Táto krajina je pre starých. Slovensko má najvyšší podiel dôchodcov v celej EÚ

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 21. 6. 2024
Približne tretina ľudí na Slovensku poberá nejakú dôchodkovú dávku. Je to najvyšší podiel dôchodcov v celej EÚ. Vyplýva to z najnovších dát Eurostatu. Zároveň ale na dôchodky dávame relatívne málo peňazí, tvoria totiž pomerne nízku časť HDP.
Táto krajina je pre starých. Slovensko má najvyšší podiel dôchodcov v celej EÚ

Ilustračná snímka.

Každý tretí obyvateľ Slovenskej republiky poberá od štátu nejaký druh dôchodku v rámci sociálnej ochrany, čo predstavuje 33,2 % obyvateľstva. Tento podiel je najvyšší v celej Európskej únii. Informuje o tom Štatistický úrad SR. Napriek tomu, že dôchodky poberá tak veľká časť obyvateľov, celkové sumy vyplatené na dôchodky tvoria iba 8,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je jedna z najnižších hodnôt v EÚ.

Dôchodcov je veľa, peňazí málo

Podľa aktualizovaných dát Eurostatu, európskeho štatistického úradu, sa Slovensko umiestnilo na 19. mieste z 27 krajín EÚ, pokiaľ ide o výdavky na dôchodky vyjadrené ako podiel z HDP. Priemer EÚ v roku 2021 bol 12,9 % HDP, pričom na dôchodky a penzie sa vynaložilo približne 1 882 miliárd eur. Najvyššie podiely výdavkov na penzie mali Grécko (16,4 %), Taliansko (16,3 %), Rakúsko (15 %) a Francúzsko (14,9 %).

 

Slovensko sa priblížilo k opačnému koncu rebríčka, kde krajiny ako Írsko (4,5 %), Malta (6,4 %), Maďarsko (7 %) a Litva (7,1 %) vynakladajú najnižšie podiely svojho HDP na dôchodky. V rámci EÚ vzrástol objem finančných prostriedkov vyplatených na dôchodky počas roka 2021 medziročne o 2,8 %, avšak kvôli rýchlejšiemu rastu ekonomiky pomer k HDP klesol. V roku 2020 bol tento podiel 13,6 %.

Najväčšiu časť výdavkov na dôchodky v rámci EÚ, konkrétne 79,9 %, tvorili starobné dôchodky. Pozostalostné dôchodky predstavovali 12 % z celkových výdavkov, invalidné dôchodky 7,9 % a dôchodky v nezamestnanosti len 0,2 %.

Najmenej dôchodcov živí štát na Cypre

Každý štvrtý obyvateľ EÚ poberal aspoň jeden typ dôchodku, čo predstavuje 27,2 % populácie. Najväčší podiel poberateľov dôchodkov mala práve Slovenská republika s 33,2 % obyvateľov. Nasledovali Luxembursko, Litva a Estónsko, kde dôchodky poberalo 32 až 33 % obyvateľstva. Okolité krajiny, ako Česko, Rakúsko a Poľsko, mali nižšie, ale stále nadpriemerné hodnoty, približne 28 % obyvateľov. Maďarsko bolo výrazne pod priemerom únie s 22 % obyvateľov poberajúcich dôchodok.

Najmenšie podiely obyvateľov poberajúcich dôchodky mali Cyprus (19 %), Malta (19,2 %) a Španielsko (21,1 %). Tento trend ukazuje rôznorodosť prístupov jednotlivých krajín k sociálnej ochrane a finančnej udržateľnosti dôchodkového systému. Slovensko, napriek vysokému podielu dôchodcov v populácii, vynakladá relatívne nízke sumy na dôchodky, čo je v kontraste s niektorými inými krajinami EÚ, ktoré investujú väčší podiel svojho HDP do sociálnej ochrany dôchodcov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako dosiahnuť pasívny príjem a odísť do dôchodku skôr: Začíname s FIRE

8. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako dosiahnuť pasívny príjem a odísť do dôchodku skôr: Začíname s FIRE

Buď finančne nezávislý a odíď do dôchodku skôr. To v slovenčine znamená skratka FIRE. Základom je našetriť si dosť peňazí, aby sme dosiahli pasívny príjem. Dá sa to však na Slovensku?... celý článok

Dôchodcovia, pozor: Do 15. júla musí jedna skupina štátu doručiť dôležité potvrdenie

8. 7. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Do 15. júla musí jedna skupina štátu doručiť dôležité potvrdenie

Sociálna poisťovňa varuje slovenských dôchodcov žijúcich mimo Európskej únie, že ak do 15. júla nedoručia potvrdenie o žití, môžu prísť o svoju penziu. Tento termín je kritický pre... celý článok

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Dôchodcovia, pozor: Júlový termín výplaty dôchodku sa mení

2. 7. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Júlový termín výplaty dôchodku sa mení

Kvôli sviatku sv. Cyrila a Metoda sa v júli budú dôchodky poštou vyplácať skôr. Poberatelia, ktorí dostávajú peniaze na účet, ich dostanú v štandardnom termíne.

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

27. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

Zvýšenie životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkov, nároky na predčasný starobný dôchodok a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa... celý článok