Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 4. 10. 2024
Zákon, ktorý zavádza daň z finančných transakcií, prešiel parlamentom. Nebolo to však bez zmien. V pôvodnom návrhu zákon počítal s tým, že zavedie povinnosť prijímať platby kartou. Táto povinnosť sa však do finálneho znenia zákona nedostala.
Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

Zdroj: Archív Canva

Poslanci schválili daň z finančných transakcií. Z návrhu zákona však vypadla povinnosť prijímať platobné karty. Po novom mali povinne prijímať bezhotovostné platby všetci podnikatelia s registračnou pokladnicou.

Tento návrh bol súčasťou novej legislatívy o dani z finančných transakcií, ktorú pripravila vláda. Zmena sa však nakoniec nebude realizovať tak, ako sa pôvodne plánovalo, upozorňuje web O peniazoch

Povinnosť prijímať karty sa odkladá

Návrh zákona o finančných transakciách obsahoval aj úpravu, ktorá by podnikateľom s registračnou pokladnicou nariadila povinnosť ponúkať bezhotovostné platby, vrátane platieb kartou, mobilom či inteligentnými hodinkami. Pravidlá mali vstúpiť do platnosti už v júli budúceho roka. Išlo o krok, ktorý by mal reflektovať rastúcu popularitu bezhotovostných platieb medzi spotrebiteľmi. No krátko po zverejnení tejto novinky došlo k zmene a v legislatívnom procese v parlamente sa objavil návrh, aby sa táto povinnosť z návrhu zákona vypustila.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer- SSD) zdôraznil, že to neznamená úplný koniec tejto myšlienky. Uviedol, že vláda neplánuje úplne odstúpiť od tohto zámeru, ale v súčasnom balíku opatrení nebude zahrnutý. Minister plánuje otázku bezhotovostných platieb opäť otvoriť v súvislosti s pripravovanými opatreniami zameranými na boj proti daňovým únikom. „Predstavím nový spôsob, ktorý nezaťaží samotných obchodníkov nejakými novými poplatkami,“ uviedol Kamenický počas rokovania parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

Pozmeňujúci návrh, ktorý predložil finančný výbor, uvádza, že nie je nevyhnutné zavádzať túto povinnosť súčasne so zákonom o dani z finančných transakcií. Vláda plánuje, aby sa táto problematika stala súčasťou Akčného plánu boja proti daňovým únikom, v ktorom bude lepšie definovaná. 

Výpočet bankových poplatkov

Poplatok
Počet
+
+
+
+
+

Ďalšie kalkulačky

Ako bude vyzerať daň z finančných transakcií

Vo štvrtok poslanci Národnej rady SR definitívne schválili zákon o dani z finančných transakcií, ktorý je súčasťou vládneho balíka na konsolidáciu verejných financií.

Sadzba dane bola stanovená na 0,4 % zo sumy každej finančnej transakcie, pričom maximálna výška dane bude 40 eur. Pre výbery hotovosti z bankomatu alebo banky bude zdanenie dvojnásobné, a to na úrovni 0,8 %. Očakáva sa, že táto daň prinesie do štátneho rozpočtu približne 700 miliónov eur ročne. Nová daň sa začne uplatňovať až od apríla 2025.

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár eur ročne (návod) >>>

Cieľom novej dane je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb – podnikateľov. Ministerstvo financií v predkladacej správe zdôraznilo, že daň sa bude týkať predovšetkým úhrad faktúr, energií či splátok úverov. Finančnou transakciou, na ktorú sa daň vzťahuje, je každá platobná služba poskytnutá poskytovateľom platobných služieb na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka. Transakčným účtom, ktorý bude podľa novej legislatívy povinný pre podnikateľov, sa rozumie účet používaný na vykonávanie finančných transakcií súvisiacich s podnikaním.

Zákon však stanovuje aj výnimky. Predmetom dane nebudú finančné transakcie súvisiace s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. Rovnako bude oslobodená aj platba vykonaná prostredníctvom Slovenskej pošty alebo medzi účtami toho istého daňovníka vedenými u jedného poskytovateľa (teda platby medzi vlastnými účtami v jednej banke)

Schválením tejto legislatívy sa teda uzatvára kapitola o plánovaných zmenách, avšak téma bezhotovostných platieb v obchodoch zostáva otvorená na ďalšie diskusie v súvislosti s pripravovanými opatreniami proti daňovým únikom.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Parlament expresne schválil konsolidačný balíček

3. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Parlament expresne schválil konsolidačný balíček

Konsolidačný balíček prešiel prvým čítaním, parlament ho schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Najväčšími zmenami sú zvýšenie sadzby DPH a zavedenie novej dane z finančných transakcií. celý článok

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

Pripravili sme prehľad opatrení, ktoré majú zvýšiť príjmy do štátnej kasy, ale aj opatrení, o ktorých sa zatiaľ hovorí iba v teoretickej rovine. Prinášame detaily o zavedených opatreniach,... celý článok

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

Konsolidačné opatrenia, ktoré pripravuje vláda Roberta Fica, tvrdo zasiahnu skupinu ľudí, ktorá ešte nie je ekonomicky aktívna, no pripravuje sa na to: študentov.

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale... celý článok