Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 1. 10. 2024
Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.
Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Zdroj: Shutterstock

Ísť v roku 2024 na predčasný dôchodok, alebo si počkať na rok 2025, prípadne na riadny starobný dôchdok? Máme tri presvedčivé argumenty, prečo to stihnúť ešte do konca tohto roka. Ak odídete do predčasného dôchodku, stihnete ešte tohtoročnú štedrú valorizáciu o 14,5 %. Po novom roku sa vám dôchodok ešte navýši o odhadovaných 2,1 %, čo je výška budúcoročnej valorizácie. Navyše získate ešte tohtoročný trinásty dôchodok vo výške viac ako 606 eur.

Pozor však na nevýhody, ktoré musíte pri rozhodovaní zvážiť. Ak si zažiadate o predčasný dôchodok, musíte dať v práci výpoveď. Ďalšou nevýhodou je, že váš dôchodok bude určite nižší ako vaša mzda. Ak teda chcete ostať v práci a zarábať tak ako doteraz, nemá pre vás zmysel odcházať do predčasného dôchodku. Rovnako to platí aj keď jednoducho chcete pracovať, aj keď už nemusíte. 

O koľko sa zvýšia dôchodky v budúcom roku? Vypočítajte si to na našej kalkulačke.

Ak sú teda výhody tohtoročného odchodu na predčasný dôchodok?

1. Podmienky budú už len prísnejšie

Od 15. mája 2024 sa zmenili podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok, ako aj spôsob určenia jeho výšky. Dôležité je, že od 1. júla 2024 do 30. júna 2025 platí, že nárok na predčasný dôchodok vznikne iba vtedy, ak výška novopriznaného predčasného dôchodku dosiahne minimálne 439,30 eura, čo predstavuje 1,6-násobok životného minima (274,53 eura).

Pre budúcich dôchodcov nastali dve zásadné zmeny v nárokoch na predčasný starobný dôchodok. Prvá sa týka postupného predlžovania potrebného odpracovaného obdobia, ktoré sa bude zvyšovať o dva mesiace v závislosti od ročníka narodenia poistenca. Druhá zmena sa týka spôsobu výpočtu sumy predčasného dôchodku – od mája 2024 sa všetky novopriznané dôchodky znižujú o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré poistencovi zostávajú do dosiahnutia dôchodkového veku.

Pokiaľ ide o možnosť požiadať o predčasný dôchodok viac ako dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, podmienky sa menia. Doteraz bol predčasný dôchodok viazaný na získanie 40 odpracovaných rokov, avšak novela zákona určila nový spôsob výpočtu potrebného odpracovaného obdobia. Tento výpočet bude závisieť od rozdielu medzi všeobecným dôchodkovým vekom a číslom 23, pričom tento všeobecný dôchodkový vek bude pre konkrétne ročníky postupne určovaný.

Ako príklad môžeme uviesť poistených narodených v roku 1965, pre ktorých sa potrebné odpracované obdobie zvýši na 40 rokov a 10 mesiacov (odpočítaním čísla 23 od dôchodkového veku 63 rokov a 10 mesiacov). Pre ľudí narodených po 1. januári 1967 bude dôchodkový vek 64 rokov a postupne sa bude zvyšovať o dva mesiace za každý ďalší ročník.

Táto postupná zmena ovplyvní ročníky narodenia nasledovne:
- Ročník 1961 bude musieť mať odpracovaných 40 rokov a 2 mesiace.
- Ročník 1962 bude potrebovať 40 rokov a 4 mesiace.
- Ročník 1963 bude musieť mať 40 rokov a 6 mesiacov.
- Ročník 1964 bude musieť dosiahnuť 40 rokov a 8 mesiacov.
- Ročník 1965 bude potrebovať 40 rokov a 10 mesiacov.
- Ročník 1966 bude mať potrebných 41 rokov.

Pre ľudí narodených v roku 1968 sa bude dôchodkový vek navyšovať na 64 rokov a 4 mesiace, čo znamená, že potrebné odpracované obdobie bude 41 rokov a 4 mesiace. 

2. Stihnete tohtoročnú štedrú valorizáciu

Novopriznané dôchodky sa v roku 2024 valorizujú o 14,5 %. Znamená to, že aj keď vám bude štát krátiť výšku dôchodku podľa toho, koľko mesiacov vám chýba do riadneho dôchodku, neprídete o tak veľa peňazí. 

Okrem toho máte nárok na valorizáciu v roku 2025. Tá bude podľa doterajších odhadov len 2,1 percenta pre dôchodky priznané pred rokom 2025. Novopriznané dôchodky sa valorizujú inak, no podľa miery dôchodcovskej inflácie to určite nebude vlaňajších 14,5 percenta. Valorizácia novopriznaných dôchodkov v roku 2024 je mimoriadne štedrá a ak vás už láka dôchodok, nemáte nad čím premýšľať. 

3. stihnete získať trinásty dôchodok

Podľa novej legislatívy sa pre rok 2024 určili tieto pevné sumy trinásteho dôchodku:

- Starobný a predčasný starobný dôchodok: 606,30 eur
- Invalidný dôchodok do 70 %: 300 eur
- Invalidný dôchodok nad 70 %: 493,80 eur
- Vdovecký dôchodok: 300 eur
- Vdovský dôchodok: 339 eur
- Sirotský dôchodok: 300 eur

Trinásty dôchodok sa vypláca vždy v decembri. Je pritom jedno, kedy ste odišli do dôchodku a je dokonca jedno, či šlo o predčasný alebo riadny dôchodok. Ak sa rozhodnete, že odídete do dôchodku 1. decembra 2024, dostanete tohtoročný trinásty dôchodok vo výške 606,30 eur. Ak odchod do dôchodku ešte o mesiac odložíte, teda budete penzistom až od 1.1.2025, dostanete trinásty dôchodok až o rok, teda v decembri 2025. 

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

 

Minister uvažuje o zmene zásadnej podmienky

Jedinou nevýhodou, ktorú tohtoročný odchod do predčasného dôchodku prináša, je povinnosť dať výpoveď v práci ešte pred riadnym schválením predčasného dôchodku. Žiadatelia môžu získať odhad od Sociálnej poisťovne, no záväzné je až rozhodnutie o dôchodku. Mnohí žiadatelia o predčasný dôchodok sa tak ocitajú v situácii, kedy nemajú ani zamestnanie, ani dôchodok, pričom mesiace nezamestnanosti majú tiež vplyv na výšku ich riadnej penzie.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš naznačil, že by mohli nastať významné zmeny v oblasti predčasného dôchodku. Jednou z kľúčových úvah je zrušenie podmienky, že žiadateľ o predčasný starobný dôchodok by musel ukončiť pracovnú činnosť. „Sadneme si k tomu so Sociálnou poisťovňou,“ cituje Erika Tomáša denník Pravda.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

Ako porastú dôchodky v roku 2025? Ak ste už na dôchodku alebo sa doňho chystáte ešte tento rok, bude sa vás týkať budúcoročná valorizácia. Ak odídete na dôchodok až v roku 2025, bude... celý článok

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Predstava odchodu do dôchodku v 40 rokoch môže znieť ako sen, ale s dostatočnou prípravou a finančnou nezávislosťou je to možné aj na Slovensku. Nemôžete však len tak požiadať o dôchodok... celý článok

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov.... celý článok

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

Rodičovský dôchodok sa zmení na nepoznanie. Rodičia, ktorí doteraz dostávali rodičovský dôchodok, však z tejto zmeny nebudú profitovať rovnako ako doteraz. Namiesto priemernej sumy... celý článok

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok