Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 10. 2024
Zatiaľ čo spotrebitelia sa musia pripraviť na zmenu sadzieb DPH a nové ceny tovarov a sluťieb, firmy čaká pekelné obdobie. Musia nielen zmeniť všetky cenovky na tovaroch, ale musia sa aj prispôsobiť novým pravidlám platby DPH a fakturácie. Prinášame prehľad zmien, na ktoré si treba dať pozor.
Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

Zdroj: Shutterstock

Od nového roka 2025 nás nečaká len zvýšenie sadzieb dane z pridanej hodnoty; menia sa aj hranice pre registráciu k DPH. Čítajte, čo by mal v súvislosti s plánovanými novinkami v uvedenej oblasti vedieť každý podnikateľ. Poradíme tiež, aké kroky treba podniknúť, aby vás zmeny DPH nestáli viac než je nevyhnutné.

Skontrolujte si zmluvy s obchodnými partnermi 

Nové sadzby DPH ovplyvnia finálne ceny tovarov a služieb na celom trhu. Aj pokiaľ sa vy osobne nechystáte pri vami dodávanom plnení meniť výšku jeho základnej ceny bez DPH, poriadne si prekontrolujte znenie vašich zmlúv s dodávateľmi či odberateľmi.

Podľa zákona platí, že pri absencii odlišného dojednania je súčasťou ceny tovarov či služieb určenej dohodnutými podmienkami okrem iného aj daň z pridanej hodnoty. V praxi to znamená, že ak zmluva, obchodné podmienky či iné dokumenty záväzne určujúce cenu nestanovia inak, je v jej číselnom vyjadrení vždy započítaná už aj príslušná DPH – odberateľ (resp. kupujúci) ju teda neplatí osobitne nad rámec dohodnutej čiastky.

Nespoliehajte sa na to, že v novom roku obchodným partnerom automaticky vyfakturujete odplatu navýšenú o DPH podľa nového znenia zákona. Radšej si ešte pred účinnosťou zmien dajte pre vás nevýhodné zmluvy do poriadku a upravte cenové dojednania, ktoré by vás mohli pripraviť o peniaze.

 Príklad 1: Dojednanie, ktoré už zahŕňa aj DPH (ak inde v zmluve nie je uvedené inak): 

„Odberateľ je povinný poskytovateľovi uhradiť za ním poskytované služby odplatu vo výške 200,- eur/1 kalendárny mesiac.“

Príklad 2: Dojednanie, v zmysle ktorého je možné cenu navýšiť o DPH:

„Kupujúci je povinný predávajúcemu uhradiť odplatu vo výške 100,- eur bez DPH/1 ks predmetu kúpy vymedzeného v čl. I. ods. 1 tejto rámcovej zmluvy. Predávajúci je oprávnený cenu predmetu kúpy navýšiť o sumu zodpovedajúcu aktuálnej DPH“.

Pozor na aktualizáciu cenoviek

Ak sú vašimi zákazníkmi spotrebitelia, určite nezabudnite aktualizovať všetky cenovky. Tieto musia obsahovať:

1) konečnú cenu vrátane DPH a ostatných daní (tzv. predajná cena) za jednotku produktu alebo za určené množstvo produktu,

2) jednotkovú cenu, ktorá predstavuje konečnú cenu vrátane DPH a ostatných daní za kg/l/m2/m3 či inú jednotku množstva bežne používaného pri predaji tovaru. Jednotková cena nemusí byť vyznačená, ak je zhodná s predajnou cenou. 

Predajná cena produktu musí byť vyznačená jednoznačným a ľahko čitateľným spôsobom. Za nepravdivé či chýbajúce informácie na cenovkách vám Slovenská obchodná inšpekcia môže podľa závažnosti vášho previnenia uložiť pokutu v rozmedzí od 200 eur do 2 % vášho obratu za predchádzajúce účtovné obdobie (najviac 200 000 eur).

Od 1. 1. 2025 nás čakajú v oblasti DPH aj iné zmeny 

V médiách sa aktuálne rieši najmä tzv. konsolidačný balíček. Od nového roka ale nadobúdajú účinnosť aj iné zmeny v oblasti DPH. Medzi najvýznamnejšie z nich patria napr.: 

1. Zmeny hraníc obratu pre registráciu za platiteľa DPH

Do 31. 12. 2024 je pre vznik registračnej povinnosti k DPH dôležité dosiahnutie obratu 49 790 eur za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. 

Od 1. 1. 2025 bude platiť, že ak ste zdaniteľnou osobou so sídlom, miestom podnikania, prevádzkarňou či bydliskom v SR (alebo sa v SR obvykle zdržiavate), stanete sa platiteľom DPH 1. dňom kalendárneho roka

nasledujúceho po roku, za ktorý hodnota (bez dane) vami dodaných tovarov alebo služieb zahŕňaných do obratu presiahne 50 000 eur. Ak však v prebiehajúcom kalendárnom roku uvedená hodnota presiahne 62 500 eur, stávate sa platiteľom už dodaním tovaru alebo služby, v dôsledku ktorého dôjde k dosiahnutiu stanoveného limitu.

2. Skrátenie lehoty pre podanie žiadosti o registráciu 

Zatiaľ čo do konca roka 2024 sa žiadosť o registráciu pre DPH podáva v lehote do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola dosiahnutá príslušná hranica obratu, od 1. 1. 2025 sa lehota výrazne skracuje. Žiadosť o registráciu bude potrebné podať už do piatich pracovných dní odo dňa presiahnutia príslušnej hranice obratu. Prekročenie príslušných hraníc stanovených pre registráciu teda bude treba sledovať oveľa starostlivejšie. Ak by sa totiž vyhodnocovali až spätne (napríklad raz za mesiac), mohli by ste lehotu ľahko zmeškať. 

3. Zmena limitov pre vystavenie zjednodušenej faktúry 

Ak bude doklad vyhotovený pokladnicou e-kasa klient, môže mať po novom podobu zjednodušenej faktúry len v prípade, keď cena tovaru alebo služby vrátane DPH nebude viac ako 400 eur (aktuálne platí pre hotovostnú platbu limit 1 000 eur a pri platbe prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť limit 1 600 eur). Pre doklad vyhotovený tankovacím automatom pre bezobslužné čerpanie pohonných látok bude hranica ceny tovaru potrebná pre zjednodušenú faktúru najviac 400 eur (aktuálne 1 600 eur).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

11. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

Od roku 2025 sa základná sadzba DPH na Slovensku zvýši z 20 % na 23 %, pričom dôjde aj k úpravám znížených sadzieb. Zmeny schválené v rámci konsolidačného balíčka majú za cieľ zvýšiť... celý článok

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

7. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

Matej Horňák, analytik Slovenskej Sporiteľne hovorí o konsolidačnom balíku. Inflácia by v budúcom roku mala dosiahnuť približne 5 %, pričom odhad rastu HDP analytici znížili. Odvrátil... celý článok

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

4. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

Zákon, ktorý zavádza daň z finančných transakcií, prešiel parlamentom. Nebolo to však bez zmien. V pôvodnom návrhu zákon počítal s tým, že zavedie povinnosť prijímať platby kartou.... celý článok

Parlament expresne schválil konsolidačný balíček

3. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Parlament expresne schválil konsolidačný balíček

Konsolidačný balíček prešiel prvým čítaním, parlament ho schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Najväčšími zmenami sú zvýšenie sadzby DPH a zavedenie novej dane z finančných transakcií. celý článok

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok