Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 26. 9. 2024
Predstava odchodu do dôchodku v 40 rokoch môže znieť ako sen, ale s dostatočnou prípravou a finančnou nezávislosťou je to možné aj na Slovensku. Nemôžete však len tak požiadať o dôchodok v Sociálnej poisťovni. Aj s FIRE plánom ste ekonomicky aktívna osoba. Aké máte možnosti?
Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Zdroj: DALL·E/IvanaS

FIRE má dve časti. O FI, teda finančnej nezávislosti, sme hovorili v predchádzajúcich dieloch. Dnes sa pozrieme na RE, teda retire early. Dá sa na Slovensku odísť „do dôchodku“ ešte pred nárokom na riadny či predčasný dôchodok? 

V skratke: Áno, je to možné. Dlhá odpoveď je, že to nie je dôchodok v pravom slova zmysle a je to trochu komplikované.

Buď finančne nezávislý a odíď do dôchodku skôr. To v slovenčine znamená skratka FIRE. Základom je našetriť si dosť peňazí, aby sme dosiahli pasívny príjem. Dá sa to však na Slovensku? V seriáli o FIRE si preberieme všetky dostupné možnosti.

Ako odísť do dôchodku v 40 rokoch

Ak už sme si vybudovali finančnú nezávislosť a chceme prestať pracovať, nemôžeme len tak nakráčať do Sociálnej poisťovne a požiadať o dôchodok. „Do dôchodku môže človek odísť až vtedy, keď spĺňa podmienky nároku na dôchodok a jeho výplatu,“ vysvetľuje pre Peniaze.sk hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Pred dosiahnutím dôchodkového veku ste ekonomicky aktívny človek, ktorý je povinne alebo dobrovoľne dôchodkovo poistený, a keďže má príjem (aj pasívny), musí platiť dane a odvody. Je na šikovnosti každého, ako si tieto výdavky optimalizuje. Môžete mať vlastnú s.r.o., alebo sa nechať v nejakej zamestnať, či prevádzkovať živnosť.

V slovenských podmienkach je najvhodnejšie praktizovať takzvaný Barista FIRE alebo Coast FIRE. Barista FIRE je štýl, pri ktorom máte pasívny príjem a k tomu prácu, ktorá vás baví, ale neuživí vás. Vďaka investovaným peniazom však nemusíte obmedzovať výdavky. Teda ak vás nebaví dobre platená práca v korporáte, Barista FIRE vám umožní skončiť to a ísť napríklad robiť baču na salaš bez toho, aby ste sa museli uskromňovať. 

Coast FIRE je pre tých, ktorí sa nechcú spoliehať na štát, pokiaľ ide o dôchodok. To platí ako pre mileniálov, tak pre generáciu Z a všetky generácie po nich. Dnešní tridsiatnici a štyridsiatnici pôjdu do dôchodku v pomerne vysokom veku, ak vôbec. Coast FIRE umožňuje „seknúť“ s prácou vtedy, keď sa na ňu už necítite. 

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

Predpokladajme, že chceme odísť z práce ešte pred dosiahnutím dôchodkového veku. Podľa hovorcu Sociálnej poisťovne máme niekoľko možnosti. 

„Každý poistenec sa rozhoduje sám, či bude pracovať alebo bude dobrovoľne nezamestnaný, prípadne si bude platiť dobrovoľné poistné. Ak je poistenec povinne alebo dobrovoľne dôchodkovo poistený, toto obdobie sa započítava do dôchodku. Poistné je možné aj dodatočne doplatiť za obdobia určené zákonom o sociálnom poistení, napr. za obdobia štúdia alebo evidencie na úrade práce získané po 31.12.2003,“ vysvetľuje Martin Kontúr.

Teoreticky však môže vzniknúť situácia, kedy žiadne odvody neplatíte. V takom prípade sa toto „hluché“ obdobie ale nezapočíta do odpracovaných rokov. „Ak poistenec neodvádza poistné, nie je dôchodkovo poistený a toto obdobie nie je možné hodnotiť pre nárok na dôchodok. Pričom je bezpredmetné, či sa zdržiava v SR alebo v zahraničí,“ dodáva Martin Kontúr. Ak sa však nechcete spoliehať na štátny dôchodok, prípadne vám stačí minimány dôchodok, nemusíte sa touto otázkou zaoberať.

Dôchodok na Bali? Môže byť

Čo sa deje v prípade, keď s našimi našetrenými peniazmi odídeme “dôchodkovať” do zahraničia? 

Tu tiež záleží, či si takýto človek platí odvody a je jedno, či je to na Slovensku alebo na Bali. „Ak žije a odvádza poistné v zahraničí, môže mu vzniknúť nárok na dôchodok z daného štátu podľa platných právnych predpisov daného štátu,“ vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov.... celý článok

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa prakticky ruší. Po novom dostanete drobné alebo nič

Rodičovský dôchodok sa zmení na nepoznanie. Rodičia, ktorí doteraz dostávali rodičovský dôchodok, však z tejto zmeny nebudú profitovať rovnako ako doteraz. Namiesto priemernej sumy... celý článok

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok