Keď začínate podnikať, potrebujete mať niekde sídlo spoločnosti, resp. miesto podnikania. To však nie je to isté ako prevádzkareň.*
Miesto podnikania je tak priestor odkiaľ sa živnosť riadi.
Prevádzkareň je priestor, v ktorom sa živnosť vykonáva.
Nie každá živnosť vyžaduje, aby ste mali zriadenú prevádzkareň. Sú živnosti, ktoré môžete vykonávať aj bez prevádzkarne alebo ich môžete vykonávať v priestoroch, ktoré sa za prevádzkareň nepovažujú.
Za prevádzkareň sa nepovažuje:
- miesto súvisiace so živnosťou
- sklad,
- showroom,
- výdajné miesto,
- stanovištia, odstavná plocha pre vozidlá, garáž a pod.,
- technické alebo technologické zariadenie
- stánok, pult a iné prenosné zariadenie na trhovom mieste (na ich zriadenie nepotrebujete ani stavebné povolenie),
- predajný automat,
- pojazdná predajňa,
- reklamné pútače a podobne.
V prevádzkarni musí k výkonu živnosti priamo dochádzať, ide napríklad o:
- kamennú predajňu,
- reštauráciu,
- výrobu nábytku a iné.
Kde nahlásiť novú prevádzkareň
Novú prevádzkareň musíte okrem živnostenského úradu nahlásiť aj na daňovom úrade, na obci a na regionálnom úrade verejného zdravotníctva (tzv. na hygiene).
1) Oznámenie na živnostenský úrad
Prevádzkareň môžete nahlásiť na živnostenskom úrade spolu so založením živnosti. Ale aj nie. Pri zakladaní živnosti je dôležité mať zriadené miesto podnikania. Prevádzkareň si môžete zriadiť aj neskôr. Na živnostenský úrad ju však musíte nahlásiť najneskôr v deň zriadenia prevádzkarne.
Spolu s oznámením o zriadení prevádzkarne musíte živnostenskému úradu preukázať aj oprávnenie užívať nehnuteľnosť: nájomnou zmluvou, výpisom z listu vlastníctva a podobne.
2) Oznámenie na daňový úrad
Najneskôr 30 dní od zriadenia prevádzkarne musíte nahlásiť túto skutočnosť aj na daňový úrad.
3) Schválenie od hygieny
Pred tým, než začnete vykonávať činnosť v prevádzkarni, musí vám ju schváliť „hygiena“ - regionálny úrad verejného zdravotníctva. Bez tohto schválenia nemôžete v prevádzke podnikať.
Schválenie od „hygieny“ musíte dostať na všetky priestory, v ktorých vykonávate podnikateľskú činnosť.
V prípade, že nedodržíte nahlasovaciu povinnosť hrozí vám pokuta od živnostenského úradu do 1 659 eur, od daňového úradu do 30 000 eur a od „hygieny“ do 16 596 eur.
4) Oznámenie na obci
Obec, v ktorej prevádzkareň zriaďujete vyžaduje okrem oznámenia aj výpis otváracích hodín. Lehota, do kedy máte podať toto oznámenie je obvykle týždeň až 15 dní po začiatku vykonávania činnosti v prevádzkarni.
5) Regionálna veterinárna a potravinová správa
Povinnosť nahlásiť prevádzku na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe majú navyše prevádzky, ktoré akýmkoľvek spôsobom nakladajú s potravinami: výroba, balenie, sklad či predajňa potravín, cukrárne, pekárne, bufety, kaviarne, reštaurácie a podobne.
*prevádzka nie je správne označenie, správne sa má používať prevádzkareň
Miroslava Hrášková
V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.