13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 9. 2024
Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov. Zmeny sa dotknú aj ďalších skupín poberateľov penzií.
13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Trináste dôchodky sa budú zvyšovať. Tohtoročné trináste dôchodky sa ešte ani nevyplácali a už poznáme sumu, ktorú dostanú dôchodcovia v budúcom roku. V decembri 2025 dostanú poberatelia dôchodkov viac peňazí ako v decembri tohto roka. 

Zvýšenie trinástych dôchodkov

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) avizoval, že budúci rok by sa tento dôchodok mohol zvýšiť na približne 680 eur. Tento rok starobní dôchodcovia dostanú 608 eur. Všetci poberatelia dôchodkov (vdovský, invalidný a ďalšie) dostanú sumu, ktorá zodpovedá priemernému dôchodku.

Poberatelia invalidných dôchodkov, vdoveckých a sirotských dôchodkov majú stanovenú minimálnu garantovanú sumu 13. dôchodku na 300 eur. Invalidné dôchodky nad 70 % sa podľa ministra dočkajú navýšenia na takmer 500 eur, konkrétne 493,80 eura. Vdovské dôchodky sa budú vyplácať vo výške 339 eur. Táto zmena sa týka približne 1,44 milióna poberateľov dôchodkov.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Už tento rok po novom

V decembri tohto roku sa Slováci dočkajú vyplácania 13. dôchodkov podľa novej legislatívy, ktorú schválila vláda. Tento rok prináša zmeny, ktoré ovplyvnia výšku 13. dôchodku v závislosti od druhu poberaného dôchodku.

Pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov je stanovená výška 13. dôchodku na úrovni 606,30 eura, čo predstavuje priemerný starobný dôchodok v roku 2023. 

Minister práce zároveň oznámil, že od decembra by sa malo zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov. Doteraz platná novela zákona, schválená ešte bývalou koalíciou, krátila opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov, ktorí dosiahli dôchodkový vek. Ministerstvo práce však pripravilo zmenu, ktorá je už v procese schvaľovania v parlamente. Cieľom tejto novely je zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na príjem osoby alebo vek opatrovateľa, čím sa zabezpečí rovnaký prístup pre všetkých poberateľov týchto príspevkov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

Rodičovský dôchodok sa zmení na nepoznanie. Rodičia, ktorí doteraz dostávali rodičovský dôchodok, však z tejto zmeny nebudú profitovať rovnako ako doteraz. Namiesto priemernej sumy... celý článok

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok