Toto je prvý krok k vašej finančnej slobode. Kto chce FIRE, musí vedieť šetriť

Ivana Sladkovská | rubrika: Seriál | 16. 7. 2024
Chcete ísť do dôchodku skôr, ako vám to umožní štát, alebo sa jednoducho nechcete spoliehať na súčasný dôchodkový systém? Skúste FIRE. V seriáli na Peniaze.sk si preberieme všetko o systéme, ktorý vám umožní finančnú nezávislosť.
Toto je prvý krok k vašej finančnej slobode. Kto chce FIRE, musí vedieť šetriť

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Našetriť si „milión eur“, investovať ho a žiť z pasívneho príjmu. To je v skratke zhrnutá filozofia FIRE, čo je skratka pre financial independence, retire early. Je to vôbec možné na Slovensku? V seriáli o hnutí FIRE si postupne preberieme, ako šetriť, investovať a ako nakoniec odísť do dôchodku skôr, než nám to umožní štát.

Dnešný diel seriálu o FIRE venujeme tomu, ako si nastaviť rodinný rozpočet tak, aby sme vedeli pravidelne šetriť a investovať.

Seriál Peniaze.sk o FIRE

V špeciálnom seriáli o FIRE si ukážeme:

  • Čo je FIRE a aké sú jeho základné pravidlá >>>
  • Ako ušetriť na výdavkoch a našetriť povestný „milión dolárov"
  • Ako žiť minimalisticky a našetriť tak čo najrýchlejšie
  • Ako do FIRE zapojiť celú rodinu a položiť základy dôchodku deťom
  • Ako dosiahnuť pasívny príjem a aké sú jeho druhy
  • Ako a kde investovať, aby sme dosiahli finančnú nezávislosť
  • Ako sa na Slovensku zdaňujú pasívne príjmy a na čo si dať pozor
  • Ako odísť na Slovensku do dôchodku ešte pred dovŕšením dôchodkového veku

Krok číslo jedna: Získajte prehľad o príjmoch a výdavkoch

Je to síce účtovnícka nuda, ale kto chce dôchodok, musí preň niečo urobiť. Prvým krokom teda bude to, že si zistíte vašu finančnú situáciu. Iste, väčšina z nás má pocit, že má peniaze totálne pod kontrolou. Lenže keď sa človek pozrie „do očí“ tvrdým dátam, zistí, že to také ružové nie je.

Môžete použiť aplikáciu v telefóne, Excel alebo starý dobrý blok a pero. Zapíšete si svoje každomesačné príjmy a výdavky. Výdavky ešte rozdeľte na povinné (napríklad splátka hypotéky, elektrina), pravidelné (wifi, predplatné, káblovka), a nepravidelné (zábava, nákupy, jedlo).

Tiež si výdavky rozdeľte na bývanie, jedlo, dopravu a zábavu.

Buďte dôslední a zapisujte každý, aj malý výdavok. Budete veľmi prekvapení, kam vám tečú peniaze a otvorí vám to oči.

Teraz je najlepší čas určiť si sumu, ktorú chceme odkladať a investovať. Malo by to byť približne 10 % príjmu. Ak má vaša domácnosť príjem 2 000 eur, mesačne si musíte vedieť odložiť 200 eur. 

 

TIP

Zo začiatku si nenastavujte rozpočet, len monitorujte, kde míňate peniaze. Keď si napríklad stanovíte, že tento mesiac miniete 50 eur na zábavu, tak ich naozaj miniete, lebo budete mať pocit, že môžete. Pri sledovaní výdavkov možno zistíte, že na zábavu toľko peňazí vôbec nepotrebujete a navyše vám to dá väčšiu flexibilitu.

Keď si utriete slzy po zistení, koľko peňazí mesačne miniete zbytočne, môžete prejsť k takzvanej konsolidácii. Vyhodnotíte si, kde môžete ušetriť. 

  • Skontrolujte si splátky pôžičiek a hypotéky: Môžem na nich ušetiť? Neoplatí sa mi zlúčiť úvery alebo ich refinancovať?
  • Revízia zmlúv: Mám naozaj najvýhodnejší internet, telefón, dodávateľa elektriny? Neplatím zbytočne za poistenie, ktoré nepotrebujem a naopak, nemám majetok podpoistený? Ušetriť sa dá na zrušení predplatného, ktoré ledva využívame.
  • Bývanie: Úspornejšie kúrenie, klimatizácia, výmena žiaroviek za úsporné, úsporné sprchové hlavice, ale aj napríklad zmena bývania za lacnejší nájom.
  • Nákupy: Nakupovanie v akciách, vernostné programy, nakupovanie z druhej ruky
  • Jedlo a doprava: Plánovanie jedál, varenie doma, chodenie peši, MHD alebo na bicykli namiesto auta
  • Minimalizmus: Najvyššia forma šetrenia, človek si vystačí len s vecami, ktoré nevyhnutne potrebuje.

Frugalizmus a minimalizmus

Tieto pojmy sa často zamieňajú, no nie je to to isté. Pri dosahovaní finančnej nezávislosti a šetrenia však môžeme využiť oba prístupy.

Frugalizmus je životný štýl zameraný na šetrenie peňazí a maximalizáciu úspor prostredníctvom rozumných a účelných výdavkov. Ľudia, ktorí vyznávajú frugalizmus, sa snažia minimalizovať svoje výdavky na veci, ktoré považujú za nepotrebné alebo nadbytočné, a sústredia sa na to, aby svoje peniaze využívali čo najefektívnejšie.

Namiesto kupovania nových vecí, frugalisti často vyrábajú alebo opravujú veci doma. Napríklad, ak sa im roztrhne oblečenie, radšej ho zašijú, ako by si kúpili nové. Často využívajú výhodné ponuky, zľavy a nakupujú po veľkých baleniach, aby ušetrili peniaze na každodenných položkách, ako sú potraviny či čistiace prostriedky. Namiesto jazdy autom, čo môže byť nákladné kvôli palivu a údržbe, často volia bicykel, verejnú dopravu alebo chôdzu, aby ušetrili peniaze.

Najväčší frugalisti nechodia do reštaurácií, nekupujú „zbytočnosti“ ako kvety či dekorácie, niektorí sa dokonca hrabú v odpadkových košoch. U nás je dumpster diving zakázaný, no napríklad v USA, ale aj v Európe, je to populárny spôsob získavania potravín, domácich potrieb a ďalších vecí. Nie je to také nechutné, ako by sa mohlo zdať, väčšinou totiž idú po novom tovare, ktorý obchody vyhadzujú. Nie je výnimkou nájsť jedlo, kozmetiku, ale aj elektroniku či luxusné oblečenie a doplnky.

Minimalizmus je filozofia a životný štýl, ktorý kladie dôraz na znižovanie materiálnych statkov a zameranie sa na to, čo je skutočne dôležité. Minimalisti sa snažia odstrániť nepotrebné veci a rozptýlenia zo svojho života, aby získali viac priestoru, času a finančných prostriedkov na to, čo považujú za podstatné.

Minimalisti často majú menší počet kvalitných kusov oblečenia, ktoré sú univerzálne a dlhotrvajúce. Napríklad, namiesto desiatok lacných tričiek môžu mať niekoľko kvalitných kúskov, ktoré kombinujú rôznymi spôsobmi. Namiesto kupovania najnovších gadgetov a technologických hračiek si minimalisti často vystačia so základnými zariadeniami, ktoré plnia ich potreby bez nadbytočných funkcií. Minimalisti často volia menšie domy alebo byty, ktoré sú jednoduchšie na údržbu a lacnejšie na prevádzku. Týmto spôsobom šetria peniaze na nájme, energiách a údržbe. Byt minimalistu spoznáte tak, že v ňom akoby nič nie je. Minimalisti nemajú obydlia zapratané vecami a tie veci, čo majú, používajú do rozpadnutia.

V nasledujúcej časti seriálu si priblížime práve minimalizmus a frugalizmus. Sú to prístupy, ktoré patria k FIRE ako knedle ku sviečkovej.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Trinásty dôchodok sa blíži: 3 pravidlá, o ktorých musíte vedieť

Trinásty dôchodok, ktorý tento rok dostanú všetci poberatelia dôchodkov, prináša niekoľko zásadných zmien. Po novom sa jeho výška nebude určovať podľa výšky dôchodku jednotlivca, ale... celý článok

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí... celý článok

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

19. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, blíži sa dôležitý dátum: Vyhlásenie rozhodne o vašom dôchodku

Sociálna poisťovňa prichádza s dôležitým oznámením pre pracujúce deti dôchodcov. Ak ste nestihli podať vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok do 31. augusta 2023, máte ešte šancu... celý článok

Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

12. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

Dôchodkový systém na Slovensku čelí vážnym výzvam. Jozef Mihál upozorňuje na plánované zníženie príspevkov do druhého piliera a otvorenie tohto piliera pre ďalšie zmeny. Podľa Mihála... celý článok

Odísť do dôchodku mladý a bohatý. V čom spočíva tajomstvo hnutia FIRE

29. 7. 2024 | Natália Stašíková

Odísť do dôchodku mladý a bohatý. V čom spočíva tajomstvo hnutia FIRE

Investovanie sa na Slovensku stáva čoraz populárnejším spôsobom, ako dosiahnuť finančnú nezávislosť a pripraviť sa na budúcnosť. K investovaniu Slovákov núti vysoká miera inflácie,... celý článok