Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 20. 8. 2024
Zvýšenie opatrovateľských príspevkov od 1. júla 2024 prinieslo výrazné zlepšenie finančnej situácie pre tisíce opatrovateľov na Slovensku. Nová suma príspevku 615,50 eura mesačne pre tých, ktorí sa starajú o jednu osobu s ŤZP, znamená lepšie podmienky pre poskytovanie starostlivosti. Avšak, nie všetci sú spokojní - mnohí ľudia o príspevky prišli v dôsledku krátenia súm. Čo spôsobilo tieto zmeny a prečo niektorí opatrovatelia prichádzajú o peniaze?
Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Zdroj: Shutterstock

Opatrovateľský príspevok môže dostávať ktokoľvek bez ohľadu na to, či je pracujúci alebo dôchodca. Umožnila to zmena od 1.júla 2024. Navyše, samotná suma príspevku sa zvýšila na 615,50 eura mesačne, ak sa opatrovateľ stará o jednu odkázanú osobu. Zároveň však došlo ku kráteniu súm príspevkov a mnohí ľudia o príspevky prišli. Zákon totiž pri svojom zrode nepočtal s vysokou infláciou a tak o peniaze prišli najmä opatrované osoby, ktorých dôchodok sa v tomto roku zvýšil.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) vyhlásil, že za krátenie opatrovateľských príspevkov môže novela Jany Žitňanskej a zároveň avizoval zmenu, podľa ktorej sa príspevky krátiť nebudú. Jana Žitňanská zase argumentuje, že za zmenu zákona hlasovali aj poslanci Hlasu a v tom čase bol zákon nastavený správne. Súčasná vláda zvýšila ľuďom dôchodky, čo zapríčinilo, že sa mechanizmus krátenia aktivoval. „Odvtedy sa situácia zmenila, zvýšili sa viac dôchodky ako po iné roky, čiže hoci sa zvýšila aj výška životného minima, nestačilo to na to, aby nenastalo také krátenie, aké nastalo,“ uvádza Žitnňanská.

Zatiaľ čo sa politici hádajú, ľudia prichádzajú o peniaze. Ako momentálne funguje vyplácanie opatrovateľských príspevkov a komu sa príspevok kráti?

Príspevky sa zvýšili, ale aj skrátili

Od 1. júla 2024 došlo k výraznému zvýšeniu opatrovateľských príspevkov na Slovensku, čo prinieslo zlepšenie finančnej situácie pre tisíce ľudí, ktorí sa starajú o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Tento krok má významný dopad na životné podmienky opatrovateľov, ktorí často čelia finančným ťažkostiam pri poskytovaní starostlivosti.

Príspevky pre opatrovateľov, ktorí sa starajú o jednu osobu s ŤZP, vzrástli z pôvodných 508,44 eura na 615,50 eura mesačne. Ak sa opatrovateľ stará o dve alebo viac osôb s ŤZP, príspevok sa zvýšil z 757 na 818,60 eura mesačne. Tieto zmeny prinesú opatrovateľom viac finančných prostriedkov na pokrytie nákladov spojených so starostlivosťou, čo zlepší ich životné podmienky a umožní im poskytovať kvalitnejšiu starostlivosť.

Pre zamestnaných opatrovateľov došlo k zvýšeniu hranice príjmu, ktorý môžu mať popri poberaní príspevku. Od 1. júla 2024 môže mať opatrovateľ príjem až do výšky 684 eur mesačne, čo je nárast oproti pôvodnej hranici 537 eur.

Zvýšenie sa týka aj hodinovej sadzby za osobnú asistenciu, ktorá vzrástla na 5,83 eura za hodinu. Tento nárast zohľadňuje rastúce náklady na život a zabezpečuje, že opatrovatelia dostanú adekvátnu kompenzáciu za svoju prácu.

Opatrovateľský príspevok dostanú aj dôchodcovia v plnej výške

Zjednotenie príspevkov pre opatrovateľov znamená, že už prakticky neexistuje rozdiel medzi opatrovateľmi v produktívnom veku a dôchodcami. V minulosti dostávali dôchodcovia nižšie príspevky, avšak od júla 2024 sa tieto rozdiely zrušili. Napríklad, dôchodca, ktorý sa stará o jednu osobu s ŤZP, predtým dostával 426,75 eura mesačne (75 % výšky príspevku), ale teraz dostane 615,50 eura, čo je nárast o 188,75 eura.

Opatrovateľom, ktorí sa starajú o nezaopatrené deti s ŤZP a nemajú iný príjem alebo nepoberajú dôchodok, bude príspevok zvýšený o dodatočných 100 eur mesačne. Tento bonus reflektuje zvýšenú náročnosť starostlivosti o deti a zabezpečuje, že rodiny dostanú potrebnú podporu.

Prečo sa krátili opatrovateľské príspevky

Nové opatrenia majú tiež dopad na krátenie opatrovateľských príspevkov. Od júla 2023 sa začalo krátiť príspevky pre opatrovateľov v závislosti od výšky príjmu odkázanej osoby. Ak príjem odkázanej osoby prekročí dvojnásobok životného minima, príspevky sa krátia alebo úplne odoberajú. Tento krok bol zavedený v reakcii na zvyšovanie dôchodkov, ktoré spôsobilo, že príjmy odkázaných osôb často prekročili stanovené hranice.

Keď poslanci v roku 2022 schvaľovali tento zákon, nikto nepočítal s tým, že sa dôchodky zvýšia takýmto radikálnym tempom. V roku 2024, kedy začal zákon platiť, sa dôchodky zvyšovali dvakrát. Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa zvýšili o 3,6 % a od 1. júla sa zvýšili mimoriadne o ďalších 5,22 %. Novopriznané dôchodky sa dokonca zvýšili o 14,5 %. Valorizácia obvykle lícuje s infláciou, čiže bežne sa dôchodky zvyšujú maximálne o 5 % ročne. Tohtoročné zvýšenie bolo naozaj mimoriadne vysoké, s čím ale zákon schválený v roku 2022 nepočítal. Ministerstvo práce však avizuje zmeny.

„Zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre opatrovateľov v dôchodkovom veku. V prípade opatrovateľov v ekonomicky produktívnom veku buď toto krátenie výrazne obmedzíme cez zvýšenie príjmového limitu odkázaných osôb, alebo tiež toto krátenie zrušíme,“ uvádza Erik Tomáš, ktorého cituje RTVS.

V celkovom kontexte sa zlepšenie opatrovateľských príspevkov dotkne až 70 719 poberateľov. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok