Odísť do dôchodku mladý a bohatý. V čom spočíva tajomstvo hnutia FIRE

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 29. 7. 2024
Investovanie sa na Slovensku stáva čoraz populárnejším spôsobom, ako dosiahnuť finančnú nezávislosť a pripraviť sa na budúcnosť. K investovaniu Slovákov núti vysoká miera inflácie, ktorá znehodnocuje peniaze nečinne uložené na bežných účtoch alebo „pod vankúšom“. Je možné pravidelným investovaním a sporením dosiahnuť pasívny príjem? V seriáli o FIRE si povieme, ako to môžeme dosiahnuť.
Odísť do dôchodku mladý a bohatý. V čom spočíva tajomstvo hnutia FIRE

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia, avšak finančnú rezervu aspoň vo výške trojmesačných výdavkov má vytvorenú iba 44 % z nich, uvádza Sme. Napriek tomu, že Slováci naďalej preferujú tradičné sporiace produkty, ako sú sporiace účty a formy poistenia, rastie záujem aj o investovanie, čo môže byť ideálny spôsob dlhodobého zhodnocovania majetku. 

K pravidelnému investovaniu inšpiruje mnohých ľudí hnutie FIRE. Ich cieľom je nastúpiť do dôchodku skôr a dosiahnuť takú finančnú situáciu, kde príjmy z investícií pokryjú životné náklady. Chcem vedieť viac o hnutí FIRE →

Hnutie FIRE (Financial Independence, Retire Early) je životný štýl a finančná stratégia, ktorá sa zameriava na dosiahnutie finančnej nezávislosti a predčasného dôchodku. Základom je našetriť si „milión dolárov“ a z neho vytvoriť pasívny príjem, ktorý nám umožní nepracovať.

Mnoho nadšencov sa sústreďuje na minimalizáciu životného štýlu, znižovanie dlhov a optimalizáciu rozpočtu. Investovanie do akcií, nehnuteľností alebo dividendových fondov je kľúčové pre zabezpečenie pasívneho príjmu. Ako a kde investovať, aby sme dosiahli finančnú nezávislosť?

V špeciálnom seriáli o FIRE si ukážeme:

Sporenie nie je investovanie 

Predtým, ako si predstavíme viaceré možnosti investovania, vysvetlíme si, aký je rozdiel medzi sporením a investovaním. Je dôležité vedieť, že investovanie a sporenie sú dve rozdielne finančné stratégie, ktoré slúžia na dosiahnutie rôznych cieľov. 

Sporenie sa zvyčajne používa na krátkodobé alebo strednodobé ciele, ako je núdzový fond, nákup auta alebo dovolenka. Je nízkorizikové, pretože peniaze sú často uložené na sporiacich účtoch alebo v termínovaných vkladoch, ktoré ponúkajú garantovanú návratnosť. 

Sporiace účty poskytujú vysokú likviditu, čo znamená, že peniaze sú ľahko prístupné. Výnosy zo sporenia sú zvyčajne nízke, pretože úrokové sadzby na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch sú nízke a nepokrývajú ani straty spôsobené infláciou.

Naopak, investovanie sa zvyčajne používa na dlhodobé ciele, ako je dôchodok, vzdelanie detí alebo rast majetku. Je rizikovejšie, pretože zahŕňa nákup aktív, ako sú akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti alebo podielové fondy, ktorých hodnota môže kolísať.

Likvidita investícií sa líši v závislosti od typu aktíva. Niektoré investície, ako sú akcie, môžu byť relatívne likvidné, zatiaľ čo iné, ako nehnuteľnosti, môžu byť menej likvidné. Potenciálne výnosy z investícií môžu byť oveľa vyššie v porovnaní so sporením, ale sú tiež sprevádzané vyšším rizikom.

Sporenie je vhodné na ukladanie peňazí s nízkym rizikom a vysokou likviditou na krátkodobé ciele. Investovanie je vhodné na dlhodobé ciele s potenciálne vyššími výnosmi, ale aj s vyšším rizikom. Kde sa teda oplatí investovať?

Investovanie do nehnuteľností

Investovanie do nehnuteľností je na Slovensku populárne najmä kvôli dostupnosti hypotekárnych úverov a nedostatku nájomného bývania. Tento typ investície ponúka potenciál na stabilný príjem z prenájmu a rast hodnoty nehnuteľnosti, no prináša aj riziká ako napríklad potrebu starostlivého výberu nájomníkov a náklady na údržbu.

Alternatívou sú realitné fondy, ktoré umožňujú investovať menšie sumy a ponúkajú nižšie riziko a pravidelné výnosy, avšak za cenu poplatkov a zdanenia výnosov.

Investovanie do drahých kovov

Zlato a iné drahé kovy predstavujú konzervatívnu formu investovania. Najčastejšie sa investuje do fyzického zlata v podobe mincí alebo zliatkov, ktoré sú likvidné a anonymné. Výhodou je, že nákup investičného zlata je oslobodený od DPH.

Nevýhodou sú však vyššie poplatky spojené s nákupom malých množstiev a náklady na skladovanie. Alternatívou je investovanie do ETF fondov naviazaných na zlato, ktoré ponúkajú vyššiu likviditu a nižšie poplatky, ale strácajú anonymitu.

Investovanie do cenných papierov

Investovanie do cenných papierov zahŕňa širokú škálu možností, od podielových fondov, cez korporátne dlhopisy, až po ETF fondy. Podielové fondy sú dostupné v bankách a ponúkajú rôzne investičné stratégie, no sú spojené s vysokými poplatkami.

Korporátne dlhopisy poskytujú pravidelné úroky, ale nesú riziko nesplatenia vkladu. ETF fondy kopírujú vývoj indexov a sú oslobodené od dane pri držaní dlhšom ako jeden rok, čo z nich robí atraktívnu možnosť pre malých investorov.

Investovanie do kryptomien

Kryptomeny sú alternatívou, ktorá naberá na popularite. Hoci nesú vysoké riziko a volatilitu, môžu priniesť vysoké výnosy. Investovanie do kryptomien vyžaduje dobré znalosti trhu a technológií, no môže byť zaujímavou možnosťou pre tých, ktorí hľadajú alternatívne investičné príležitosti.

Riziká a výhody rôznych typov investícií

Akcie:

Výhody: Vysoký potenciál na rast hodnoty, možnosť získať dividendy.

Riziká: Vysoká volatilita, riziko straty investovaného kapitálu.

Dlhopisy:

Výhody: Stabilnejší a predvídateľnejší príjem, nižšie riziko ako akcie.

Riziká: Nižší výnos v porovnaní s akciami, riziko inflácie, ktorá môže znížiť hodnotu výnosov.

Nehnuteľnosti:

Výhody: Stabilný príjem z nájmu, potenciál rastu hodnoty nehnuteľnosti.

Riziká: Vysoké počiatočné náklady, nízka likvidita, riziko neobsadenosti.

Komodity (zlato, striebro, ropa):

Výhody: Ochrana proti inflácii, diverzifikácia portfólia.

Riziká: Vysoká volatilita, závislosť od trhových a ekonomických podmienok.

Podielové fondy a ETF:

Výhody: Diverzifikácia, profesionálne spravované, prístupné pre malých investorov.

Riziká: Poplatky za správu, výkonnosť závisí od trhu.

Do akcií sa oplatí investovať aj 100 eur mesačne 

Investovanie do akcií je jedným zo skvelých spôsobov, ako ochrániť svoj majetok pred infláciou a dlhodobo zvyšovať jeho hodnotu. Akcie majú potenciál poskytovať vyššie výnosy ako iné typy investícií, napríklad sporiace účty alebo dlhopisy.

Investovanie do akcií znamená nákup podielu v spoločnostiach. Ako akcionár máte nárok na časť zisku spoločnosti a môžete profitovať z rastu hodnoty akcií. Slovenskí investori môžu investovať do domácich aj zahraničných akcií prostredníctvom miestnych a medzinárodných brokerov.

Veľkou výhodou investovania do akcií je možnosť začať aj s malými sumami peňazí. Investori, ktorí pravidelne investujú menšie čiastky, môžu využiť stratégiu zvanú priemerovanie dolárových nákladov (dollar-cost averaging). Táto stratégia pomáha vyhladzovať výkyvy na akciovom trhu a umožňuje jednoduchú diverzifikáciu investičného portfólia, čím sa znižuje celkové riziko.

Príklad: Predstavme si investora, ktorý chce mesačne investovať 100 eur do konkrétnej akcie. Ak je cena akcie v prvom mesiaci 10 eur, investor kúpi 10 akcií. Ak sa v druhom mesiaci cena akcie zvýši na 15 eur, investor kúpi 6,67 akcií. A ak v treťom mesiaci cena klesne na 8 eur, investor kúpi 12,5 akcií.

 

Investovať by mal úplne každý

Investovanie pomáha chrániť peniaze pred infláciou tým, že umožňuje peniazom rásť rýchlejšie, ako klesá ich hodnota. Inflácia znamená, že ceny tovarov a služieb rastú, takže za rovnaké množstvo peňazí si neskôr kúpite menej vecí. Ak len šetríte peniaze bez investovania, ich hodnota klesá, pretože inflácia ich "zožiera".

Keď investujete, napríklad do akcií, dlhopisov alebo nehnuteľností, peniaze majú šancu rásť. Ak investície prinášajú vyšší výnos, než je miera inflácie, hodnota vyšich peňazí sa v skutočnosti zvyšuje. Takže aj keď ceny rastú, vaše investované peniaze rastú ešte viac, a tak si môžete dovoliť kúpiť rovnako, alebo aj viac vecí ako predtým.

Jednoducho povedané: investovanie pomáha udržať krok s rastúcimi cenami a môže dokonca zvýšiť vašu kúpnu silu.

ETF fondy ako najlepšia cesta k pasívnemu prijmu 

Jedným z hlavných princípov FIRE je investovanie do ETF fondov. Najmä tých, ktoré sledujú indexy ako S&P 500, sú známe svojou diverzifikáciou a nízkymi nákladmi.

Princípy FIRE →

ETF fondy sú v súčasnosti veľmi obľúbené, najmä preto, že investorom umožňujú získať rôzne aktíva, ako sú napríklad akcie, komodity, indexy či dlhopisy. Okrem toho investovanie do nich je rovnako jednoduché ako investovanie do podielových fondov či akcií.

ETF fondysú vhodné pre dlhodobé investovanie, umožňujú efektívne zhodnotenie peňazí a ochranu pred infláciou. Rôzne typy ETF fondov zahŕňajú indexové, sektorové, komoditné, menové, dlhopisové, pákové a inverzné fondy.

Investovanie do ETF je možné prostredníctvom brokerov alebo správcovských spoločností, čo zjednodušuje prístup pre širokú verejnosť.

ETF fondy ponúkajú výhody ako nižšie náklady v porovnaní s podielovými fondmi, vysokú likviditu, čo znamená, že investori môžu svoje investície rýchlo premeniť na hotovosť, a širokú diverzifikáciu, ktorá znižuje riziko straty investície.

ETF fondy tiež umožňujú využiť daňové výhody a ponúkajú transparentnosť investičných procesov. Pri investovaní do ETF fondov je dôležité zvážiť investičné ciele, rizikovosť a časový horizont, pričom odborná konzultácia môže byť prospešná pre správne rozhodnutia.

Kľúčom úspechu je výber správnej stratégie

Investovanie je kľúčovým nástrojom pre budovanie finančnej stability a dlhodobého bohatstva. Aby ste však dosiahli úspech v tejto oblasti, je nevyhnutné porozumieť základným investičným stratégiám a princípom diverzifikácie. Správne zvolená investičná stratégia môže výrazne ovplyvniť nielen váš potenciálny zisk, ale aj mieru rizika, ktorému ste vystavení. 

Diverzifikácia, na druhej strane, slúži ako ochranný mechanizmus, ktorý pomáha minimalizovať riziká spojené s investovaním do jednotlivých aktív. 

Základy investičných stratégií a diverzifikácie

  • Dlhodobé investovanie: cieľom je nákup a držanie aktív (akcií, dlhopisov, nehnuteľností) na dlhé obdobie, pričom sa predpokladá rast ich hodnoty.
  • Krátkodobé investovanie: zamerané na rýchle zisky z krátkodobých cenových pohybov. Môže zahŕňať day trading alebo swing trading.
  • Value investing (Hodnotové investovanie): vyhľadávanie podhodnotených akcií s potenciálom rastu.
  • Rastové investovanie: Investovanie do spoločností s vysokým rastovým potenciálom, aj keď môžu byť aktuálne nadhodnotené.
  • Dividend investing: Investovanie do akcií spoločností, ktoré pravidelne vyplácajú dividendy, čo poskytuje stabilný príjem.
  • Indexové fondy a ETF: Pasívne investovanie do široko diverzifikovaných trhových indexov, čo znižuje riziko spojené s individuálnymi akciami.

Dosiahnutie finančnej nezávislosti je dlhodobý proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť, disciplínu a strategické plánovanie. Hnutie FIRE ponúka inšpiratívny rámec pre tých, ktorí sú ochotní urobiť potrebné obete pre dosiahnutie svojich finančných cieľov.

Nech už sa rozhodnete investovať kdekoľvek, dôležité je začať čo najskôr a pravidelne prehodnocovať svoje investičné stratégie podľa aktuálnych podmienok na trhu.

FIRE komunita sa neustále rozrastá, pričom členovia zdôrazňujú slobodu, ktorú finančná nezávislosť prináša. Hoci cesta k FIRE nie je jednoduchá a vyžaduje veľkú disciplínu a dlhodobý záväzok, pre mnohých predstavuje spôsob, ako získať kontrolu nad svojím životom a stráviť viac času aktivitami, ktoré ich napĺňajú.

FIRE hnutie ponúka alternatívu k tradičnému životnému štýlu a otvára dvere k väčšej slobode a flexibilite. Aj keď nie je vhodné pre každého, poskytuje inšpiráciu a praktické návody, ako dosiahnuť finančnú stabilitu a slobodu.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

5. 9. 2024 | Redakcia

Odchod do dôchodku: Vypočítajte si svoj dôchodkový vek na kalkulačke

Dôchodkový vek a odchod do dôchodku sa mení v závislosti od priemernej dĺžky dožitia prináša nové výzvy pre všetkých pracujúcich. Ako sa predlžuje priemerná dĺžka života, posúva sa... celý článok

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Odchod do dôchodku 2024: Prečo môže byť tento rok najvýhodnejší pre odchod do penzie

Dôchodok 2024 môže byť pre mnohých budúcich penzistov výnimočnou príležitosťou na odchod do dôchodku. Nárast priemernej mzdy, výhodná valorizácia a plná suma trinásteho dôchodku robia... celý článok

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

3. 9. 2024 | Redakcia

Kalkulačka na 13. dôchodok 2024: Koľko peňazí dostanete v decembri

Zisťujete, koľko bude váš trinásty dôchodok v roku 2024? Naša kalkulačka vám poskytne rýchly a presný prehľad. Či už ste poberateľom starobného, invalidného alebo iného druhu dôchodku,... celý článok

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 20 000 Slovákov odoprelo svojim rodičom špeciálny dôchodok

Rodičovský dôchodok sa stal v roku 2024 predmetom vášnivých diskusií, keďže takmer 20-tisíc detí sa rozhodlo využiť možnosť zastaviť tento príspevok svojim rodičom. Tento krok odhalil... celý článok

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Vypočítajte si, aký budete mať dôchodok v roku 2025 (odhad)

Podľa aktuálnych odhadov odborníkov sa dôchodky od 1. januára 2025 zvýšia len o približne 2 %, čo je výrazne menej ako valorizácia, ktorá prebehla v roku 2024. Na našej novej kalkulačke... celý článok