Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 9. 2024
Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa aj termín odchodu do dôchodku. Tento vzorec už dnes ponúka možnosť vypočítať si odhadovaný vek, v ktorom môžete očakávať zaslúžený oddych. Kľúčovým faktorom sú vaše odpracované roky a doba platenia odvodov.
Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Dôchodkový vek sa v súčasnosti priamo odvíja od priemernej dĺžky dožitia, čo znamená, že čím dlhšie ľudia žijú, tým neskôr sa môžu tešiť na dôchodok. Tento mechanizmus sa v praxi premieta do postupného zvyšovania veku odchodu do dôchodku, čo má zásadný vplyv na každého jednotlivca.

Aký je váš dôchodkový vek? Prezradí vám to kalkulačka

 

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

Ak patríte medzi ľudí, ktorí už uvažujú o dôchodku, môžete si dopredu vypočítať, kedy dosiahnete dôchodkový vek. Tento výpočet závisí od roku vášho narodenia a taktiež od dĺžky obdobia, počas ktorého ste platili odvody do Sociálnej poisťovne, teda roky dôchodkového poistenia. Zatiaľ čo priemerná dĺžka dožitia vplyvom lepšej zdravotnej starostlivosti a zlepšených životných podmienok postupne narastá, obdobie, kedy si budete môcť užiť dôchodok, sa logicky presúva na neskorší čas.

V praxi to znamená, že ak sa priemerná dĺžka dožitia predĺži o rok, dôchodkový vek sa posunie o niečo vyššie. Kalkulácia dôchodkového veku však nemusí byť pre každého jednoduchá.

Dôležité však je mať na pamäti, že váš konkrétny dôchodkový vek môže ovplyvniť aj množstvo rokov, ktoré ste aktívne pracovali a počas ktorých ste platili povinné odvody. Preto, čím dlhšie ste platili odvody do systému, tým skôr môžete získať nárok na dôchodok.

V skratke, ak plánujete svoju budúcnosť, odporúča sa urobiť si čas na výpočet dôchodkového veku pomocou dostupných online kalkulačiek a zároveň mať prehľad o tom, koľko rokov ste prispievali do systému. To vám dá lepšiu predstavu o tom, kedy môžete očakávať, že dosiahnete zaslúžený pracovný odpočinok.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil... celý článok

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Podľa aktuálnych odhadov odborníkov sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Na našej novej kalkulačke... celý článok