Rodičia prváčikov majú nárok na extra bonus až 170 eur. Ako sa k nemu dostať?

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 7. 2024
Štát bude rodičom prvákov automaticky vyplácať príspevok pre prvákov 110 eur, čo s prídavkami na dieťa v sume 60 eur predstavuje príspevok až 170 eur za jeden mesiac.
Rodičia prváčikov majú nárok na extra bonus až 170 eur. Ako sa k nemu dostať?

Zdroj: Shutterstock

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny aj tento rok poskytnú rodičom prvákov jednorazovo zvýšený prídavok na dieťa, takzvaný príspevok pre prvákov. Táto finančná podpora je určená na uľahčenie nákladov spojených s nástupom dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. Rodičia, ktorí sú oprávnenými poberateľmi prídavku na dieťa, dostanú zvýšený prídavok automaticky v októbri 2024, bez nutnosti podania žiadosti. Informuje o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v tlačovej správe.

Až 170 eur na prváčika

Zvýšený prídavok na dieťa je poskytovaný od roku 2019, kedy ho v parlamente presadil Erik Tomáš, vtedajší poslanec a súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok naň majú rodičia detí, ktoré v danom školskom roku nastúpili prvýkrát do prvého ročníka. Minister Erik Tomáš vysvetlil, že vstup do školského života je významnou udalosťou pre celú rodinu, ktorá prináša nielen radosť, ale aj finančné výzvy. Prídavok má teda pomôcť pokryť náklady na nákup školských potrieb.

Celková výška prídavku na dieťa pre prvákov bude 170 Eur, z toho 60 Eur je bežný prídavok a 110 Eur je jednorazové zvýšenie. Táto suma bude rodičom automaticky vyplatená v októbri 2024. Zvýšený prídavok je jednorazový a viaže sa výhradne na prvý nástup dieťaťa do školy.

Tlačivo vypĺňate len v jednom prípade

„Od začiatku vyplácania tohto zvýšeného prídavku na dieťa sme podporili už takmer 280-tisíc prvákov sumou viac ako 29 miliónov Eur. Verím, že aj vďaka tejto finančnej pomoci od štátu sa mnohým rodinám podarilo zvládnuť zvýšené výdavky na začiatku školského života ich detí,“ spresnil generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny získavajú údaje o deťoch nastupujúcich do prvého ročníka z informačného systému Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Ak oprávnená osoba poberá prídavok na dieťa v inom členskom štáte EÚ, musí o zvýšený prídavok požiadať podaním žiadosti. Všetky potrebné informácie a tlačivá sú dostupné na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok