Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 9. 2024
Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho základu a skupina, do ktorej poistenci patria – zamestnanci, SZČO alebo dobrovoľne poistené osoby.
Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Výpočet PN sa zakladá na dennom vymeriavacom základe, ktorý určuje, koľko percent z príjmu dostane poistenec počas práceneschopnosti. Zamestnanci majú nárok na 55 % denného vymeriavacieho základu po desiatich dňoch PN, zatiaľ čo samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne nemocensky poistené osoby (DNPO) musia spĺňať špecifické podmienky. V prípade SZČO je kľúčovým faktorom pravidelné platenie poistného bez dlhov nad päť eur.

Výpočet PN a nemocenskej dávky: Kalkulačka

Nemocenská dávka, často známa aj ako péenka, je jedným z príspevkov zo systému sociálneho poistenia. Jej účelom je zabezpečiť príjem pre osoby, ktoré sú dočasne práceneschopné. Aby bolo možné túto dávku poberať, základnou podmienkou je, že osoba musí byť poistená na nemocenské poistenie v čase vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti (PN). To sa vzťahuje nielen na zamestnancov, ale aj na samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne nemocensky poistené osoby (DNPO).

Pre SZČO a DNPO platí osobitná podmienka, že musia platiť poistné včas a v správnej výške. Ak však majú nedoplatok na poistnom, ten nesmie prekročiť päť eur. Okrem toho DNPO musí byť nemocensky poistená aspoň 270 dní v období dvoch rokov pred vznikom PN, inak nárok na dávku nevzniká. Pri zamestnancoch je pravidlo prísne – počas obdobia, kedy dostávajú nemocenskú dávku, nemôžu vykonávať žiadnu prácu.

Systém vyplácania nemocenskej dávky je rozdelený do dvoch fáz. Počas prvých desiatich dní PN zamestnancom vypláca náhradu príjmu zamestnávateľ. Tento príspevok sa líši v závislosti od počtu dní práceneschopnosti. Od prvého do tretieho dňa PN dostáva zamestnanec náhradu vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu, zatiaľ čo od štvrtého do desiateho dňa je to 55 % tohto základu.

Po desiatich dňoch prechádza povinnosť vyplácania dávky na Sociálnu poisťovňu. Od jedenásteho dňa PN dostáva zamestnanec nemocenské vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu. Tento príspevok sa vypláca až do ukončenia PN, ktoré musí potvrdiť ošetrujúci lekár. Výška dávky sa počas celej doby práceneschopnosti nemení, čo znamená, že 55 % základu je konštantné až do momentu, kým sa zamestnanec nevráti do práce.

Celý systém je nastavený tak, aby poskytoval finančnú pomoc v prípade, že osoba nie je schopná vykonávať svoju prácu z dôvodu choroby či úrazu, pričom jednotlivé skupiny poistencov, ako SZČO, DNPO a zamestnanci, majú určité špecifické podmienky pre vznik nároku na túto dávku.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Zvýšenie opatrovateľských príspevkov od 1. júla 2024 prinieslo výrazné zlepšenie finančnej situácie pre tisíce opatrovateľov na Slovensku. Nová suma príspevku 615,50 eura mesačne pre... celý článok