Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 1. 10. 2024
Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú vedieť túto daň optimalizovať na pár centov ročne. Poradíme vám, ako na to.
Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Zdroj: Shutterstock

Konsolidačný balíček je tu a mnoho podnikateľov zaujíma, ako minimalizovať daň z finančných transakcií. Presťahovaním živnosti sa to nevyrieši, zahraničný účet vám pridá ešte prácu navyše. Je však hneď niekoľko legálnych spôsobov, ako túto nepríjemnú daň obísť. Prvú možnosť môžu využiť menší živnostníci, tú druhú aj firmy ako napríklad s.r.o.

Ako bude vyzerať daň z finančných transakcií

V čase vydania tohto článku je konsolidačný balíček v parlamente v druhom čítaní a očakáva sa, že poslanci ho schvália v tejto podobe. Daň z finančných transakcií má byť zavedená od 1.4.2025.

Bankové operácie firiem sa budú zdaňovať. Z každej jednej platby odvedú 0,4 percenta, maximálna suma, ktorú môže tvoriť daň, je 40 eur. Z každého výberu z bankomatu odvedú 0,8 percenta (tu je daň bez horného limitu) a každý rok zaplatia dve eurá za používanie platobnej karty. 

Daň budú platiť živnostníci, eseročky (aj jednoosobové) a všetky firmy. Nemusia ju platiť zamestnanci, prenajímatelia nehnuteľností, Sociálna poisťovňa, rozpočtové, príspevkové organizácie či vyššie územné celky. Nová daň by mala podľa rezortu financií priniesť do štátnej kasy viac ako 560 miliónov eur len v roku 2025.

Živnostníci a menšie firmy si tak budú musieť založť v banke podnikateľský účet. Mnohí živnostníci dnes fungujú na osobných účtoch a peniaze zo živnosti sú ich výplatou. Zákon zároveň ukladá povinnosť každému podnikateľovi umožniť platbu kartou. Podnikatelia, živnostníci a firmy však budú mať určité transakcie oslobodené od dane, tými sú platenie daní, odvodov a platby z firemného účtu na súkromný účet, ak ide o účty v jednej banke. 

Výpočet bankových poplatkov

Poplatok
Počet
+
+
+
+
+

Ďalšie kalkulačky

Ako platiť daň z finančných transakcií len pár eur ročne

Táto možnosť je skvelá najmä pre malých živnostníkov, pre ktorých sú príjmy z podnikania predovšetkým osobným príjmom. Potrebujú však osobný účet a firemný účet v jednej banke. Všetky platby od odberateľov si necháte posielať na firemný účet, táto transakcia je pre vás ako prichádzajúca platba bez dane. Z firemného účtu budete platiť odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne a tiež všetky dane. Tieto platby sú od transakčnej dane oslobodené. Následne si zvyšné peniaze môžete previesť na osobný účet, z ktorého môžete platiť všetky osobné výdavky.

Nevyhnete sa síce dvojeurovému poplatku za platobnú kartu, no za spomenuté transakcie nemusíte platiť nič. Zároveň si oddelíte osobné financie od podnikateľských, čo vám veľmi uľahčí účtovníctvo a daňové priznanie. 

Ako ušetriť na dani keď ste väčšia firma

Na tento „fígeľ“ upozonil daňový a odvodový expert Jozef Mihál (Demokrati) a umožňuje ho práve novinka v zákone. Každý podnikateľ bude mať povinnosť prijímať platobné karty. Či už prostredníctvom terminálu, alebo QR kódu, aplikácie v mobile alebo cez PayMe. Za platby kartou sa transakčná daň neplatí, podnikatelia zaplatia len 2 eurá ročne za to, že kartu majú.

Ak teda potrebujete napríklad zaplatiť faktúru, môžete ju zaplatiť platobnou kartou pomocou jednej zo spomínaných metód. Takýmto spôsobom môžete vykonať neobmedzený počet platieb v akejkoľvek výške bez toho, aby sa vás týkala daň z finančných transakcií.

Zahraničný účet a podnikanie nič neriešia

Presunúť bankový účet alebo celú firmu do zahraničia je myšlienka, ktorá prebehla hlavou mnohým slovenským podnikateľom hneď, ako sa na verejnosť dostali prvé informácie o novej dani. Avšak, Peter Furmaník, autor blogu Ľudskou rečou pre Forbes uviedol, že tento krok neprinesie žiadne výhody, skôr naopak – spôsobí viac komplikácií.

Podľa Furmaníka, presun firmy do zahraničia nerieši daňové problémy. Daňovníkom je podnikateľ alebo firma bez ohľadu na to, kde má sídlo. Rovnako platí, že založením zahraničného bankového účtu sa daňovým povinnostiam nevyhnete. Ak máte účet v zahraničí, musíte každý mesiac vypočítať a odviesť daň sami. Na Slovensku túto povinnosť vybaví vaša banka.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

Pripravili sme prehľad opatrení, ktoré majú zvýšiť príjmy do štátnej kasy, ale aj opatrení, o ktorých sa zatiaľ hovorí iba v teoretickej rovine. Prinášame detaily o zavedených opatreniach,... celý článok

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

Konsolidačné opatrenia, ktoré pripravuje vláda Roberta Fica, tvrdo zasiahnu skupinu ľudí, ktorá ešte nie je ekonomicky aktívna, no pripravuje sa na to: študentov.

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale... celý článok

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

Nová daň z finančných transakcií, ktorú schválila vláda, môže výrazne ovplyvniť podnikateľské prostredie na Slovensku. Od apríla budúceho roka sa každá platobná operácia podnikateľov,... celý článok

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími... celý článok