Dôchodcovia, pozor: Do 15. júla musí jedna skupina štátu doručiť dôležité potvrdenie

Redakcia | rubrika: Článok | 8. 7. 2024
Sociálna poisťovňa varuje slovenských dôchodcov žijúcich mimo Európskej únie, že ak do 15. júla nedoručia potvrdenie o žití, môžu prísť o svoju penziu. Tento termín je kritický pre zabezpečenie kontinuálneho vyplácania dôchodku.
Dôchodcovia, pozor: Do 15. júla musí jedna skupina štátu doručiť dôležité potvrdenie

Zdroj: Archív Canva

Tisíckam slovenských dôchodcov, ktorí žijú v zahraničí, hrozí odňatie penzie ak do konca júla nepošlú štátu potvrdenie o žití. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa.

Sociálna poisťovňa upozorňuje všetkých poberateľov dôchodkov, ktorí žijú mimo krajín Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru (EÚ/EHP) a Švajčiarska, aby nezabudli do 15. júla doručiť tzv. Potvrdenie o žití. Toto potvrdenie je kľúčové pre bezproblémové pokračovanie výplaty dôchodku a predídenie prípadným komplikáciám spôsobeným oneskoreným dokladovaním.

Dokedy treba poslať potvrdenie o žití

Povinnosť pravidelného doručovania potvrdenia o žití je dôležitá na zabezpečenie kontinuálneho vyplácania dôchodku. Najbližší termín pre doručenie je stanovený na 15. júl 2024. Ak poberateľ dôchodku zo Sociálnej poisťovne býva mimo EÚ/EHP alebo Švajčiarska, je potrebné zabezpečiť, aby Sociálna poisťovňa dostala potrebné potvrdenie načas.

Poberatelia, ktorí nemajú k dispozícii formulár s čiarovým kódom, si ho môžu stiahnuť z webstránky Sociálnej poisťovne. Formulár je potrebné vyplniť, podpísať a úradne overiť, následne ho možno zaslať poštou na adresu Sociálnej poisťovne (Ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava 1) alebo elektronicky na e-mailovú adresu lifecertification@socpoist.sk.

Formuláre sú dostupné v rôznych jazykoch, pričom potvrdenia v inom ako anglickom jazyku nájdete taktiež na webstránke Sociálnej poisťovne.

V zahraničí žijú tisíce dôchodcov zo Slovenska

Podľa údajov z prvého štvrťroka 2024 Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia viac ako 36,5 tisíc dôchodkov, pričom do krajín mimo EÚ/EHP smerovalo 3 840 dôchodkov pre 3 622 poberateľov. Najviac dôchodkov bolo doručených do Kanady (1 491 dôchodkov), nasledujú Spojené štáty americké (1 091 dôchodkov) a Austrália (850 dôchodkov).

Pre viac informácií a podrobností k tejto téme môžete navštíviť webstránku Sociálnej poisťovne, kde nájdete všetky potrebné odkazy a formuláre na stiahnutie. Zabezpečenie včasného doručenia Potvrdenia o žití je kľúčové pre plynulé pokračovanie vo vyplácaní dôchodku a pre zabránenie prípadným problémom, ktoré môžu vzniknúť z oneskoreného dodania tohto dokumentu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

3. 10. 2024 | Redakcia

KALKULAČKA odchodu do dôchodku: Ktoré generácie odídu do penzie po sedemdesiatke?

Kalkulačka odchodu do dôchodku vypočíta, kedy budete mať nárok na odchod do zaslúženého riadneho starobného dôchodku. Dnes odchádzaú do penzie ľudia vo veku približne 64 rokov, to sa... celý článok

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete ísť do predčasného dôchodku? Neváhajte ani minútu, získate 3 výhody

Rozhodujete sa, či ísť na predčasný dôchodok v roku 2024 alebo počkať na rok 2025? Máme pre vás tri presvedčivé dôvody, prečo by ste mali zvážiť odchod do dôchodku ešte tento rok.

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová KALKULAČKA: Aký bude váš dôchodok v roku 2025? Doposiaľ najpresnejší odhad

Ako porastú dôchodky v roku 2025? Ak ste už na dôchodku alebo sa doňho chystáte ešte tento rok, bude sa vás týkať budúcoročná valorizácia. Ak odídete na dôchodok až v roku 2025, bude... celý článok

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Život FIRE: Dá sa na Slovensku odísť do dôchodku v mladom veku?

Predstava odchodu do dôchodku v 40 rokoch môže znieť ako sen, ale s dostatočnou prípravou a finančnou nezávislosťou je to možné aj na Slovensku. Nemôžete však len tak požiadať o dôchodok... celý článok

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok sa zvýši: Vieme, akú sumu dostanete v roku 2025

Trináste dôchodky čaká v roku 2025 zvýšenie. Podľa nových pravidiel sa suma trinásteho dôchodku zvýši na približne 680 eur pre poberateľov starobných a predčasných starobných dôchodkov.... celý článok