Až o 800 eur mesačne viac na dieťa. Štát radikálne zvyšuje veľmi špeciálny príspevok

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 7. 2024
Novela zákona prinesie nárast maximálnej výšky príspevku na jedno miesto o 40 percent, čo predstavuje mesačne o 800 eur viac na dieťa.
Až o 800 eur mesačne viac na dieťa. Štát radikálne zvyšuje veľmi špeciálny príspevok
Minister práce SR Erik Tomáš
Zdroj: Reporofoto: FB/Erik Tomáš

Od augusta 2024 dôjde k výraznému zvýšeniu financovania vybraných miest v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny (CDR). Toto zvýšenie vyplýva z novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, ktorú nedávno schválili poslanci Národnej rady SR. Maximálna výška príspevku na jedno miesto sa zvýši o 40 percent, čo predstavuje mesačný príspevok o 800 eur vyšší na jedno dieťa.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR uvádza, že tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie špecializovanej a vysoko odbornej starostlivosti pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré takúto starostlivosť potrebujú. Zdravotný stav týchto detí, ktoré sú do centier umiestnené na základe rozhodnutia súdu, vyžaduje nepretržitú odbornú starostlivosť a osobitnú pozornosť.

Deti v takýchto skupinách potrebujú špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť poskytovanú výlučne v pobytovom režime, a to pri vážnych duševných poruchách, rôznych znevýhodneniach a iných diagnózach. To kladie vysoké nároky na odbornosť a počet personálu, ako aj na zabezpečenie všetkých potrieb detí vrátane špecialistov, rehabilitácií či liečby.

Na Slovensku je takáto vysokošpecializovaná starostlivosť poskytovaná približne 500 deťom, o ktoré sa z rôznych dôvodov nemôžu starať ich rodičia. Aktuálne túto starostlivosť poskytujú len dve z 31 neštátnych akreditovaných CDR.

„Akreditované centrá dlhé roky žiadali o navýšenie príspevku a doteraz na túto požiadavku štát nereagoval. Deti umiestnené v týchto centrách nemôžu z rôznych dôvodov vyrastať vo svojich rodinách alebo náhradných rodinách. Pre svoje vážne zdravotné problémy však potrebujú 24-hodinovú vysoko odbornú ošetrovateľskú starostlivosť. Ľudia, ktorí sa o tieto deti starajú, si zaslúžia pozornosť štátu, pretože je to obrovská služba nielen pre tieto deti, ale aj pre spoločnosť ako celok. Som rád, že dnes vďaka schválenej novele zákona budeme môcť už od augusta reagovať na zvýšené finančné nároky na zabezpečenie potrieb detí. Príspevok môže byť vyšší až o 828 eur mesačne, pričom tieto finančné prostriedky pôjdu z kapitoly ministerstva práce,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Kalendár

Dnes je Deň kávovej zmrzliny

Medzinárodný deň kávovej zmrzliny je celosvetovo známe podujatie, ktoré sa každoročne oslavuje 6. septembra. Tento deň je venovaný oslave a ucteniu si jedného z najobľúbenejších druhov zmrzliny na svete,... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Pre rok 2024 je maximálna suma finančného príspevku na jedno miesto v neštátnom akreditovanom CDR stanovená na 24 852 eur. Schválená novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele (č. 305/2005 Z.z.) však od 1. augusta zvýši tento príspevok pre miesta v špecializovaných skupinách pre deti so zdravotným znevýhodnením, čím sa celková suma pre tieto miesta navýši na takmer 100-tisíc eur.

Neštátne akreditované centrá fungujú popri tzv. štátnych centrách s pobytovou formou starostlivosti, ktoré zriaďuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Tieto centrá poskytujú starostlivosť v rôznych organizačných jednotkách, ako sú profesionálne náhradné rodiny a skupiny, z ktorých niektoré sú špecializované na rôznorodé potreby detí. Na Slovensku je celková kapacita miest na zabezpečenie súdneho rozhodnutia 4 789 miest, pričom v akreditovaných (neštátnych) centrách je to 1 021 miest.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ministerstvo práce

Toto ste už čítali?

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

6. 9. 2024 | Redakcia

Výpočet PN: Kalkulačka PN a nemocenskej dávky pre zamestnancov a SZČO

Výpočet PN je kľúčovým aspektom pri určovaní výšky nemocenskej dávky, ktorú dostanete počas práceneschopnosti. Systém výpočtu zahŕňa rôzne faktory, ako sú dĺžka PN, výška denného vymeriavacieho... celý článok

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

5. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako osoba s ŤZP môžete mať nárok na príspevky v tisíckach eur (PREHĽAD)

Peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) predstavujú zásadný nástroj, ktorý pomáha pokryť špecifické výdavky vyplývajúce z ich zdravotného stavu. Systém príspevkov... celý článok

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodinám v ťažkej situácii sa uľaví. Minister predstavil zvýšenie príspevku a nové výhody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo nový pilotný projekt na podporu odľahčovacej služby pre rodičov so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Cieľom tohto projektu, ktorý... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok