznané pred mnohými rokmi a aj po všetkých valorizáciách sú pomerne nízke. To „kazí priemer“ a ukazuje problémy s nastavením valorizácie v dôchodkovom systéme, výsledkom čoho sú nízke starobné dôchodky „starodôchodcov“. 

„A keďže na Slovensku je zdravého rozumu málo, odráža sa to potom aj na nelogicky nastavenej výške trinástych dôchodkov,“ zaklincoval Mihál.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

10. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

Opoziční poslanci z klubov Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia navrhujú, aby 13. dôchodok dosiahol výšku priemerného starobného dôchodku, čo by znamenalo výrazné zvýšenie oproti súčasnému... celý článok

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

Od 3. júna 2024 štát vypláca takzvané rodičovské dôchodky. Tie sa počítajú od odvodov detí dôchodcov. Čím viac dobre zarábajúcich detí, tým vyššia suma. Jeden slovenský rekordér dostane... celý článok