Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 9. 2024
Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil nielen silu rodinných väzieb, ale aj hlboko zakorenené konflikty, ktoré pretrvávajú aj v dôchodkovom veku.
Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský dôchodok, ktorý mal pôvodne pomôcť slovenským penzistom zvýšiť ich príjem, sa stal prekvapivo aj nástrojom na riešenie rodinných sporov. Do konca augusta 2024 takmer 20-tisíc detí využilo možnosť odoprieť svojim rodičom tento príspevok, čím jasne ukázali, že finančné záležitosti môžu byť odrazom hlbších problémov v rodinných vzťahoch, informujú tvnoviny.sk.

20 000 odmietnutých rodičovských dôchodkov

Možnosť podať vyhlásenie o zastavení rodičovského dôchodku mali pracujúci do konca augusta. Tento termín už uplynul, a tým sa uzavrela aj možnosť ovplyvniť finančný príjem svojich rodičov na najbližších päť rokov. Túto možnosť na Slovensku využilo približne 20 000 ľudí. Sociologička Zuzana Kusá však hovorí, že hoci sa to môže zdať ako vysoké číslo, nie je to veľa.

„Necelé dve percentá dôchodcov, to je veľkosť jedného okresného mesta. Toľko je nahnevaných potomkov, ktorí pristúpili k tejto administratívnej procedúre a rozhodli sa potrestať svojich rodičov,“ vysvetľuje Kusá. Pre mnohé deti to bola jediná možnosť, ako vyjadriť svoj nesúhlas s minulosťou či s prístupom rodičov. 

V roku, kedy rodič ide do penzie, dospelé a zarábajúce deti môžu rozhodnúť, či rodič má alebo nemá dostávať rodičovský dôchodok. Ak si to deti neželajú, môžu podať vyhlásenie. Musia to však stihnúť ešte predtým, ako rodič odíde do dôchodku. Ak deti nevedia, kedy rodič odchádza do penzie, môžu podať vyhlásenie aj preventívne.

Rodičovský dôchodok sa spravidla vypláca raz ročne. Ide o sumu vypočítanú zo zárobkov detí. V roku 2024 dosiahla maximálna výška rodičovského dôchodku 2 500 eur. 

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky >>>

Nestihli ste podať vyhlásenie? Môžete to skúsiť o 5 rokov

Sociálna poisťovňa pripomína, že tí, ktorí vyhlásenie nestihli podať do konca augusta, už nemajú možnosť príspevok zastaviť na začiatku vyplácania. Avšak, ak príspevok začne byť vyplácaný od roku 2024, jeho výplata sa môže zastaviť najskôr po piatich rokoch, teda v roku 2029. „Nárok vznikne automaticky a keď vznikne, budeme ho vyplácať päť rokov. Ak sme začali v roku 2024, prestaneme ho vyplácať až od roku 2029,“ uviedol pre tvnoviny.sk hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Je tiež možné, že sa časom zlepšia vzťahy medzi rodičmi a deťmi, a príspevok môže byť opäť obnovený. Takéto prípady sú však podľa Sociálnej poisťovne zatiaľ ojedinelé.

Systém rodičovských dôchodkov, ktorý bol zavedený s cieľom zlepšiť finančnú situáciu dôchodcov prostredníctvom aktívnych detí, odhalil aj menej príjemnú stránku – rozpad rodinných vzťahov a nevyriešené konflikty, ktoré pretrvávajú aj do staroby. Zostáva otázkou, do akej miery tento systém naozaj prispieva k zlepšeniu života seniorov, a do akej miery len prehlbuje už existujúce rodinné napätie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Podľa aktuálnych odhadov odborníkov sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Na našej novej kalkulačke... celý článok