Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 9. 2024
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý potrvá do konca roka 2024, je poskytnúť opatrovateľom potrebnú pomoc a finančnú podporu, aby mohli lepšie zvládať náročnú starostlivosť o svoje deti.
Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Zdroj: Shutterstock

Tisíckam rodín na Slovensku sa uľaví. Ministerstvo práce dnes predstavilo viacero zmien, ktoré uľahčia život opatrovateľom detí so zdravotným postihnutím. Získajú viac hodín odľahčovacej služby, ale aj dvojnásobný príspevok.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustilo iniciatívu na podporu odľahčovacej služby pre rodičov starajúcich sa o deti so zdravotným znevýhodnením. Informoval o nej na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.Počas štyroch mesiacov sa na tento účel vyčlení takmer 280-tisíc eur zo štátneho rozpočtu, pričom ďalšie financovanie bude zabezpečené z európskych fondov od januára 2025. Projekt bude spočiatku fungovať ako pilotný, pričom jeho realizácia je naplánovaná do konca roka 2024.

Doterajší systém odľahčovacej služby nefungoval podľa ministra dostatočne dobre – z približne 8-tisíc opatrovateľov zdravotne znevýhodnených detí ju využilo len 150. Ako vysvetlil minister Tomáš, dôvodom bola predovšetkým finančná nedostatočnosť samospráv, ktoré nemali prostriedky na financovanie tejto služby. Ďalším problémom bola nízka informovanosť rodičov o možnosti využitia odľahčovacej služby.

Rezort práce plánuje počas tohto roka na projekt vynaložiť takmer 280-tisíc eur, pričom od januára 2025 bude financovanie prebiehať z prostriedkov Európskej únie, s celkovými nákladmi až do výšky takmer 5 miliónov eur. Podmienky, za ktorých môžu rodičia žiadať o túto pomoc, budú zverejnené na webovej stránke ministerstva, pričom žiadosť bude možné podať do januára 2025. Žiadatelia budú môcť využiť rôzne formy podania žiadosti – osobne, poštou alebo elektronicky.

Viac hodín odľahčovania a vyšší príspevok

Projekt je zameraný na rodičov, ktorí sa starajú o deti vo veku od 6 do 18 rokov so zdravotným znevýhodnením. Opatrovatelia môžu žiadať obec o poskytnutie odľahčovacej služby a po jej využití požiadať úrad práce o preplatenie nákladov. Cieľom ministerstva je zabezpečiť, aby tieto služby boli dostupné a efektívne, čo má rodičom uľahčiť ich náročnú úlohu.

Nový režim odľahčovacej služby prinesie tiež zmeny v rozsahu poskytovaných služieb. Rodičia budú môcť umiestniť svoje deti do pobytových zariadení na 30 kalendárnych dní, alebo využívať ambulantnú a domácu terénnu službu až 12 hodín mesačne, čo celkovo predstavuje 360 hodín ročne. Mestá a obce dostanú finančnú podporu na pokrytie týchto služieb v plnom rozsahu, pričom náklady budú pre rodičov preplatené zo štátneho rozpočtu.

Okrem toho ministerstvo zvýšilo príspevok na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím zo 100 eur na 200 eur mesačne. Toto opatrenie má pomôcť znížiť finančnú záťaž pre rodiny a zlepšiť kvalitu ich života. Minister Tomáš pri tejto príležitosti zdôraznil, že tieto zmeny sú súčasťou dlhodobého záväzku voči rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi.

Tieto zmeny sú súčasťou širšieho balíka opatrení, ktoré majú podporiť rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi a zlepšiť ich životné podmienky. Ministerstvo práce plánuje pokračovať v plnení sľubov, ktoré dalo týmto rodinám, a zamerať sa aj na ďalšie oblasti, ako je posilnenie personálnych kapacít a včasná intervencia.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Zvýšenie opatrovateľských príspevkov od 1. júla 2024 prinieslo výrazné zlepšenie finančnej situácie pre tisíce opatrovateľov na Slovensku. Nová suma príspevku 615,50 eura mesačne pre... celý článok