Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 7. 2024
Kto odmietne pracovnú ponuku, dostane od štátu menej peňazí. Alebo nedostane žiadne. Minister Erik Tomáš ohlásil veľké upratovanie v sociálnych dávkach pre dlhodobo nezamestnaných. Otvorene hovorí o zamestnávaní Rómov.
Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny
Na snímke minister práce Erik Tomáš.
Zdroj: Reprofoto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš prichádza s kontroverzným návrhom, ktorý by mal zásadne zmeniť pravidlá pre prijímanie pracovných ponúk u nezamestnaných osôb. Nový legislatívny návrh, predstavený na tlačovej besede, uvádza, že každý, kto odmietne primeranú pracovnú ponuku, príde o dávku v hmotnej núdzi, alebo mu bude táto dávka výrazne skrátená. Povedal to na utorňajšej tlačovej besede.

Leniví a nechcú pracovať

„Medzi nezamestnanými sú aj ľudia, ktorí nechcú pracovať, ktorí sú leniví a ktorí využívajú, alebo lepšie povedané, zneužívajú systém," vyhlásil minister Tomáš. Zdôraznil, že je potrebné v tejto oblasti konečne „urobiť poriadok” a pokúsiť sa zamestnať čo najviac ľudí. „Otvorene priznávam, že v rámci nezamestnaných chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov,“ povedal. Rezort práce plánuje do jesene pripraviť legislatívny zámer a následne otvoriť politickú aj celospoločenskú diskusiu o tomto návrhu.

Minister Tomáš zdôraznil, že každý jeden zamestnaný občan Slovenska je prínosom pre štát. Navrhovaná legislatíva by mala fungovať podobne ako model prác vo verejnom záujme, kde sa kladie dôraz na reálne zamestnanie ľudí, nielen na ich aktivizáciu. Ak nezamestnaný odmietne primeranú pracovnú ponuku, dávka v hmotnej núdzi bude odobratá alebo skrátená na obdobie 12 mesiacov. Ak však vhodná ponuka nebude dostupná, dávku nebude možné odobrať.

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi budú musieť mesačne odpracovať verejnoprospešné práce v rozsahu 32 hodín. Ak niekto tieto práce odmietne, bude mu dávka odobratá. Zmeny sa týkajú aj samotnej podstaty verejnoprospešných prác. Doteraz sa tieto práce vykonávali prevažne v domovskej obci poberateľa, čo často obmedzovalo možnosti ich realizácie a efektivitu. Po novom ich bude možné vykonávať aj v širšom okolí.

Tento krok prichádza napriek historicky najnižšej nezamestnanosti na Slovensku, kde stále evidujeme 165-tisíc nezamestnaných a približne 83-tisíc voľných pracovných miest. Dávku v hmotnej núdzi poberá na Slovensku približne 63 000 ľudí.

Minister Tomáš chystá veľké zmeny

Ďalšie zmeny, ktoré minister predstavil, sa týkajú prác vo verejnom záujme. V súčasnosti je obyvateľ povinný vykonať tieto práce len na území svojej obce, no po novom by mal byť povinný vykonať ich aj na širšom území. Novinkou je aj kategorizácia výšky aktivačného príspevku. Najnižší príspevok by mali dostať tí, ktorí sa rozhodnú iba pre malé obecné služby, vyšší tí, ktorí sa budú rekvalifikovať či vzdelávať, a najvyšší tí, ktorí sa riadne zamestnajú.

Tomáš zdôraznil, že predpokladom týchto zmien je dostatok vhodných voľných pracovných pozícií na trhu a ich rovnomerné rozdelenie po celom Slovensku. Z tohto dôvodu už minister rozbehol rokovania s Úradom vlády SR a rôznymi ministerstvami, aby zabezpečil potrebnú podporu a spoluprácu na realizáciu týchto zmien.

Práca pre ľudí v exekúcii

Minister Tomáš sa tiež rozhodol riešiť problém spojený s exekúciami a plánuje upraviť legislatívu, aby pomohol ľuďom, ktorí sa ocitli v tejto nepríjemnej situácii. „Máme tu mnoho ľudí, ktorí sú v exekúcii, a preto nechcú pracovať, pretože exekútori siahajú na platy, ale na dávky nie,“ vysvetlil Tomáš.

Jedným z riešení je zavedenie aktivačného príspevku pre dlhodobo nezamestnaných. Tento príspevok by ich mal motivovať k nájdeniu zamestnania. Tomáš zdôraznil, že nestačí prijímať len reštriktívne opatrenia, ale je potrebné ponúknuť týmto ľuďom širokú škálu pracovných pozícií. 

V spolupráci s rezortom životného prostredia a splnomocnencom pre rómske komunity, ktorých sa tento problém dotýka, už hľadajú konkrétne projekty. Na trhu je momentálne k dispozícii 83-tisíc voľných pracovných miest, avšak väčšina z nich sa nachádza v Bratislave. Tomáš upozornil na potrebu vytvoriť viac pracovných príležitostí aj v iných regiónoch: „Potrebujeme do tých regiónov dostať viac práce a viac príležitostí. Už rokujeme s úradom vlády,“ dodal.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

1. 7. 2024 | Redakcia

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu... celý článok

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

27. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

Zvýšenie životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkov, nároky na predčasný starobný dôchodok a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa... celý článok

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

18. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

Oddnes môžu nezamestnaní ľudia na Slovensku žiadať o nový príspevok na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci iniciatívy „práca na skúšku“. Príspevok je určený zamestnávateľom... celý článok

Študenti môžu získať až 16 500 eur ale čas sa kráti

17. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Študenti môžu získať až 16 500 eur ale čas sa kráti

Až 1 570 slovenských študentov má šancu získať príspevok 9 000 eur na štúdium na slovenskej vysokej škole. Pár stoviek najlepších dostane až 16 500 eur. Maturanti si môžu podávať žiadosti,... celý článok