Rodičia, pozor: Nezabudnite využiť „letnú“ dávku od štátu, môžete si ju uplatniť iba raz

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 18. 7. 2024
Rodičia môžu získať od štátu príspevok na ošetrovné až na dva týždne. Deti ani nemusia byť doma, príspevok je naviazaný na zatorené škôlky. Prinášame vám návod, ako si ho uplatniť.
Rodičia, pozor: Nezabudnite využiť „letnú“ dávku od štátu, môžete si ju uplatniť iba raz

Zdroj: Shutterstock

Škôlka alebo škola je zatvorená, vy potrebujete chodiť do práce a dovolenku si potrebujete šetriť na zájazd, alebo ste ju kompletne minuli? Záchranou môže byť takzvané ošetrovné z dôvodu zatvorenia školy, ktoré vám vyplatí štát. Pozor ale na to, že počas roka ho môžete využiť iba raz.

Lekára nepotrebujete, tlačivo potvrdí škola

Rodičia majú právo na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne starajú o dieťa do 11 rokov, alebo do osemnástich rokov, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom, ak je predškolské zariadenie počas školských prázdnin uzavreté na základe rozhodnutia príslušných orgánov, napríklad zriaďovateľom. V takýchto prípadoch je potrebné vyplniť formulár s názvom Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb, ktorý je dostupný na webovej stránke Sociálnej poisťovne v sekcii Formuláre, konkrétne pod číslom 278, upozorňuje na to Pravda.

Ako však upozorňujú tvnoviny.sk, hoci definícia ošetrovného hovorí o deťoch do 11 rokov, na zatvorené školy ošetrovné neplatí. „Materské školy a jasle áno, je možné čerpať ošetrovné. Základné školy nie je možné čerpať ošetrovné počas prázdnin. Prečo? Nie je to z rozhodnutia zriaďovateľa,“ uviedol pre tvnoviny.sk hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Školy totiž cez prázdniny nezatvára zriaďovateľ rozhodnutím, ale vyplýva to zo zákona.

Pri podaní žiadosti musí poistenec uviesť obdobie, počas ktorého si nárokuje dávku, meno a priezvisko dieťaťa, a vyplniť a podpísať vyhlásenie na zadnej strane formulára. Potom musí žiadosť predložiť na potvrdenie predškolskému zariadeniu, následne zamestnávateľovi (ak ide o zamestnanca), a potom doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa sídla zamestnávateľa.

Nárok na ošetrovné môže byť uplatnený v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní z rovnakého dôvodu iba raz a jednému poistencovi. To znamená, že rodič môže požiadať o ošetrovné na dieťa z dôvodu uzavretia školy, škôlky či jaslí počas prázdnin iba raz. Pre zamestnanca je navyše podmienkou, aby počas obdobia poskytovania ošetrovného nedosahoval príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavací základ.

Ošetrovné v prípade choroby

Rodičia však môžu naďalej využiť nárok na ošetrovné aj z dôvodu ochorenia dieťaťa počas prázdnin, ak si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje ošetrovanie inou osobou, napríklad rodičom. V tomto prípade formulár Žiadosť o ošetrovné vystavuje pediater, ktorý ho poistenec následne podpíše a potvrdí zamestnávateľ (ak ide o zamestnanca). Aj v tomto prípade je nárok na dávku ošetrovného možný maximálne po dobu 14 kalendárnych dní.

Je dôležité, aby rodičia vedeli, že nárok na ošetrovné je dôležitý nástroj, ktorý im umožňuje venovať sa starostlivosti o svoje deti v prípade, že predškolské zariadenia sú zatvorené alebo v prípade choroby dieťaťa. Tento systém pomáha rodičom zabezpečiť potrebnú starostlivosť pre ich deti bez obáv o finančnú stabilitu počas tohto obdobia.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Opatrovateľské príspevky sa zvýšili, ale niektorí ľudia prišli o peniaze

Zvýšenie opatrovateľských príspevkov od 1. júla 2024 prinieslo výrazné zlepšenie finančnej situácie pre tisíce opatrovateľov na Slovensku. Nová suma príspevku 615,50 eura mesačne pre... celý článok