Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Ivana Sladkovská | rubrika: Seriál | 21. 8. 2024
Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí sa vydali touto cestou. Zistíte, aké kroky museli podniknúť, aby dosiahli pasívny príjem, a aké investičné stratégie im pomohli.
Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Zdroj: Shutterstock

Predstavte si, že by ste nemuseli do konca života pracovať a robili by ste len to, čo chcete a čo vás baví. Na účet by vám pravidelne chodili peniaze, z ktorých by ste platili bežné výdavky. 

Nemusí to byť iba sen, je to výsledok životného štýlu FIRE. Je to skratka pre financial idependence, retire early. V skratke ide o vybudovanie finančnej nezávislosti a pasívneho príjmu, ktorý je dostatočne vysoký, aby sme už nemuseli pracovať a žiť od výplaty do výplaty. Je to však reálne na Slovensku? Spojili sme sa so Slovákmi, ktorí FIRE dosiahli, alebo na ňom pracujú.

 

V seriáli o FIRE sme si predstavili jednotlivé typy FIRE, prešli sme si investovanie a hovorili sme o minimalizme, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou hnutia FIRE. O hnutí sa čoraz častejšie hovorí aj na Slovensku. Jedným z priekopníkov je Roman Závodský, ktorý FIRE už dosiahol. Hovorí, že príslušníci FIRE na Slovensku veľmi nedodržiavajú časť "RE", teda odchod do dôchodku.

„Moja skúsenosť z tejto komunity je, že málokto je naozaj na dôchodku a popíja čaj niekde na terase. Väčšina ľudí, ktorí dosiahli pasívny príjem, pracuje ďalej. Buď rozbiehajú nové firmy, alebo sa venujú projektom, ktoré ich bavia a napĺňajú, mnohí sa venujú charite. Naozaj možno jedno percento sedí na zadku,“ vysvetľuje Závodský.

Ako si vybudovať pasívny príjem

Prvým krokom k pasívnemu príjmu je určiť si, koľko peňazí mesačne potrebujem. Od toho sa odvíja celý systém. Kľúčové tiež je začať investovať čo najskôr, aj menšie sumy. FIRE síce hovorí o sporení a neskoršom investovaní, no ak nechcete, aby vám peniaze mesiac čo mesiac žrala inflácia, musíte investovať a to čo najskôr. „Čas je najlepší priateľ investora,“ hovorí Roman Závodský.

Podľa Romana Závodského nie je pasívny príjem žiadna jadrová fyzika, na celom svete je to viac-menej rovnaké. „Väčšinou sú to dividendy a potom príjmy z nehnuteľností, teda nájomné. Ďalej sú to rôzne investície do fondov a akcií. Ja sám mám portfólio zložené z rôznych druhov investícií,“ vysvetľuje.

Akú sumu treba investovať? Zaužívané pravidlo FIRE hovorí o nasporení milióna dolárov, ktorý investujete a generuje vám príjem. Na Slovensku to podľa závodského nemusí byť milión, stačí asi 600 000 eur a ak máte nižšie nároky, tak aj menej. „Platí zásada že človek by mal mať nasporený 25-násobok ročných výdavkov, ale je to oveľa komplikovanejšie. Ak máte spotrebu 2 000 eur mesačne tak je to 24 000 ročne, majetok by mal byť aspoň 600 000 eur a toto portfólio by vám malo byť schopné generovať takýto príjem. Záleží ale na výnosnosti investície,“ hovorí priekopník FIRE na Slovensku.

Pozor, nezabudnite na dane a prípadne odvody, ktoré sa platia pri zisku z dividend a odvody pri prenájme bytu či domu.

Slováci, ktorí makajú na FIRE

O skorom dôchodku a pasívnom príjme sa čoraz viac hovorí aj na slovenskom Reddite, kde sme našli hneď niekoľkých ľudí, ktorí sa do hnutia zapojili a ponúkli svoje skúsenosti.

Upozorňujeme, že ide o reálne skúsenosti Slovákov a nie finančné rady.

„Ja sa o to snažím už niekoľko rokov, zatiaľ si myslím, že som na dobrej ceste. Len to niekedy ľudia ťažko chápu, hlavne ak žiješ v takej diere ako ja. Okolo seba vidím podobne zmýšľajúcich ľudí málokedy. Vlastne v podstate vôbec. A niekedy to chýba. Bolo by fajn porozprávať sa s niekým, kto podobne rozmýšľa o niečom užitočnom, o biznise, o investíciách atď., prípadne možno si nejako navzájom pomôcť, poradiť alebo urobiť nejaky biznis spolu, a nie dookola počúvať len náreky ako zase kamoš nemá na dovolenku alebo opravu auta etc. lebo chlieb zdražel (ale zato 150€ mesačne na cigarety alebo 200€ na zbytočne predražené topánky sa vždy nájde),“ uvádza jeden z používateľov v kanáli r/Slovakia. 

Celkovo sa títo Slováci stretávajú najmä s nepochopením okolia, ktoré neoplýva finančnou gramotnosťou.

„Ja sa o to snažím, už 7 rokov mám minimálne výdavky, prachy pchám do ETF fondov,“ hovorí ďalší. „Chodím na aute za 700 € po dôchodcovi. Kamaráti ktorí zarábajú 2x menej než ja nemajú problem rozj**ať výplaty každý mesiac na handry a vynulovať si účet, kupovať autá ktoré splácajú X rokov a zatiaľ sa tlačia traja na zdieľanom byte. Mne nejde ani tak o ten retirement, ale skôr o ten pocit slobody, že si môžem robiť, čo chcem. Ísť sám na mesiac cestovať len tak? Sure. Ísť naháňať baby? Prečo nie. Rozhodnem sa že chcem renovovať škodu 120 ? Sem s tým. Idem si postaviť udiareň len tak z nudy na zahrade cez vikend a použijem ju len 3x ? Of course. Pevne dúfam že mi to výjde a budem mať raz takúto slobodu a jediná prekážka bude či sa mi chce alebo nie,“ dodáva.

Aj na Reddite sa potvrdzuje skúsenosť Romana Závodského, že Slováci nerobia FIRE preto, aby v 40ke sedeli doma a pozerali televízor.

„Ja som už teoreticky FIRE, ale praca ma baví, navyše som super platený, tak moj aktuálny plán je ešte pracovať 9 rokov, kým nedosiahne syn dospelosť. Potom sa chceme s manželkou presťahovať niekde bližšie k moru. Ak by ma práca prestala baviť, môžme odísť do dôchodku skôr, ak nás bude baviť, tak budeme pracovať aj dlhšie,“ opisuje ďalší Slovák. „To, čo sa ale snažím, je mentálne sa pripravovať, že jedného dňa príde život po práci, pričom práca je stále veľkou súčasťou môjho života a dní. Odporúčam si prečítať Die with zero. Život nie je len o peniazoch. A dosiahnuť Fire za každú cenu nedáva zmysel. Ale môj bývalý kolega Fire dosiahol a vyzerá ako šťastný pred-dochodca,“ dodáva.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov