Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 10. 10. 2024
Starobné dôchodkové sporenie, známe ako druhý pilier, ponúka jedinečnú príležitosť na individuálne sporenie na dôchodok, čím dopĺňa priebežný systém prvého piliera. Ako však využiť tento systém na maximum?
Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

Zdroj: Shutterstock

Druhý pilier, známy aj ako starobné dôchodkové sporenie, patrí medzi dôležité zložky dôchodkového systému na Slovensku. Spolu s prvým pilierom, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, tvorí základ zabezpečenia obyvateľstva v starobe.

Kým prvý pilier je založený na princípe priebežného financovania, kde sú aktuálne príspevky prerozdelené medzi súčasných dôchodcov, druhý pilier funguje na princípe individuálneho sporenia.

To znamená, že si sporíte na vlastný účet, z ktorého vám budú po dosiahnutí dôchodkového veku vyplácané dôchodkové dávky. Tento systém prináša možnosť lepšieho zhodnotenia prostriedkov a vyššieho dôchodku v kombinácii s prvým pilierom.

Typy dôchodkov z druhého piliera

Ak ste počas pracovného života sporili v rámci druhého piliera, po splnení podmienok máte nárok na rôzne druhy dôchodkov. Každý typ dôchodku je špecifický a môže sa líšiť podľa vášho veku, pracovnej kariéry či rodinných okolností.

Starobný dôchodok

Starobný dôchodok je hlavným typom dôchodku, ktorý sa vypláca po dosiahnutí dôchodkového veku. Ten sa odvíja od vášho dátumu narodenia a pre väčšinu ľudí v súčasnosti dosahuje približne 64 rokov. Výška starobného dôchodku závisí od nasporenej sumy a investičnej stratégie, ktorú ste počas aktívneho života zvolili.

Predčasný starobný dôchodok

Predčasný starobný dôchodok môžete začať poberať už dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku. Tento typ dôchodku je vhodný pre tých, ktorí z rôznych dôvodov chcú alebo potrebujú prestať pracovať skôr.

Podmienkou však je, že súčet vášho predčasného dôchodku z prvého a druhého piliera musí presahovať 1,6-násobok životného minima, čo momentálne predstavuje sumu okolo 400 eur.

Pozostalostný dôchodok

Pozostalostný dôchodok predstavuje finančné zabezpečenie pre vašu rodinu v prípade vášho úmrtia. Pozostalí môžu poberať vdovský, vdovecký alebo sirotský dôchodok. Tento typ dôchodku má zmysel najmä pre ľudí, ktorí chcú zabezpečiť svojich blízkych po ich odchode.

Výnos z investovania

Jedným z hlavných benefitov druhého piliera je možnosť získať dodatočný výnos z investovania. Počas aktívneho života si sporíte v dôchodkových fondoch, ktoré môžu byť buď konzervatívne, vyvážené alebo rastové, v závislosti od vašich preferencií a veku.

Zhodnotenie týchto fondov môže výrazne ovplyvniť výšku vášho dôchodku. Ak sa rozhodnete pre rizikovejšie fondy, máte možnosť získať vyššie výnosy, no zároveň je tu aj väčšie riziko straty časti nasporených prostriedkov. Konzervatívne fondy sú naopak stabilnejšie, ale prinášajú nižší potenciál rastu.

Ako požiadať o dôchodok?

Po dosiahnutí dôchodkového veku alebo splnení podmienok na predčasný dôchodok, je potrebné požiadať o výplatu dôchodku. Tento proces má niekoľko krokov, ktoré si vyžadujú pozornosť, aby ste získali nárok na najlepšie možné podmienky.

1. Kde podať žiadosť?

Prvým krokom je podanie žiadosti o dôchodok. Ak už poberáte dôchodok z prvého piliera, vaša žiadosť o dôchodok z druhého piliera musí byť podaná v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS), s ktorou máte zmluvu.

V prípade, že ste ešte nepožiadali o dôchodok z prvého piliera, mali by ste sa obrátiť na Sociálnu poisťovňu, ktorá vašu žiadosť spracuje a následne požiada vašu DSS o certifikát o nasporených prostriedkoch.

2. Certifikát o nasporených prostriedkoch

Po podaní žiadosti vám DSS vydá certifikát, ktorý obsahuje údaje o výške nasporenej sumy na vašom osobnom dôchodkovom účte. Tento certifikát je nevyhnutný pre ďalší postup a výpočet výšky dôchodku.

3. Ponukový list

Na základe certifikátu vám Sociálna poisťovňa zašle ponukový list, ktorý obsahuje rôzne ponuky dôchodkových programov od viacerých poisťovní. Každá poisťovňa poskytne rôzne možnosti výplaty dôchodku, napríklad doživotný dôchodok alebo programy s výplatou na určitý počet rokov.

Máte 30 dní na to, aby ste si vybrali najvýhodnejšiu ponuku. Ak si v tomto období nevyberiete, neznamená to, že strácate nárok na dôchodok – môžete si žiadosť podať aj neskôr bez ďalších poplatkov.

Na čo si dať pozor?

Pri výbere dôchodku z druhého piliera je dôležité venovať pozornosť viacerým faktorom. Prvým je výška ponúkaného dôchodku a spôsob jeho výplaty. Niektoré programy môžu zahŕňať aj možnosť dedičstva zvyšných prostriedkov v prípade vášho úmrtia.

Ďalším aspektom je stabilita a povesť dôchodkovej správcovskej spoločnosti, do ktorej ste investovali svoje prostriedky. Investičná stratégia, ktorú ste zvolili, môže mať výrazný dopad na celkovú výšku vášho dôchodku, preto je vhodné pravidelne monitorovať výkonnosť fondov a podľa potreby vykonať úpravy.

Druhý pilier ponúka široké spektrum možností, ako si zabezpečiť príjem na dôchodku. Výber správnej stratégie, správne podanie žiadosti o dôchodok a rozhodovanie medzi ponukami dôchodkových poisťovní sú kľúčové kroky, ktoré vám môžu zabezpečiť lepšiu budúcnosť. V kombinácii s prvým pilierom vám umožní druhý pilier dosiahnuť stabilný a udržateľný príjem v starobe.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok

Zmeny v zákone oberajú tisícky Slovákov o invalidné dôchodky

8. 10. 2024 | Redakcia

Zmeny v zákone oberajú tisícky Slovákov o invalidné dôchodky

Invalidné dôchodky na Slovensku výrazne ubudli. Počty invalidných dôchodcov sa znížili o tisíce. Sociálna poisťovňa tvrdí, že prehodnocovanie invalidity je súčasťou snahy o prispôsobenie... celý článok

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

3. 10. 2024 | Redakcia

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

Kalkulačka odchodu do dôchodku vypočíta, kedy budete mať nárok na odchod do zaslúženého riadneho starobného dôchodku. Dnes odchádzaú do penzie ľudia vo veku približne 64 rokov, to sa... celý článok

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.