Dôležitý príspevok čaká kolosálna zmena. Poberať ho môže nová skupina ľudí

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 11. 6. 2024
Opatrovateľský príspevok čaká nielen zvýšenie, ale bude naň mať nárok aj nová skupina ľudí. Tieto zvýšené sumy dostanú aj opatrovatelia, ktorí sú dôchodcami. Zvýšenie sa dotkne aj tých, ktorí majú príjem zo zamestnania.
Dôležitý príspevok čaká kolosálna zmena. Poberať ho môže nová skupina ľudí

Zdroj: Archív Canva

Od júla 2024 sa zvyšujú opatrovateľské príspevky. Upozorňuje na to bývalý minister práce a odborník na dane a odvody Jozef Mihál na sociálnej sieti. „Čo je veľmi dôležité, tieto sumy dostanú opatrovatelia dôchodcovia - poberatelia starobných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov a výsluhových dôchodkov - doteraz poberali výrazne nižšie sumy,“ vysvetľuje Mihál.

Zásadná zmena v opatrovateľskom príspevku

Pre opatrovateľov, ktorí sa starajú o jednu osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), sa príspevok zvyšuje z 569 € na 615,50 €. Pre tých, ktorí sa starajú o dve a viac osôb s ŤZP, sa suma zvyšuje z 757 € na 818,60 €. Toto zvýšenie sa vzťahuje aj na opatrovateľov, ktorí sú dôchodcami, či už poberajú starobné, predčasné starobné, invalidné alebo výsluhové dôchodky.

Ďalšou dôležitou zmenou je zvýšenie opatrovateľského príspevku o 100 eur mesačne, ak je opatrovanou osobou jedno alebo viac nezaopatrených detí. Novinkou je, že toto zvýšenie patrí aj opatrovateľovi, ktorý má príjem zo zamestnania alebo poberá dôchodok.

Okrem toho, pre opatrovateľov, ktorí majú zamestnanie, sa hranica príjmu zvyšuje na 2,5-násobok sumy životného minima. Od 1. júla 2024 môže mať opatrovateľ príjem (hrubá mzda mínus daň a odvody) až do výšky 684 €, pričom doteraz bola táto hranica 537 €.

Ako sme už upozorňovali, 1. júla 2024 nastane viacero zmien v sociálnych dávkach v dôsledku zvýšenia životného minima

Najväčší prehľad zmien od 1. júla 2024: Príspevky porastú tisíckam Slovákov

Pre jednu plnoletú fyzickú osobu sa životné minimum zvýši na 273,99 eur mesačne, pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú osobu to bude 191,14 eur mesačne a pre nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa sa suma zvýši na 125,11 eur mesačne.

Nárast životného minima ovplyvní takpovediac všetko, vrátane daňových úľav a sociálnych príspevkov. Tieto zmeny môžu mať významný dopad na sociálne dávky, príspevky a ďalšie formy pomoci, ktoré sú naviazané na životné minimum.

Niektoré dávky, ako napríklad kompenzačné príspevky pre ŤZP či samotné životné minimum, sa zvýšia už od 1.7.2024. Niektoré zvýšené príspevky napríklad výška minimálneho dôchodku, začnú platiť až od 1.1.2025.

Často kladené otázky

  • Áno, starobní dôchodcovia môžu poberať opatrovateľský príspevok za určitých podmienok. Musíte splniť kritériá stanovené zákonom, vrátane starostlivosti o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím alebo dlhodobou chorobou. Opatrovateľský príspevok sa poskytuje na základe posúdenia zdravotného stavu opatrovanej osoby a vašej schopnosti poskytovať potrebnú starostlivosť. Pre podrobné informácie a postup podania žiadosti navštívte oficiálnu stránku príslušného úradu.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

2. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Kto odmietne prácu, nech príde o dávky. Minister Tomáš ohlásil drsné zmeny

Kto odmietne pracovnú ponuku, dostane od štátu menej peňazí. Alebo nedostane žiadne. Minister Erik Tomáš ohlásil veľké upratovanie v sociálnych dávkach pre dlhodobo nezamestnaných.... celý článok

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

1. 7. 2024 | Redakcia

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu... celý článok

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

27. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 20 000 slovenských dôchodcov čaká od 1. júla zmena, ktorá ich poteší

Zvýšenie životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkov, nároky na predčasný starobný dôchodok a od 1. januára 2025 aj garantovanú sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa... celý článok

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

18. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci majú oddnes nárok na úplne nový príspevok v stovkách eur

Oddnes môžu nezamestnaní ľudia na Slovensku žiadať o nový príspevok na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci iniciatívy „práca na skúšku“. Príspevok je určený zamestnávateľom... celý článok