Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 9. 2024
Ako porastú dôchodky v roku 2025? Ak ste už na dôchodku alebo sa doňho chystáte ešte tento rok, bude sa vás týkať budúcoročná valorizácia. Ak odídete na dôchodok až v roku 2025, bude sa na vás vzťahovať valorizačný mechanizmus novopriznaných dôchodkov.
Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

Zdroj: DALL·E/IvanaS

V roku 2025 by sa dôchodky na Slovensku mali zvýšiť len o približne 2,1 %, čo je výrazný pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Tento mierny nárast je výsledkom mechanizmu naviazaného na dôchodcovskú infláciu, ktorá ovplyvňuje rast životných nákladov pre starších občanov.

O 2,1 % sa budú zvyšovať dôchodky priznané do konca tohto roka. Teda ide o penzie, ktoré sú už priznané alebo budú priznané ešte v roku 2024. Na dôchodky priznané v roku 2025 sa bude vzťahovať iný mechanizmus valorizácie.

Kalkulačka: Valorizácia dôchodku 2025 (odhad)

Daňový a odvodový expert Jozef mihál (Demokrati) odhaduje, že v roku 2025 sa dôchodky zvýšia len o približne 2,1 %. Tento skromný nárast je výsledkom mechanizmu každoročnej valorizácie, ktorý je priamo naviazaný na dôchodcovskú infláciu – teda percentuálny rast spotrebiteľských cien špecificky pre domácnosti dôchodcov.

Štatistický úrad SR oznámil, že dôchodcovská inflácia za august 2024 dosiahla 2,4 %, čo predznamenáva mierne zvýšenie dôchodkov v novom roku.

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál odhaduje, že vzhľadom na tieto údaje sa dôchodky priznané pred 1. januárom 2025 zvýšia práve o spomínaných 2,1 %, pričom hovorí, že ide o odhad blížiaci sa k istote. Konečné rozhodnutie o valorizácii však bude závisieť aj od vývoja inflácie v zostávajúcich mesiacoch roka 2024, pričom presné čísla by mali byť známe v októbri 2024, kedy Štatistický úrad SR zverejní ďalšie údaje.

Valorizácia dôchodkov je v SR určená zákonom o sociálnom poistení, ktorý stanovuje, že dôchodky sa každoročne zvyšujú na základe percenta medziročného rastu spotrebiteľských cien. Cieľom tohto mechanizmu je kompenzovať dôchodcom rast životných nákladov a zachovať tak ich kúpnu silu. V roku 2024 však boli ceny výrazne vyššie, čo viedlo k podstatnému nárastu súm novopriznaných dôchodkov.

Pre dôchodcov to znamená, že ich príjmy síce mierne stúpnu, ale nemusí to stačiť na pokrytie všetkých zvyšujúcich sa nákladov na život. Napriek tomu, že sa dôchodky budú zvyšovať, tento nárast môže byť pre mnohých sklamaním, najmä vzhľadom na rast cien energií, potravín a služieb.

Je teda zrejmé, že valorizácia v roku 2025 bude výrazne nižšia ako v predchádzajúcom roku, čo môže mať negatívny vplyv na životnú úroveň dôchodcov, najmä tých s nižšími príjmami. Preto bude dôležité sledovať ďalší vývoj inflácie, ktorá môže stále ovplyvniť konečné čísla, avšak výraznejší nárast dôchodkov sa v najbližšom období neočakáva.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Predstava odchodu do dôchodku v 40 rokoch môže znieť ako sen, ale s dostatočnou prípravou a finančnou nezávislosťou je to možné aj na Slovensku. Nemôžete však len tak požiadať o dôchodok... celý článok

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov.... celý článok

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

Rodičovský dôchodok sa zmení na nepoznanie. Rodičia, ktorí doteraz dostávali rodičovský dôchodok, však z tejto zmeny nebudú profitovať rovnako ako doteraz. Namiesto priemernej sumy... celý článok

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok