Štát zvyšuje príspevok, ktorý Slovákom pomôže v najťažších chvíľach

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 3. 10. 2024
Štát zvyšuje príspevok na pohreb, na ktorý až 17 rokov zabúdal a jeho výška sa nemenila. Po novom ľudia dostanú namiesto 79 až 200 eur ako príspevok na zaplatenie poslednej rozlúčky.
Štát zvyšuje príspevok, ktorý Slovákom pomôže v najťažších chvíľach

Zdroj: Shutterstock

Príspevok na pohreb sa zvyšuje na 200 eur. V najťažších chvíľach pomôže prispieť na veľké výdavky spojené s pohrebom. Tie sa môžu vyšplhať aj na tisícky eur

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o príspevku na pohreb, ktorá prinesie významné zlepšenie pre pozostalých. Novela nadobudla svoj oficiálny status po podpise prezidenta v stredu, 2. októbra, a bola vyhlásená na stránke Kancelárie prezidenta SR.

Súčasná výška príspevku na pohreb, stanovená na 79,67 eur, sa zmení. Tento krok bol považovaný za nevyhnutný vzhľadom na nárast životných nákladov a všeobecný ekonomický vývoj v krajine.

Zvýšenie príspevku na pohreb na 200 eur

Zákonodarné opatrenie, ktoré zvyšuje príspevok na pohreb zo súčasných 79,67 eur na 200 eur, bolo predložené do parlamentu skupinou poslancov z koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS). Strana argumentovala, že súčasná suma je nedostatočná na pokrytie reálnych nákladov, ktoré rodiny musia vynaložiť na pohreb, pričom uviedla, že posledná úprava príspevku prebehla v roku 2007. Odvtedy sa náklady na pohrebné služby a životné náklady značne zvýšili.

Predkladatelia tejto legislatívnej zmeny zdôraznili, že nové opatrenie pomôže zmierniť finančné zaťaženie rodín po strate blízkej osoby. Týmto zvýšením príspevku chcú tiež podporiť sociálnu spravodlivosť a zabezpečiť dôstojnú podporu pozostalým. Novela zákona nadobudne účinnosť od začiatku budúceho roka.

 

Kalendár

Deň taco

Deň taco

4. října

Blíži sa Deň taco

Deň taca sa oslavuje 4. októbra. Je to deň, keď si milovníci tejto tradičnej mexickej špeciality na celom svete oddýchnu od svojich diét a vychutnajú si taco vo všetkých jeho variáciách.V tento deň sa... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Podmienky získania príspevku na pohreb

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uvádza, že príspevok na pohreb je dostupný pre dospelé osoby, ktoré splnia niekoľko základných podmienok. O tento príspevok môžu požiadať osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku. Dôležitou podmienkou je tiež to, že zosnulý musel mať pobyt na Slovensku a byť tu pochovaný.

Samotná žiadosť o príspevok je pomerne jednoduchá, záujemcovia môžu formulár získať buď priamo na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo si ho môžu stiahnuť z webovej stránky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem toho je možné podať žiadosť aj elektronicky, avšak tento spôsob vyžaduje použitie zaručeného elektronického podpisu.

V rámci žiadosti je potrebné priložiť niekoľko dokumentov, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné spracovanie žiadosti. Medzi tieto dokumenty patrí potvrdenie od pohrebnej služby, ktorá zabezpečovala pohreb, ako aj potvrdenie z príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta úmrtia.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

Vyrovnávacia dávka predstavuje významnú pomoc pre tehotné ženy a čerstvé matky, ktoré sú nútené pracovať na menej platených pozíciách v dôsledku svojho zdravotného stavu alebo bezpečnostných... celý článok

Veľká zmena v opatrovateľských príspevkoch: Štát zruší ich krátenie

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v opatrovateľských príspevkoch: Štát zruší ich krátenie

Krátenie opatrovateľských príspevkov sa ruší. Ku kráteniu dochádzalo v dôsledku zákona, ktorý nepočítal so skokovým zvýšením dôchodkov. Mnohí ľudia tak prišli o stovky eur mesačne.

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok