Dostali ste platobný rozkaz? Toto treba urobiť, aby u vás čoskoro nezaklopal exekútor

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 8. 8. 2024
Pozabudli ste na starú podlžnosť za jazdu „na čierno“ alebo ste v minulosti nezaplatili koncesionársky poplatok? A možno skrátka len nemáte na to, aby ste hradili splátky úveru či pôžičky. Ak veriteľ dlh zažaluje, súd môže rozhodnúť aj platobným rozkazom. Ako sa proti nemu brániť v roku 2024?
Dostali ste platobný rozkaz? Toto treba urobiť, aby u vás čoskoro nezaklopal exekútor

Zdroj: Shutterstock

Môžete súd vydať platobný rozkaz aj bez toho, aby ste o žalobe vedeli?

 Ak na vás niekto podá žalobu, súd by vás mal najskôr vyzvať, aby ste sa k nej vyjadrili. Neplatí to ale vždy. V niektorých prípadoch môže rovno bez vášho stanoviska a bez nariadenia pojednávania (tzv. hneď od stola) vydať platobný rozkaz, ktorým vám uloží, aby ste zažalovanú pohľadávku zaplatili. Takto ale môže postupovať len vtedy, ak veriteľ:

1) v žalobe riadne popíše okolnosti vzniku uplatnenej pohľadávky,

2) tvrdenia v žalobe podloží listinnými dôkazmi tak, že súd nemá o dôvodnosti jeho nároku pochybnosti. 

Ani skutočnosť, že sa pohľadávka súdu na prvý pohľad javí ako opodstatnená, vás ale nemôže pripraviť o možnosť obrany. Táto má však svoje pravidlá. Ak ich nesplníte, môže to viesť až k exekúcii, a to aj vtedy, keď nárok priznaný platobným rozkazom v skutočnosti nie je daný (alebo aspoň nie v takej výške, v akej vám bolo uložené platiť).

Kľúčovým je dobre sformulovaný odpor

Ak nechcete, aby pohľadávku priznanú platobným rozkazom o pár týždňov začal vymáhať exekútor, musíte proti nemu podať písomný odpor. Jeho správne podanie spočíva v splnení troch dôležitých podmienok. Konkrétne ide o:

1) vecné odôvodnenie odporu,

2) podanie odporu na príslušný súd,

3) podanie odporu v zákonnej lehote.

Ako odpor vecne odôvodniť?

Vo vecnom odôvodnení odporu musíte podľa zákona opísať rozhodujúce skutočnosti, o ktoré opierate svoju obranu proti uplatnenému nároku. Tieto by ste mali zároveň podložiť listinami alebo dôkaznými návrhmi.

V praxi to znamená, že musíte súdu zdôvodniť a preukázať, prečo by ste pohľadávku podľa platobného rozkazu nemali platiť. Môže ísť napríklad o to, že:

- ste veriteľovi už pohľadávku zaplatili alebo ju postupne splácate (priložíte potvrdenie o úhradách – napr. výpis z vášho účtu),

- pohľadávka je premlčaná (námietku premlčania treba vzniesť výslovne, súd na premlčanie sám od seba neprihliada),

- proti pohľadávke vznášate námietku započítania (ak od vás veriteľ vymáha pohľadávku, ale vy voči nemu tiež máte nárok – napr. na zaplatenie zmluvnej pokuty za nesplnenie povinnosti, na poskytnutie zľavy a pod., bližšie: Nemáte peniaze, ale máte dlžníkov: Ako to využiť, aby ste sa sami zbavili dlhov?)

- pohľadávka vôbec nevznikla alebo nevznikla v určitej výške (dôvodov môže byť viacero, zvyčajne sa zakladajú na spochybnení veriteľom predložených dôkazných prostriedkov; pri pohľadávkach zo zmlúv býva dôvodom ich spochybnenia neplatnosť dojednaní a pod.).

V niektorých prípadoch sa môžete pohľadávke ubrániť aj vďaka nedbanlivosti či pochybeniu veriteľa. Ak je napríklad vymáhaná pohľadávka zo spotrebiteľského úveru, môžete poukázať na to, že zmluva o úvere/pôžičke obsahuje tzv. neprijateľné podmienky, ktoré sú v neprospech spotrebiteľa alebo že pred jej uzatvorením nebola riadne skontrolovaná vaša schopnosť splácať úver.

Platobný rozkaz spravidla neobsahuje len povinnosť k úhrade pohľadávky veriteľa (spolu s úrokmi z omeškania). Zvyčajne v ňom nájdete aj výrok, podľa ktorého musíte platiť trovy konania. Aj ich výšku je možné v odpore namietať. 

Odpor proti platobnému rozkazu musíte odôvodniť aj vtedy, keď vás žaluje podnikateľ ako spotrebiteľa. Súd by mal byť pri posudzovaní odporu podaného spotrebiteľom zhovievavejší; nemal by napríklad „bazírovať“ na precíznych právnych zdôvodneniach. 

Komu treba odpor adresovať? 

Odpor podajte na tom súde, ktorý ho vydal. Nepodáva sa ani na nadriadený súd a pre jeho riadne podanie nepostačuje ani doručenie akémukoľvek inému súdu. Ak sa odpor nedostane na príslušný súd v zákonnej lehote, odmietne ho súd ako podaný oneskorene (bližšie napr. rozhodnutie Krajského súdu Nitra, sp.zn. 6Co/100/2019). 

Lehotu na podanie odporu si dobre spočítajte

Odpor proti platobnému rozkazu treba podať do 15 dní od jeho doručenia. Do tejto lehoty sa nezapočítava deň doručenia platobného rozkazu. Ak koniec lehoty pripadne na sobotu alebo deň pracovného pokoja, je posledným dňom lehoty najbližší nasledujúci pracovný deň.

Pre zachovanie lehoty postačí, keď odpor podáte na pošte (odpor teda nemusí byť v lehote zároveň aj doručený súdu). Ak by ste z vážnych dôvodov lehotu nestihli, máte šancu nepriaznivý následok zvrátiť podaním návrhu na odpustenie jej zmeškania. Tento návrh treba podať do 15 dní po odpadnutí prekážky a treba s ním spojiť aj samotný odpor. Vážnymi dôvodmi sa ale rozumie naozaj len úzky okruh skutočností – typicky môže ísť o zdravotnú indispozíciu, ktorá vám objektívne bránila v dodržaní lehoty (napr. pobyt v nemocnici).

Čo sa deje po podaní odporu? 

Správne podaným odporom sa platobný rozkaz ruší. Súd by mal vo veci následne nariadiť pojednávanie. Na ňom sa môžete brániť nielen proti pohľadávke, ale napríklad aj poukázaním na vašu zhoršenú majetkovú situáciu či nízke príjmy. Ak vaše osobné a majetkové pomery nie sú dobré, máte šancu, že súd vyhovie vášmu návrhu na plnenie uplatnenej pohľadávky v splátkach. Tým vám poskytne čas pre postupnú úhradu dlhu tak, aby ste sa vyhli jeho exekučnému vymáhaniu. Splácanie ale nemôže trvať večne. Súdna prax je ustálená v tom, že k zaplateniu celého dlhu by malo dôjsť najneskôr do 36 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o úhrade (napr. rozhodnutie Krajského súdu v Trnave, sp.zn. 26Co/214/2016).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

exekúcia, žaloba

Toto ste už čítali?

Dediči, pozor! Zodpovednosť za dlhy poručiteľa môžu byť veľkou záťažou!

1. 6. 2023 | Barbora Magočová

Dediči, pozor! Zodpovednosť za dlhy poručiteľa môžu byť veľkou záťažou!

Môže veriteľ pri vymáhaní záväzkov poručiteľa siahnuť aj na majetok, ktorý ste nezískali z dedičstva? Čítajte, čo vás čaká, ak ste zdedili aj dlhy.

Splácate dlh? Vďaka súdu ho veriteľ môže vymáhať dlhšie

17. 4. 2023 | Barbora Magočová

Splácate dlh? Vďaka súdu ho veriteľ môže vymáhať dlhšie

Vzali ste si úver alebo pôžičku a platíte ich formou splátok? V tom prípade by ste mali vedieť, že pre plnenie v splátkach platia osobitné pravidlá. Akému riziku sa vystavujete, ak... celý článok

Ako ušetriť aj na povinných platbách. Získajte (zadarmo) ďalšie eurá do rodinného rozpočtu

3. 4. 2023 | Jan Müller

Ako ušetriť aj na povinných platbách. Získajte (zadarmo) ďalšie eurá do rodinného rozpočtu

Všetko zdražuje, príjmy nerastú tak rýchlo, ako výdavky. Doba nás preto núti šetriť. Lenže kde? Z niektorých výdavkov sa na prvý pohľad škrtať nedá. Sú povinné. Ukážeme si ale, že to... celý článok

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

28. 12. 2021 | Redakcia

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

Novela zákona o účtovníctve z novembra 2021 so sebou prináša digitalizáciu účtovníctva. S účinnosťou od 1. januára 2022 sa mení aj niekoľko ďalších oblastí, ktorých sa táto novela dotýka.... celý článok

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

24. 12. 2021 | Redakcia

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Prípravu na tohtoročné Vianoce opäť poznačila koronakríza a hoci advent by mal byť časom spomalenia a rozjímania, v praxi to v týchto dňoch vyzerá inak – obavy o zdravie, v práci každoročný... celý článok