Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 9. 2024
Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku, pomocou kalkulačky si môžete ľahko vypočítať sumu, na ktorú máte nárok.
Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Každý dôchodca má nárok na trinásty dôchodok, ktorý sa automaticky vypláca v decembri. Na jeho výpočet nie je potrebné podávať žiadosť, avšak ak poberáte penziu zo zahraničia, musíte to nahlásiť Sociálnej poisťovni. Výška trinásteho dôchodku pre rok 2024 sa bude vypočítavať na základe priemerného dôchodku za predchádzajúci rok a bude odlišná pre každý typ dôchodkovej dávky.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Novela zákona o sociálnom poistení schválená v roku 2024 prináša výrazné zmeny v stanovení maximálnej sumy trinásteho dôchodku, ktorá sa od roku 2024 bude odvíjať od priemernej mesačnej sumy starobného dôchodku za predchádzajúci rok. V praxi to znamená, že maximálna výška trinásteho dôchodku pre rok 2024 bude 606,30 eur, čo je hodnota vypočítaná na základe priemernej sumy starobných dôchodkov za rok 2023.

Tento 13. dôchodok bude poskytnutý nielen poberateľom starobného dôchodku, ale aj tým, ktorí poberajú predčasný starobný dôchodok. Pôvodný zákon zohľadňoval vyššiu priemernú sumu predčasných dôchodkov, čo by znamenalo vyšší 13. dôchodok pre túto skupinu, no táto výhoda bola novou novelou zákona odstránená, čím sa zjednotila suma pre obidve skupiny na 606,30 eur.

Pre ostatné skupiny poberateľov dôchodkov, ako sú invalidné, vdovské, vdovecké, sirotského a sociálne dôchodky, sa výška trinásteho dôchodku určí na základe priemernej mesačnej sumy týchto dôchodkov za kalendárny rok 2023. Najnižšia garantovaná suma trinásteho dôchodku však ostáva nezmenená na úrovni 300 eur, čo má zabezpečiť finančnú podporu aj pre poberateľov nižších dôchodkov.

Podľa novej legislatívy sa pre rok 2024 určili tieto pevné sumy trinásteho dôchodku:

- Starobný a predčasný starobný dôchodok: 606,30 eur
- Invalidný dôchodok do 70 %: 300 eur
- Invalidný dôchodok nad 70 %: 493,80 eur
- Vdovecký dôchodok: 300 eur
- Vdovský dôchodok: 339 eur
- Sirotský dôchodok: 300 eur

V prípade, že osoba poberá viacero druhov dôchodkov, bude jej vyplatená iba najvyššia suma trinásteho dôchodku, pričom sa vždy zohľadňuje suma naviazaná na dôchodok s najvyššou hodnotou. Týmto spôsobom sa snaží vláda zabezpečiť spravodlivé rozdelenie finančných prostriedkov medzi rôzne kategórie dôchodcov.

Okrem zmien v oblasti trinásteho dôchodku novela zákona zavádza aj nové pravidlá pre získanie predčasného dôchodku. Požiadavka odpracovaných rokov bude po novom závisieť od strednej dĺžky života, čím sa požiadavka na počet odpracovaných rokov bude postupne predlžovať. Zároveň, od 15. mája 2024, bude predčasná penzia znížená o 0,5 % za každý mesiac, ktorý chýba do dosiahnutia štandardného dôchodkového veku. Tento krok má motivovať ľudí, aby pokračovali v práci až do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku, čím si zabezpečia vyšší dôchodok v budúcnosti.

Tieto zmeny prinášajú dôchodcom väčšiu predvídateľnosť a istotu v oblasti finančného zabezpečenia, pričom sa zohľadňujú aj priemerné hodnoty dôchodkov pre spravodlivejšie rozdelenie prostriedkov.

Často kladené otázky

  • Výška 13. dôchodku v roku 2024 je stanovená zákonom ako priemerná suma daného typu dôchodku. Podľa novej legislatívy sa pre rok 2024 určili tieto pevné sumy trinásteho dôchodku: Starobný a predčasný starobný dôchodok: 606,30 eur, Invalidný dôchodok do 70 %: 300 eur, Invalidný dôchodok nad 70 %: 493,80 eur, Vdovecký dôchodok: 300 eur, Vdovský dôchodok: 339 eur, Sirotský dôchodok: 300 eur

  • 13. dôchodok sa vypláca zvyčajne v decembri, aby finančne podporil dôchodcov počas vianočných sviatkov.

  • Nárok na 13. dôchodok majú všetci poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, vdovského dôchodku, vdoveckého dôchodku a sirotského dôchodku.

  • Maximálna suma 13. dôchodku je určená ako priemerná mesačná suma starobného dôchodku za predchádzajúci rok. Pre rok 2024 to znamená, že maximálna suma 13. dôchodku bude 606,30 eur. Minimálna suma 13. dôchodku je v roku 2024 300 eur.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil... celý článok

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Podľa aktuálnych odhadov odborníkov sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Na našej novej kalkulačke... celý článok