Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 5. 2024
Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri. Je tu však možnosť investovať ich inde.
Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Zdroj: Reprofoto: FB/Erik Tomáš

Na 13. dôchodky, ktoré tento rok v decembri dostanú všetci dôchodcovia v plnej výške, bude potrebných celkovo 830 miliónov eur. Takmer polovica tejto sumy bude musieť byť hradená zo štátneho rozpočtu. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš z Hlasu v relácii „Ide o pravdu“ priblížil, že štát nechce na ľudí uvaliť nové dane. Namiesto toho sa vláda vydá cestou šetrenia a personálnych škrtov na ministerstvách. Tomáš tiež prehovoril o obavách ľudí týkajúcich sa ich úspor v druhom pilieri.

Dane sa zvyšovať nebudú, ale možno zdaníme bohatých

„Za prvého pol roka vlády sme presadili 13. dôchodky, ale pracujeme aj na ďalších opatreniach, ktoré majú pomôcť so zamestnávaním ľudí. Jedným z programov je Právo na prvé zamestnanie, určený najmä pre mladých,“ vysvetlil Tomáš. Náklady na 13. dôchodky sú značné – celkovo 830 miliónov eur, pričom 300 miliónov eur už bolo rozpočtovaných na predchádzajúci 13. dôchodok. 

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatovala, že minimálne 100 miliónov eur sa vráti do rozpočtu prostredníctvom DPH. Čistý nárast nákladov predstavuje približne 400 miliónov eur. Táto suma je na tento rok už pokrytá, pričom časť bude hradená zo Sociálnej poisťovne, ale väčšia časť bude hradená transferom zo štátneho rozpočtu. Minister financií Ladislav Kamenický predstaví konsolidačný balíček.

Tomáš uviedol, že na pokrytie výdavkov na 13. dôchodky, ktoré budú na budúci rok ešte vyššie, sa vláda vydá cestou šetrenia. „Nikto nejde zvyšovať dane ľuďom. Pokiaľ by sme zavádzali nové dane, pôjde o dane z nezdravých tovarov a služieb či mimoriadne dane pre bohatých. Dôležité je, že pri konsolidácii nesmie dochádzať k znižovaniu sociálneho štandardu ľudí. Šetriť budeme aj v rámci štátnej správy,“ povedal Tomáš.

Premiér Robert Fico ohlásil škrty medzi zamestnancami v štátnej správe, pričom prepúšťať budú len nepotrebných ľudí v nadstave. Tomáš dodal, že na ministerstve práce našli prebytočných zamestnancov a zoškrtali 100 pracovníkov v riadnom pracovnom pomere a 100 dohodárov. Ak audit ukáže, že môžu v škrtoch pokračovať, urobia tak.

 

Čo bude s peniazmi v 2. pilieri?

Fico pred voľbami hovoril o konsolidácii maximálne na úrovni 0,5 percenta HDP, dnes už hovorí minimálne o jednom percente, čo je potrebné z hľadiska dlhodobej udržateľnosti verejných financií.

„Keď som hovoril o prvých 200 zamestnancoch, mal som na mysli prvý polrok našej vlády. Šetriť sa dá aj na iných procesoch či obstarávaniach. Robert Fico najskôr hovoril o šetrení na úrovni 0,5 percenta, teraz je to jedno percento a som rád, že sme takto ambiciózni. Dôveruje nám aj renomovaná ratingová agentúra Standard and Poor's, ktorá potvrdila rating Slovenska s pozitívnym výhľadom,“ uviedol Tomáš. Financie podľa neho zdedili v katastrofálnom stave od minulej vlády.

Na otázku, ako chce štát využiť peniaze uložené v druhom dôchodkovom pilieri, Tomáš odpovedal, že na ministerstve práce a sociálnych vecí sa zatiaľ nič nepripravuje ani neplánuje. Pripustil však, že peniaze sa nemusia investovať na svetových trhoch, ale doma.

„Teším sa z toho, že diskusia na túto tému sa dostala do racionálnej roviny. Keď premiér vyslovil myšlienku využiť peniaze z druhého piliera ako investície do Slovenska, opozícia začala šíriť nezmysly o tom, že niekto ide siahnuť na úspory ľudí. V skutočnosti ide zatiaľ iba o úvahu premiéra, či nevyužiť tie peniaze ako investície do slovenskej ekonomiky, napríklad na výstavbu diaľnic. Investovanie znamená, že sa peniaze použijú na konkrétnu investíciu, ale ľuďom sa s primeraným výnosom vrátia. Druhý pilier je zakotvený v ústave a nikto nemôže siahnuť na úspory ľudí,“ dodal Tomáš s tým, že aj predchádzajúca vláda Igora Matoviča uvažovala o využití úspor na nájomné bývanie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

10. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

Opoziční poslanci z klubov Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia navrhujú, aby 13. dôchodok dosiahol výšku priemerného starobného dôchodku, čo by znamenalo výrazné zvýšenie oproti súčasnému... celý článok