KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 10. 2024
Kalkulačka odchodu do dôchodku vypočíta, kedy budete mať nárok na odchod do zaslúženého riadneho starobného dôchodku. Dnes odchádzaú do penzie ľudia vo veku približne 64 rokov, to sa však v budúcnosti zmení a už dnes žije generácia, ktorá pôjde do riadneho dôchodku až po dovŕšení 70 rokov.
KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Odchod do dôchodku na Slovensku závisí od veku a ten sa postupne mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia obyvateľstva. V praxi to znamená, že čím dlhšie budú v priemere ľudia žiť, tým neskôr budú môcť odísť do dôchodku. 

Ak hovoríme o odchode do dôchodku na Slovensku, myslíme tým štátny systém, teda prvý dôchodkový pilier. Každý človek žijúci a pracujúci na Slovensku bude mať nárok na dôchodok až po dosiahnutí určitého veku a tento vek sa postupne zvyšuje. Je preto reálne, že tí ľudia, ktorí dnes ešte len chodia do školy, pôjdu do dôchodku až po tom, čo dosiahnu vek 70 rokov.

Slováci navyše môžu využiť aj predčasný dôchodok, ktorý má iné pravidlá, ale umožňuje odchod do penzie v nižšom veku.

Kedy pôjdete do dôchodku vy? Vypočítajte si to na kalkulačke odchodu do dôchodku.

Kalkulačka: Odchod do dôchodku - vek

 

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

Ako sa počíta vek odchodu do dôchodku

Od roku 2022 sa vrátila reforma, ktorá opätovne naviazala dôchodkový vek na strednú dĺžku dožitia. Tento systém už fungoval pred rokom 2019, kedy bol upravený tak, že dôchodkový vek rástol o dva mesiace ročne, až kým sa nezastavil na hodnote 64 rokov. Fixný dôchodkový vek v kombinácii so zvyšujúcou sa dĺžkou dožitia znamená, že ľudia na dôchodku strávia viac rokov. Vďaka reforme z roku 2022 sa však očakáva, že čas strávený na dôchodku zostane približne rovnaký pre všetky generácie.

Je dôležité si uvedomiť, že zatiaľ čo dôchodkový vek má veľký význam pre tzv. prvý pilier (štátny dôchodkový systém), pre kapitalizačné schémy ako druhý a tretí pilier nie je až taký dôležitý. V týchto systémoch závisí moment odchodu do dôchodku od výšky úspor, ktoré si človek počas aktívneho pracovného života nahromadil. Ak má dostatočné úspory na pokrytie svojich životných potrieb, môže odísť do dôchodku skôr. Naopak, ak sú úspory nízke, odchod do dôchodku sa môže oneskoriť.

Nechcete sa spoliehať na štátny dôchodok? Skúste FIRE a odíďte do dôchodku aj v štyridsiatke >>>

Nový zákon o sociálnom poistení, platný od roku 2023, zavádza pojem "neupravený všeobecný dôchodkový vek" (NVDV), ktorý sa vypočíta na základe vzorca berúceho do úvahy zmenu strednej dĺžky dožitia za posledných 13 rokov. Tento vzorec sa bude uplatňovať na osoby narodené v roku 1967 a mladšie. Ročníky narodenia pred rokom 1967, napríklad tí, ktorí sa narodili v roku 1966, budú mať dôchodkový vek pevne stanovený na 64 rokov.

Do dôchodku v sedemdesiatke

Pre mladšie generácie sa očakáva, že dôchodkový vek bude ďalej rásť. Napríklad osoby narodené v roku 1993 budú môcť odísť do dôchodku približne o tri roky neskôr než tie, ktoré sa narodili v roku 1966. To znamená, že v priebehu 27 rokov dôchodkový vek vzrastie o tri roky, čo predstavuje nárast približne o 40 dní každý rok.

Zároveň sa do výpočtu dôchodkového veku započítava aj výchova detí, čo umožňuje matkám (alebo otcom, ak matka toto zníženie neuplatňuje) znížiť svoj dôchodkový vek o šesť mesiacov za každé dieťa, pričom maximum je 18 mesiacov. Tento systém však neumožňuje, aby si rodičia toto zníženie rozdelili medzi sebou.

Je dôležité mať na pamäti, že odhadovaný vývoj dôchodkového veku je založený na predpoklade, že dĺžka dožitia bude rásť rovnakým tempom aj v budúcnosti. Ak sa tento trend zmení a priemerná dĺžka dožitia začne klesať, rast dôchodkového veku sa môže spomaliť. Naopak, ak bude dĺžka dožitia naďalej rásť, môže dôchodkový vek narásť ešte výraznejšie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

Ako porastú dôchodky v roku 2025? Ak ste už na dôchodku alebo sa doňho chystáte ešte tento rok, bude sa vás týkať budúcoročná valorizácia. Ak odídete na dôchodok až v roku 2025, bude... celý článok

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Predstava odchodu do dôchodku v 40 rokoch môže znieť ako sen, ale s dostatočnou prípravou a finančnou nezávislosťou je to možné aj na Slovensku. Nemôžete však len tak požiadať o dôchodok... celý článok

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov.... celý článok

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

Rodičovský dôchodok sa zmení na nepoznanie. Rodičia, ktorí doteraz dostávali rodičovský dôchodok, však z tejto zmeny nebudú profitovať rovnako ako doteraz. Namiesto priemernej sumy... celý článok