Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 14. 10. 2024
V novembri sa predčasní dôchodcovia môžu tešiť na vyššie predčasné dôchodky a v decembri na trinásty dôchodok vo výške viac ako 600 eur. Prepočítanie dôchodkov sa týka skupiny, ktorá odišla do predčasného dôchodku pred rokom 2023 a má odpracovaných 40 rokov.
Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Sociálna poisťovňa aktuálne prepočítava predčasné starobné dôchodky. Skupina predčasných dôchodcov sa môže tešiť na extra „tučný šek“ od štátu už v novembri, pričom v decembri ich čaká ešte trinásty dôchodok vo výške viac ako 600 eur.

Štát prepočítava sumy predčasných dôchodokov skupine poistencov, ktorí si svoje dôchodkové nároky uplatnili pred 1. januárom 2023. Konkrétne ide o poberateľov, ktorí dosiahli 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku pred týmto dátumom.

O prepočítanie netreba žiadať

Pre týchto dôchodcov sa teraz znižuje výška zníženia ich dôchodkov z pôvodných 0,5 % na 0,3 % za každých 30 dní medzi nárokom na dôchodok a dovŕšením dôchodkového veku. Výsledkom tejto úpravy je, že sa ich dôchodky zvýšia. Tento krok sa dotkne približne 125 000 ľudí. Štát vykonáva prepočet postupne.

Ako uvádza denník Pravda, v novembri sa zvýšia dôchodky už druhej skupine predčasných dôchodcov. Už v máji sa takto zvýšili sumy dôchodkov 48 103 poberateľom. V novembrovom výplatnom termíne uvidí vyššiu sumu dôchodku ďalších 42 965 poberateľov. 

 

Komu sa bude prepočítavať predčasný starobný dôchodok

Komu sa zvýši predčasný dôchodok?

Poberatelia predčasného starobného dôchodku, ktorí odišli do predčasného dôchodoku pred 1. januárom 2023 a splnili podmienku 40 odpracovaných rokov majú nárok na prepočítanie výšky predčasného dôchodku.

O koľko sa zvýšia predčasné dôchodky?

Zvýšenie čaká skupinu dôchodcov, ktorá splnila podmienky. Ich suma predčasnej penzie sa v súčasnosti kráti o 0,5 % za každý mesiac, ktorý im chýbal do dosiahutia nároku na predčasný starobný dôchodok. Po novom sa bude krátiť o 0,3 % za každý takýto mesiac. Výška nároku sa posudzuje individuálne.

Doplatí sa zvýšenie predčasného dôchodku aj spätne?

Áno, spolu s rozhodnutím dostanete nielen vyšší dôchodok, ale aj sumu, ktorá vznikla ako rozdiel. 

Kedy mi prídu peniaze na účet alebo na poštu?

Prvá skupina predčasných dôchodcov dostala rozhodnutie už v máji 2024, ďalšia skupina dostane rozhodnutie v novembri 2024. Štát má podľa zákona povinnosť prepočítať všetky takéto dôchodky do konca roka 2026.

Prepočítanie sumy dôchodku prebehne automaticky, bez toho, aby museli poberatelia podávať žiadosť. Vyššiu sumu dôchodku dostanú prvýkrát v novembrových výplatných termínoch, pričom doplatky za obdobie od januára 2023 až do októbra 2024 budú postupne vyplácané od 11. októbra 2024.

Rozhodnutia o novej výške dôchodku dostanú dôchodcovia doporučene, počnúc 18. októbrom 2024. V praxi to teda bude vyzerať tak, že hoci budú mať viaceré skupiny predčasných starobných dôchodcov svoje rozhodnutia v rukách v inom dátume, štát im zvýšenú sumu vyplatí spätne. Títo predčasní dôchodcovia dostanú v novembri rozhodnutie o vyššom dôchodku, samotný vyšší dôchodok a tiež doplatok, ktorý zvýšením vznikol.  decembri im na účet ešte navyše „cinkne“ trinásty dôchodok.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Tí, ktorí majú nárok na zvýšenie dôchodku a nedostanú rozhodnutie počas októbra alebo novembra 2024, sa nemusia znepokojovať. Sociálna poisťovňa plánuje ďalšie prepočítavanie pre skupinu dôchodcov, ktorým sa dôchodková suma zmenila z iného dôvodu, a to v prvej polovici roku 2025. Na prepočítanie všetkých dôchodkov má zákonom stanovenú lehotu až do konca roka 2026. Sociálna poisťovňa však deklaruje snahu vykonať prepočet čo najskôr.

Extra tučný bonus pre dôchodcov

Táto zmena má pozitívny dopad na dôchodcov, ktorí pracovali 40 rokov a odišli do predčasného dôchodku pred rokom 2023. Výsledkom bude nielen zvýšenie mesačných dávok, ale aj jednorazový doplatok za obdobie od januára 2023 do splatnosti v novembri 2024. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr, predčasní penzisti, ktorí získali 40 rokov odpracovaných pred dôchodkovým vekom, nebudú znevýhodnení oproti tým, ktorí odišli do predčasného dôchodku po 1. januári 2023.

V rámci postupného prepočítavania dôchodkov sa má suma dôchodku upraviť celkovo viac ako 125 000 poberateľom. Sociálna poisťovňa tento proces vykonáva v etapách a aj keď zákon umožňuje dokončiť celý proces až do roku 2026, snahou je upraviť dôchodky čo najskôr.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

Dožijú sa vôbec tridsiatnici dôchodku? Prvý pilier dôchodkového systému na Slovensku čelí vážnym výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť dôchodkov pre nasledujúce generácie.

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

10. 10. 2024 | Natália Stašíková

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

Starobné dôchodkové sporenie, známe ako druhý pilier, ponúka jedinečnú príležitosť na individuálne sporenie na dôchodok, čím dopĺňa priebežný systém prvého piliera. Ako však využiť... celý článok

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok