Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 10. 2024
Dožijú sa vôbec tridsiatnici dôchodku? Prvý pilier dôchodkového systému na Slovensku čelí vážnym výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť dôchodkov pre nasledujúce generácie.
Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

Zdroj: Shutterstock

Dôchodky na Slovensku vždy boli problémové a dôchodcovia sa vždy sťažovali, že dostávajú príliš málo na to, že celý život pracovali. Súčasní dôchodcovia sa však majú doslova fantasticky oproti generáciám, ktoré dôchodok čaká až o niekoľko dekád. Avšak ani súčasní penzisti nie sú úplne v bezpečí. Prvý pilier dôchodkového systému sa rúca už teraz. Sociálna poisťovňa vytvára rekordný deficit a demografia nie je ani trochu na našej strane.

Expert: V prvom pilieri tiká časovaná bomba

Na hrozbu nízkych dôchodkov pre budúce generácie upozornil na sociálnej sieti daňový a odvodový expert Jozef Mihál (Demokrati). Píše, že hoci sa dnešní dôchodcovia sťažujú na nízke dôchodky, realita pre budúce generácie bude ešte komplikovanejšia. Dôchodkový systém čelí závažným výzvam, ktoré budú obzvlášť ťažiť generáciu narodenú po roku 1981.

Jedným z najväčších problémov je podľa neho demografia. Počet narodených detí na Slovensku klesá, pričom v roku 2024 sa očakáva iba 46 000 novorodencov. Pre porovnanie, ešte pred pár rokmi to bolo 55 000 až 60 000 ročne. Tento pokles znamená, že v budúcnosti bude menej pracujúcich, ktorí budú prispievať do Sociálnej poisťovne, no súčasne sa do dôchodku chystá početná generácia tzv. „Husákových detí“, teda ľudí narodených po roku 1970.

„Nie každý však vie, že v prvom pilieri tiká časovaná bomba, ktorá zasiahne ročníky približne od roku narodenia 1981 a mladších,“ dvíha odborník varovný prst. Ide najmä o generáciu tzv. mileniálov, za ňou ešte nasledujú generácie Z a alfa. Pre tieto ročníky sa zásadne zmenili pravidlá, ktoré ovplyvnia výšku ich budúcich dôchodkov.

Na príklade porovnáva Mihál dve ženy – pani Jaroslavu (narodenú v roku 1962) a pani Miroslavu (narodenú v roku 1988) – a ukazuje, ako sa zmeny v legislatíve výrazne podpíšu na ich budúcich dôchodkoch aj napriek tomu, že obe pracovali rovnako dlho a zarábali priemernú mzdu.

Mileniáli dostanú o takmer tretinu menej

Od roku 2004 sa doba štúdia na strednej a vysokej škole už nezapočítava do doby dôchodkového poistenia. Zatiaľ čo pani Jaroslava má započítaných 8 rokov štúdia, pani Miroslava nemá nič. Ďalšia zmena sa týka evidencie na úrade práce – od roku 2001 sa táto doba započítava len v prípade, ak osoba poberala podporu v nezamestnanosti. Pani Jaroslava má započítané dva roky evidencie na úrade práce, no pani Miroslava nie. A do tretice, doba výchovy detí sa ženám započítava do výpočtu osobného mzdového bodu (POMB) od roku 2004, avšak s nižším bodovým hodnotením. V dôsledku toho má pani Miroslava nižší POMB a jej dôchodok bude približne o 27 % nižší než dôchodok pani Jaroslavy, aj keď obe ženy platili odvody rovnako a mali rovnaké príjmy.

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

Zle je už teraz

Tieto rozdiely medzi generáciami jasne ukazujú, že aktuálny dôchodkový systém je neudržateľný pre budúce generácie. Situáciu ešte zhoršujú finančné problémy Sociálnej poisťovne, ktoré spomína týždenník Trend. V roku 2024 sa Sociálna poisťovňa ocitla v obrovskej strate – za prvých šesť mesiacov výdavky dosiahli 6,85 miliardy eur, zatiaľ čo príjmy boli len 5,51 miliardy eur. Výsledná strata je 1,34 miliardy eur, pričom do konca roka sa očakáva nárast deficitu na 3,5 miliardy eur. Tento deficit je takmer o miliardu vyšší než hodnota konsolidačného balíčka (za 2,7 miliardy eur) plánovaného na budúci rok.

Jedným z hlavných dôvodov vysokého deficitu sú prudké valorizácie dôchodkov v čase inflácie, ale aj zavedenie zmien v predčasných dôchodkoch a nových výdavkov ako napríklad rodičovské dôchodky a trináste penzie.

Konsolidačný balíček na rok 2025 okresal výdavky na rodičovské dôchodky a tiež na predčasné starobné dôchodky. No ako podotýkajú analytici projektu Dáta bez pátosu, je to „len“ pol miliardy eur. Títo odborníci dlhodobo upozorňujú na neudržateľnosť financovania Sociálnej poisťovne a riešenie vidia v znížení nesystémových výdavkov najmä na trináste a prečasné dôchodky.

Mladšie generácie by mali už dnes myslieť na dôchodok, aj keď ich čaká o 30 až 40 rokov. Je to ideálna doba, ktorú môžu využiť na sporenie a investovanie. Či už do druhého alebo tretieho dôchodkového piliera, alebo si môžu sporiť individuálne. V tejto chvíli je každé euro odložené navyše dobrý nápad.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

14. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

V novembri sa predčasní dôchodcovia môžu tešiť na vyššie predčasné dôchodky a v decembri na trinásty dôchodok vo výške viac ako 600 eur. Prepočítanie dôchodkov sa týka skupiny, ktorá... celý článok

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

10. 10. 2024 | Natália Stašíková

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

Starobné dôchodkové sporenie, známe ako druhý pilier, ponúka jedinečnú príležitosť na individuálne sporenie na dôchodok, čím dopĺňa priebežný systém prvého piliera. Ako však využiť... celý článok

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok