Štát už potichu pripravuje novú daň, aká tu ešte nebola. Zasiahne drahú zábavku Slovákov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 18. 10. 2024
Nová daň je na obzore a mala by sa týkať jednej z najdrahších zábaviek a nerestí Slovákov. Minister Financií Ladislav Kamenický prezradil, že by chcel zdaniť hazard. Slováci sú pritom národ hráčov, len vlani priemerný Slovák minul na stávky 500 eur.
Štát už potichu pripravuje novú daň, aká tu ešte nebola. Zasiahne drahú zábavku Slovákov

Zdroj: Reprofoto: Facebok/Ladislav Kamenický - Minister Financií SR

Slovensko sa nachádza v kritickej fáze ozdravovania verejných financií a po nedávnom schválení konsolidačného balíčka sa pozornosť rezortu financií obracia na ďalšie opatrenia. Minister financií Ladislav Kamenický už naznačil, akým smerom sa budú uberať plány na zníženie deficitu štátneho rozpočtu, pričom sa sústredí na zvyšovanie príjmov z hazardných hier.

Kamenický chce staviť na novú daň

Mohlo by ísť o príjmy v stovkách miliónov eur. Na Slovensku sa totiž hazarduje naozaj vo veľkom. Len za minulý rok Slováci stavili na hazardné hry až 21,4 miliardy eur, z čoho prehrali 1,3 miliardy eur. Táto suma predstavuje obrovský nárast, keďže v roku 2019 sa celková výška stávok pohybovala okolo 4,1 miliardy eur, čo znamená nárast o viac ako 500 % za posledných päť rokov, informovali sme. Priemerný Slovák tak za rok vrazí do stávkovania až 500 eur.

Ministerstvo financií bude podľa Kamenického pracovať na nových opatreniach už od polovice januára. Zatiaľ je konkrétnych informácií málo, ale minister prezradil, že jednou z oblastí, kde sa plánuje zvýšiť dane, je hazard. Avšak Kamenický varoval pred unáhlenými krokmi. „Len to musíme urobiť tak, aby sme peniaze aj reálne vybrali,“ zdôraznil minister. Jedným z rizík je, že ak sa daň z hazardu zvýši príliš, hazardné spoločnosti by mohli odísť zo Slovenska, alebo by sa hráči mohli presunúť na online platformy, čo by ohrozilo výber daní. Preto je potrebné opatrenia nastaviť s ohľadom na dlhodobú udržateľnosť príjmov do štátnej pokladnice.

Na paušálne výdavky siahať nechcú

Ďalšou dôležitou témou, ktorú ministerstvo zatiaľ nechce otvárať, sú paušálne výdavky pre živnostníkov. Kamenický potvrdil, že túto oblasť nechcú meniť. Taktiež sa vyjadril k otázke druhého dôchodkového piliera, no jasné stanovisko neposkytol. „Nebudem hovoriť nič k druhému pilieru, je to téma nášho koaličného partnera. Ako som povedal, u mňa je všetko otvorené z pohľadu ministra financií,“ uviedol.

Proces ozdravovania verejných financií je podľa Kamenického nevyhnutný, ak sa chce Slovensko vyhnúť problémom s financovaním svojich potrieb. Ak by deficit verejných financií neklesal, mohlo by to podľa neho časom viesť k problémom s predajom štátnych dlhopisov, čo by spôsobilo komplikácie pri získavaní zdrojov pre fungovanie štátu. V najhoršom prípade by sa Slovensko mohlo dostať až na pokraj bankrotu.

Vláda si preto stanovila jasný cieľ – znížiť deficit verejných financií na tri percentá HDP do roku 2027. Schválený návrh rozpočtu počíta s postupným znižovaním deficitu z 4,7 percenta v budúcom roku, na 3,7 percenta v nasledujúcich rokoch až po spomínané tri percentá v roku 2027. Tento rok je zároveň aj volebným rokom, čo znamená, že dosiahnutie tohto cieľa bude pre vládu kľúčové nielen z ekonomického, ale aj politického hľadiska. Minister financií zdôrazňuje, že doručiť tento výsledok je nevyhnutné, ak chce Slovensko stabilizovať svoje verejné financie.

Kamenický verí, že tieto kroky sú správne a že Slovensko sa môže postupne dopracovať k zníženiu deficitu, pričom vláda bude musieť aj naďalej hľadať nové spôsoby, ako zabezpečiť stabilné príjmy pre štátnu pokladnicu, pričom hazard je len jednou z oblastí, na ktorú sa chce sústrediť.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

11. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

Od roku 2025 sa základná sadzba DPH na Slovensku zvýši z 20 % na 23 %, pričom dôjde aj k úpravám znížených sadzieb. Zmeny schválené v rámci konsolidačného balíčka majú za cieľ zvýšiť... celý článok

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

9. 10. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

Zatiaľ čo spotrebitelia sa musia pripraviť na zmenu sadzieb DPH a nové ceny tovarov a sluťieb, firmy čaká pekelné obdobie. Musia nielen zmeniť všetky cenovky na tovaroch, ale musia... celý článok

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

7. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

Matej Horňák, analytik Slovenskej Sporiteľne hovorí o konsolidačnom balíku. Inflácia by v budúcom roku mala dosiahnuť približne 5 %, pričom odhad rastu HDP analytici znížili. Odvrátil... celý článok

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

4. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

Zákon, ktorý zavádza daň z finančných transakcií, prešiel parlamentom. Nebolo to však bez zmien. V pôvodnom návrhu zákon počítal s tým, že zavedie povinnosť prijímať platby kartou.... celý článok