Finančná sloboda pre vás a vaše deti: Ako ich naučiť získať pasívny príjem

Natália Stašíková | rubrika: Seriál | 27. 8. 2024
Hovorí sa, že investovanie je kľúčový krok k väčšiemu bohatstvu. A nielen to. Pravidelným investovaním a sporením, si človek dokáže zabezpečiť pasívny príjem a odísť do dôchodku aj v 40-tke. Ako je to možné a je rozumné založiť sporiace účty už svojim deťom? V seriáli o FIRE si povieme viac o tom, ako dosiahnuť finančnú slobodu pre celú rodinu.
Finančná sloboda pre vás a vaše deti: Ako ich naučiť získať pasívny príjem

Zdroj: DALL·E/IvanaS

V dnešnom svete, plnom rýchlych zmien a neistôt, je dôležité myslieť na svoju finančnú budúcnosť. Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zabezpečiť finančnú stabilitu, je investovanie. 

„S investovaním, by sa malo začať čo najskôr. Je pomerne nevyhnutné čím skôr si upratať domáce financie, nastaviť rodinný rozpočet a potenciálne prebytočné peniaze vhodne investovať,“ hovorí Roman Závodsky, priekopník hnutia FIRE (Financial Independence, Retire Early), ktorému sa vo svojich 42 rokoch podarilo dosiahnuť niečo, o čom mnohí iba snívajú – plnú finančnú nezávislosť.

Podľa jeho slov, nezáleží na tom, či máte 20, 30 alebo 40 rokov, nikdy nie je príliš skoro ani príliš neskoro na to, aby ste začali investovať. Ako sám tvrdí, jedným z najdôležitejších faktorov úspešného investovania je čas.

Čím skôr začnete, tým viac môžete vyťažiť z fenoménu zloženého úročenia. To znamená, že vaše investície generujú výnosy, ktoré sa následne reinvestujú a generujú ďalšie výnosy.

V špeciálnom seriáli o FIRE si ukážeme:

Pravidelné investovanie a vzdelávanie je kľúčom k úspechu

Ďalšou z podstatných vecí na ceste k finančnej slobode je pravidelnosť v investovaní. Investovanie menších súm pravidelne, napríklad každý mesiac, môže výrazne prispieť k rastu vášho portfólia.

Pravidelné investovanie ide ruka v ruke s dlhodobým investičným horizontom. Ak svoje investície udržíte dlhodobo, minimalizujete riziko straty a zvýšite svoje šance na dosiahnutie pozitívneho výsledku. 

Vzdelávanie je kľúčom k úspešnému investovaniu. Mnohých Slovákov brzdí v investovaní strach a slabá finančná gramotnosť. Či už z minulosti, alebo aj súčasnosti, vnímame nepoctivé praktiky, rôzne podvodné schémy, ktoré v ľudoch vyvolávajú obavy. 

Finančná gramotnosť je podľa Závodského samostatná téma. Slovensko v tejto téme zaostávame, v nejednom prieskume sme sa v rámci EÚ ocitli na chvoste.

„Investovanie a budovanie majetku je prirodzená súčasť každého moderného človeka. Každý z nás si vie postaviť svoje investičné portfólio individálne, aby zodpovedalo jeho cieľom a ochote riskovať. Áno s každým investíciou je spojená istá miera rizika. Dôležité je s tým začať a nechat si poradiť s človekom, ktorý je v tejto téme ako doma,“ ozrejmuje Závodský, ktorý ako zástanca hnutia FIRE zdieľa svoje know-how medzi všetkými, ktorí chcú dosiahnuť finančnú slobodu a zabezpečiť si tak odchod do skorého dôchodku.

Aké možnosti máte pri investovaní?

Na ceste k finančnej slobode by sa mal investor oboznámiť s rôznymi typmi investičných produktov a stratégií, ako sú akcie, dlhopisy alebo ETF. Dôležité je pochopiť, ako tieto nástroje fungujú a aké riziká a výnosy s nimi súvisia.

Neodporúča sa však vkladať všetky svoje prostriedky do jednej investície. Diverzifikácia je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko. 

Podľa Závodského na Slovensku ľudia najčastejšie čerpajú pasívny príjem z dividendových akcií a nehnuteľností. „Rozložením investícií do rôznych sektorov, geografických oblastí a typov aktív minimalizujete potenciálne straty. Aj moje samotné portfólio pozostáva z rôznych druhoch investícii. Vo všeobecnosti však platí zásada. Ak chce človek dosiahnuť pasívny príjem napríklad v hodnote 2 000 eur mesačne, mal by jeho majetok byť vo výške 600-tisíc eur,“ uvádza Závodský. 

Pasívne príjmy sú kľúčovým prvkom FIRE. Tu sú niektoré z najbežnejších druhov pasívnych príjmov:

  • Dividendy z akcií: Investovanie do akcií, ktoré vyplácajú dividendy, je jedným z najpopulárnejších spôsobov získania pasívneho príjmu. Dividendy sú pravidelné platby, ktoré spoločnosti vyplácajú svojim akcionárom ako podiel na zisku.
  • Nájomné z nehnuteľností: Ak vlastníte nehnuteľnosť, môžete ju prenajímať a získavať tak pravidelný príjem. Hoci správa nehnuteľnosti vyžaduje isté úsilie, pri správnom nastavení môže byť nájomné stabilným zdrojom pasívnych príjmov.
  • Investície do dlhopisov: Dlhopisy sú dlhové nástroje, ktoré vydávajú vlády alebo spoločnosti. Investori, ktorí si zakúpia dlhopisy, dostávajú pravidelné úrokové platby, ktoré môžu tvoriť stabilný pasívny príjem.
  • Online podnikanie: Digitálne produkty, ako sú e-knihy, kurzy, alebo softvér, môžu generovať pasívny príjem. Po ich vytvorení môžu byť predávané opakovane bez ďalších veľkých nákladov.
  •  Licenčné poplatky: Ak vlastníte intelektuálne vlastníctvo, ako sú patenty, ochranné známky, alebo autorské práva, môžete získavať licenčné poplatky z ich používania.
  • Crowdfunding a P2P pôžičky: Investovanie do projektov prostredníctvom crowdfundingových platforiem alebo poskytovanie pôžičiek cez P2P platformy môže priniesť pasívny príjem vo forme úrokov.

 

Disciplína a plánovanie 

Začať s FIRE je o plánovaní a disciplíne. Čím skôr sa do toho pustíte, tým lepšie výsledky dosiahnete. Zapojiť do tohto procesu aj deti je výborným spôsobom, ako im ukázať hodnotu peňazí a naučiť ich finančnej gramotnosti.

Rôzne druhy pasívnych príjmov sú kľúčom k dosiahnutiu finančnej nezávislosti, a keď raz dosiahnete tento cieľ, môžete si užívať slobodu, ktorú FIRE ponúka.

Závodský uvádza, že je určite vhodné deťom založiť investičné alebo sporiace produkty či vzdelávať ich o financiách už od útleho veku. 

Ako zapojiť do investovania aj deti?

  • Vzdelávanie o financiách už od útleho veku: Dôležité je, aby deti už od útleho veku pochopili základy financií. Môžete im vysvetliť, čo sú peniaze, ako funguje šetrenie a prečo je dôležité investovať. Naučte ich základné princípy rozpočtovania a význam odkladania peňazí.
  • Povzbudzovanie k šetreniu: Deti môžu začať s jednoduchými úlohami, ako je šetrenie časti svojho vreckového. Môžete im ukázať, ako sa ich peniaze postupne zhodnocujú, čo ich môže motivovať k ďalšiemu šetreniu.
  • Investovanie do vzdelania: Vzdelanie je jednou z najlepších investícií, ktoré môžu deti získať. Podporte ich vo vzdelávaní v oblastiach, ktoré ich zaujímajú, a ukážte im, ako môžu svoje schopnosti premeniť na zdroj príjmov.
  • Vytvorenie vlastného podnikania: Podporujte deti v tvorivosti a podnikateľskom duchu. Pomôžte im založiť malé podnikanie, napríklad predaj domácich výrobkov alebo ponuku služieb v okolí. Týmto spôsobom sa naučia, ako zarábať peniaze a zároveň pochopia, aké dôležité je mať kontrolu nad vlastnými financiami.
  • Naučte ich o pasívnych príjmoch: Deti môžu pochopiť koncept pasívnych príjmov prostredníctvom jednoduchých príkladov. Napríklad, ak investujete do akcií alebo nehnuteľností, môžete im ukázať, ako vám tieto investície generujú príjem bez nutnosti aktívneho zapojenia.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

11. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídu slovenskí seniori o rodičovské dôchodky? Vláda uvažuje o zmene

Rodičovský dôchodok na Slovensku čelí potenciálnemu zrušeniu alebo výrazným zmenám. Súčasný systém má svoje nedostatky, predovšetkým v diskriminácii seniorov bez detí alebo tých, ktorí... celý článok

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil... celý článok