Zmeny v zákone oberajú tisícky Slovákov o invalidné dôchodky

Redakcia | rubrika: Článok | 8. 10. 2024
Invalidné dôchodky na Slovensku výrazne ubudli. Počty invalidných dôchodcov sa znížili o tisíce. Sociálna poisťovňa tvrdí, že prehodnocovanie invalidity je súčasťou snahy o prispôsobenie systému aktuálnym medicínskym poznatkom.
Zmeny v zákone oberajú tisícky Slovákov o invalidné dôchodky

Zdroj: Shutterstock

Počet invalidných dôchodcov na Slovensku klesá, no nie je to preto, že by títo ľudia zázračne vyzdraveli, je to zmenami v zákone o sociálnom poistení. Kým v roku 2020 poberalo invalidný dôchodok viac než 233-tisíc ľudí, v roku 2023 ich počet klesol o 13-tisíc. Sociálna poisťovňa totiž začala od polovice minulého roka prehodnocovať percentá invalidity podľa nových legislatívnych úprav. Informuje o tom STVR.

Tisícky ľudí už nemajú nárok na invalidný dôchodok

V auguste 2023 poberalo plný invalidný dôchodok viac než 79-tisíc osôb, ktorým sa stanovila miera poklesu schopnosti pracovať kvôli zdravotným komplikáciám nad 70 percent. Ďalších viac ako 138-tisíc ľudí poberalo čiastočný invalidný dôchodok, pretože ich schopnosť pracovať bola znížená pod 70 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku došlo k poklesu o približne 4,5-tisíc osôb.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Hovorca Sociálnej poisťovne, Martin Kontúr, v tejto súvislosti pre STVR vysvetlil, že pokles počtu invalidných dôchodcov môže byť spôsobený aj pravidelným prepočtom invalidných dôchodkov. Prehodnocovanie percent invalidity, ktoré začalo minulý rok, je súčasťou tejto snahy o lepšie prispôsobenie systému aktuálnym medicínskym poznatkom.

Pokiaľ invalidný dôchodca nesúhlasí s rozhodnutím posudkového lekára, môže sa obrátiť na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa hovorkyne úradu, Štefánie Kačalkovej, najčastejšie prichádzajú sťažnosti od klientov práve kvôli rozhodnutiam, kde im posudkoví lekári nepriznali takú mieru invalidity, akú očakávali.

Najčastejšími príjemcami invalidného dôchodku sú onkologické pacientky

Podľa údajov Sociálnej poisťovne v prvom polroku 2024 dominovali medzi novo uznanými invaliditami nádorové ochorenia, ktoré predstavovali viac ako polovicu prípadov so zníženou schopnosťou vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 %. Podľa údajov zo Sociálnej poisťovne práve tieto diagnózy najčastejšie viedli k priznaniu invalidného dôchodku, čo potvrdzuje aj trend z minulých rokov. Zaujímavosťou je, že medzi novými prípadmi onkologických diagnóz naďalej prevažujú ženy.

Z celkových 3 278 novouznaných invalidít bolo až 1 900 spojených s nádorovými ochoreniami, čo predstavuje 58 % všetkých prípadov. Pri pohľade na jednotlivé pohlavia dosiahli nádorové ochorenia podiel 45,9 % u mužov a 71,1 % u žien. Dva z troch prípadov plnej invalidity boli spôsobené práve týmito diagnózami, čím sa naďalej držia na čele rebríčka dôvodov pre uznanie invalidity.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň dievčat

Medzinárodný deň dievčat sa každoročne oslavuje 11. októbra. Tento deň vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN) v roku 2012 s cieľom upozorniť na potrebu osobitnej starostlivosti a podpory pre dievčatá... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Ak hovoríme o iných ochoreniach vedúcich k uznaniu plnej invalidity, situácia sa líši medzi mužmi a ženami. U mužov sa na druhom mieste nachádzali choroby obehovej sústavy (12 %), tretím najčastejším dôvodom boli duševné poruchy a poruchy správania (10,3 %) a štvrté miesto obsadili choroby nervového systému (9,6 %). U žien sa na druhej priečke po nádoroch objavili duševné poruchy a poruchy správania (7,7 %), nasledovali choroby nervového systému (5,4 %) a choroby obehovej sústavy (3,3 %).

Celkovo, bez ohľadu na pohlavie, boli po nádorových ochoreniach druhou najčastejšou príčinou invalidity duševné poruchy a poruchy správania (9,1 %), nasledované chorobami obehovej sústavy (7,8 %) a nervového systému (7,6 %).

Priemerná výška plného invalidného dôchodku v súčasnosti dosahuje 550 eur. Sociálna poisťovňa vypláca tieto dôchodky 79 104 ľuďom, ktorí majú uznanú invaliditu nad 70 %. Invaliditu, teda pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, určujú posudkoví lekári Sociálnej poisťovne na základe predložených lekárskych správ. Percentuálne ohodnotenie jednotlivých diagnóz je stanovené v Prílohe č. 4 k zákonu o sociálnom poistení.

Získanie invalidného dôchodku však nezávisí iba od zdravotného stavu. Okrem uznania invalidity nad 40 % je potrebné splniť aj ďalšie zákonné podmienky, ako napríklad dostatočné obdobie dôchodkového poistenia, ktoré sa líši podľa veku poistenca. Viac informácií o podmienkach nároku na invalidný dôchodok a o spôsobe posudzovania zdravotného stavu je možné nájsť na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

10. 10. 2024 | Natália Stašíková

Možnosti dôchodkov z druhého piliera: Aké sú a ako o ne požiadať?

Starobné dôchodkové sporenie, známe ako druhý pilier, ponúka jedinečnú príležitosť na individuálne sporenie na dôchodok, čím dopĺňa priebežný systém prvého piliera. Ako však využiť... celý článok

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

3. 10. 2024 | Redakcia

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

Kalkulačka odchodu do dôchodku vypočíta, kedy budete mať nárok na odchod do zaslúženého riadneho starobného dôchodku. Dnes odchádzaú do penzie ľudia vo veku približne 64 rokov, to sa... celý článok

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.