Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 8. 2024
Podľa aktuálnych odhadov odborníkov sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Na našej novej kalkulačke si vypočítajte, o koľko sa zvýši váš dôchodok v budúcom roku.
Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Zdroj: DALL·E/IvanaS

O koľko sa zvýšia dôchodky v roku 2025? Podľa aktuálnych odhadov odborníka sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Tento nárast dôchodkov je výsledkom každoročného procesu valorizácie, ktorý je naviazaný na takzvanú dôchodcovskú infláciu, teda percentuálny rast spotrebiteľských cien špecificky pre domácnosti dôchodcov.

Kalkulačka na výpočet zvýšenia dôchodku v roku 2025

Štatistický úrad SR oznámil, že inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla v júli 2024 úroveň 1,9 %, čo významne ovplyvňuje odhad valorizácie na rok 2025. Jozef Mihál, odborník na dane a odvody, na základe tohto údaju odhaduje, že dôchodky priznané pred rokom 2025 sa zvýšia o spomínané 2 %. Tento odhad však závisí aj od vývoja inflácie v augustových a septembrových mesiacoch, pretože konečná valorizácia bude vypočítaná až po zverejnení údajov za tieto mesiace.

Toto zvýšenie sa bude týkať dôchodkov priznaných pred 1.1.2025. Výpočet valorizácie je teda pre ľudí, ktorí už sú na dôchodku, alebo idú do penize ešte tento rok. Ide o odhad na základe priemernej inflácie. Štát zverejní oficiálnu sumu v októbri 2024.

Ako sa budú valrizovať dôchodky v roku 2025

Proces valorizácie dôchodkov sa riadi zákonom o sociálnom poistení, ktorý stanovuje, že dôchodky sa zvyšujú o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Tento mechanizmus je zameraný na to, aby dôchodcovia nestratili svoju kúpnu silu v dôsledku inflácie, čo znamená, že valorizácia dôchodkov odzrkadľuje nárast životných nákladov.

V minulom roku bola dôchodcovská inflácia výrazne vyššia, čo viedlo k takmer 15 % valorizácii novopriznaných dôchodkov za rok 2024 a neskôr sa ešte všetky dôchodky valorizovali ešte o viac ako 5 %. Avšak vývoj v roku 2025 bude iný. Štatistické údaje za prvých sedem mesiacov roku 2024 ukazujú len mierny rast cien pre domácnosti dôchodcov, čo sa premietne do relatívne nízkeho zvýšenia dôchodkov. Pre mnohých dôchodcov to znamená, že ich príjmy sa zvýšia len minimálne, čo nemusí dostatočne pokryť všetky rastúce životné náklady.

Záverom je, že dôchodky sa síce budú zvyšovať, ale len kozmeticky. Závisí to však od vývoja cien v zostávajúcich mesiacoch roka 2024. Tento vývoj bude dôležitý pre konečné rozhodnutie o valorizácii, ktoré sa očakáva v októbri 2024, kedy Štatistický úrad SR zverejní konečné údaje o dôchodcovskej inflácii. Pre dôchodcov je dôležité, aby mali na pamäti, že valorizácia v roku 2025 bude pravdepodobne výrazne nižšia, ako tomu bolo v predchádzajúcom roku, čo môže mať vplyv na ich životnú úroveň.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-26
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil... celý článok