Študenti môžu získať až 16 500 eur ale čas sa kráti

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 6. 2024
Až 1 570 slovenských študentov má šancu získať príspevok 9 000 eur na štúdium na slovenskej vysokej škole. Pár stoviek najlepších dostane až 16 500 eur. Maturanti si môžu podávať žiadosti, treba sa však ponáhľať. Štát ich bude prijímať len do 1. júla.
Študenti môžu získať až 16 500 eur ale čas sa kráti

Zdroj: Archív Canva

Už len dva týždne zostávajú na podanie žiadosti o štipendijnú schému „Študujem doma, Slovensko ma odmení“. Ministerstvo školstva vyzýva všetkých maturantov, aby neváhali a svoje žiadosti podali najneskôr do 1. júla 2024.

V rámci tejto iniciatívy môže až 1 570 maturantov, ktorí sa rozhodnú pokračovať na slovenskej vysokej škole, získať štipendium v hodnote minimálne 9 000 eur na tri roky. Hŕstka najlepších však získa dokopy až 16 500 eur. 

Žiadosti sa prijímajú len do 1. júla 2024

Cieľom tejto štipendijnej schémy, financovanej z Plánu obnovy a odolnosti SR, je podporiť vzdelávanie a motivovať talentovaných študentov, aby zostali študovať doma a prispievali k rozvoju Slovenska.

Štipendium je určené pre žiakov s vynikajúcimi študijnými výsledkami, ktorí plánujú pokračovať v dennej forme štúdia na slovenskej vysokej škole. Musia sa zapísať na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium v kalendárnom roku 2024. Ministerstvo školstva sa tento rok zameralo aj na podporu študentov, ktorí sa rozhodnú pre nedostatkové povolania. Preto je aktuálny ročník štipendijnej schémy doplnený o skupinu štipendií určených pre študentov zapísaných na študijné programy pripravujúce na tieto povolania. Okrem toho bude 400 najúspešnejších uchádzačov podporených vyššou sumou, a to až 16 500 eurami na tri roky.

Nedostatkové povolania boli identifikované odborníkmi z rôznych oblastí, ktoré sa zaoberajú potrebami pracovného trhu a spoločenským dopytom. Patria sem odbory ako učiteľstvo, ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, všeobecné lekárstvo či odbory z oblasti jadrovej energetiky.

Podporu dostane viac ako 1 500 maturantov

„Investovaním do vzdelania a rozvoja mladých talentov môžeme výrazne zmierniť odliv mozgov a motivovať našich žiakov, aby zostali študovať na Slovensku. Veríme, že vytvorením atraktívnych podmienok a poskytovaním adekvátnej podpory môžeme nielen zastaviť, ale aj zvrátiť tento trend, čím posilníme naše národné hospodárstvo a kultúrne dedičstvo,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera doplnil: „Lehota na podanie žiadosti o štipendium sa už kráti. Študenti môžu žiadosti podávať len do pondelka 1. júla 2024. Rezort školstva v akademickom roku 2024/2025 podporí 1 570 maturantov, ktorí pokračujú na vysokoškolské štúdium na Slovensku.“

Podanie žiadosti o talentové štipendium je jednoduché a rýchle. Stačí sa zaregistrovať na [stipendia.portalvs.sk], potvrdiť registráciu e-mailom, prihlásiť sa do svojho profilu a vyplniť všetky požadované údaje. Uchádzači by si mali dôkladne prečítať pokyny a prílohy, aby sa predišlo chybám, ktoré by mohli ovplyvniť výsledné poradie. Finálny zoznam podporených uchádzačov bude známy po zápisoch na vysoké školy.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

štipendium

Toto ste už čítali?

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

2. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

Kto odmietne pracovnú ponuku, dostane od štátu menej peňazí. Alebo nedostane žiadne. Minister Erik Tomáš ohlásil veľké upratovanie v sociálnych dávkach pre dlhodobo nezamestnaných.... celý článok

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

1. 7. 2024 | Redakcia

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu... celý článok

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

27. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

Zvýšenie životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkov, nároky na predčasný starobný dôchodok a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa... celý článok

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

18. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

Oddnes môžu nezamestnaní ľudia na Slovensku žiadať o nový príspevok na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci iniciatívy „práca na skúšku“. Príspevok je určený zamestnávateľom... celý článok