Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 5. 9. 2024
Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov sa delí na jednorazové a opakované, pričom každý z nich má jasne stanovený účel a podmienky získania. Tieto príspevky významne prispievajú k zlepšeniu kvality života osôb s ŤZP a podporujú ich samostatnosť.
Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Zdroj: Shutterstock

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sú dôležitým nástrojom na zlepšenie kvality ich života, pomáhajú pokryť výdavky spojené s potrebami, ktoré vyplývajú z ich zdravotného stavu. Rozdeľujú sa na jednorazové a opakované príspevky, pričom každý z nich má špecifický účel a podmienky na získanie.

Na čo máte ako ŤZP nárok

Jednorazové príspevky sa zameriavajú na pokrytie väčších jednorazových nákladov, ako je napríklad kúpa špeciálnej pomôcky, zdvíhacieho zariadenia, osobného motorového vozidla či úprava bytu alebo domu na bezbariérové podmienky. Tieto príspevky umožňujú osobám s ŤZP získať potrebné vybavenie, ktoré im pomáha zvládať každodenné aktivity.

Na druhej strane, opakované príspevky sa týkajú pravidelných výdavkov súvisiacich so zdravotným postihnutím, ako je napríklad príspevok na osobnú asistenciu, na prepravu alebo na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie a hygienu. Tieto príspevky sú kľúčové pre každodenný život osôb s ŤZP, keďže pokrývajú bežné, no nevyhnutné výdavky.

Podľa informácií zo SOPO, získanie týchto príspevkov je podmienené splnením viacerých kritérií. Jedným z hlavných kritérií je výška príjmu osoby s ŤZP, ktorá nesmie presiahnuť päťnásobok životného minima, čo aktuálne predstavuje 273,99 eura mesačne. Pre opakované príspevky je tento limit nastavený na trojnásobok životného minima, čo znamená, že príjem nesmie presiahnuť 821,97 eura.

Prehľad príspevkov pre osoby s ŤZP

Jedným z najčastejšie využívaných príspevkov je peňažný príspevok na osobnú asistenciu, ktorý umožňuje osobám s ŤZP získať pomoc pri každodenných činnostiach. Maximálny počet hodín osobnej asistencie je stanovený na 7 300 hodín ročne a sadzba za jednu hodinu asistencie predstavuje 5,83 eura.

Medzi ďalšie významné príspevky patrí peňažný príspevok na kúpu pomôcky. Tento príspevok pokrýva náklady na kúpu rôznych technologických a domácich zariadení, ktoré pomáhajú osobe s ŤZP pri vykonávaní činností, ktoré by inak nemohla zvládnuť. Maximálna výška príspevku je stanovená na 8 630,42 eura, no rôzne pomôcky, ako napríklad druhý mechanický alebo elektrický vozík či načúvací aparát, majú svoje špecifické finančné limity.

Ďalším dôležitým príspevkom je peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia, ktorý pomáha pri prekonávaní architektonických bariér. Maximálna suma, ktorú môže osoba s ŤZP získať na tento účel, je 11 617,88 eura.

Mobilita je pre osoby s ŤZP kľúčová, a preto existuje peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla, ktorého cieľom je umožniť osobe nezávislé cestovanie. Maximálna výška tohto príspevku je 13 277,58 eura, no ak ide o vozidlo s automatickou prevodovkou, môže byť zvýšená na 16 596,96 eura.

Ľudia s ŤZP môžu tiež požiadať o peňažný príspevok na úpravu bytu alebo rodinného domu, ktorý pomáha pokryť náklady spojené s bezbariérovými úpravami. Príspevok sa môže poskytovať na obdobie siedmich rokov a jeho maximálna výška je stanovená na 13 277,58 eura.

Osobám, ktoré dodržiavajú špeciálnu diétu, môže byť pridelený peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie, pričom jeho výška závisí od konkrétnej zdravotnej diagnózy.

V neposlednom rade, osoby s ŤZP, ktoré využívajú špeciálne cvičených psov, môžu získať peňažný príspevok na starostlivosť o psa, ktorý im pomáha s nákladmi na krmivo a veterinárnu starostlivosť. Tento príspevok predstavuje sumu 61,02 eura mesačne.

Celý systém peňažných príspevkov je navrhnutý tak, aby poskytoval čo najväčšiu podporu a pomoc osobám s ŤZP pri ich každodennom živote a prispieval k ich nezávislosti.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Zvýšenie opatrovateľských príspevkov od 1. júla 2024 prinieslo výrazné zlepšenie finančnej situácie pre tisíce opatrovateľov na Slovensku. Nová suma príspevku 615,50 eura mesačne pre... celý článok