Parlament expresne schválil konsolidačný balíček

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 3. 10. 2024
Konsolidačný balíček prešiel prvým čítaním, parlament ho schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Najväčšími zmenami sú zvýšenie sadzby DPH a zavedenie novej dane z finančných transakcií.
Parlament expresne schválil konsolidačný balíček
Ministri vlády SR pri predstavovaní konsolidačného balíčka 17. septembra 2024.
Zdroj: reprofoto: FB/SMER-SSD

Parlament v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasil konsolidačný balík v prvom čítaní. Druhé čítanie sa začne v utorok 1. októbra o 9.00 h. Dovtedy budú môcť poslanci na výboroch predkladať pozmeňovacie návrhy.

Ministerstvo financií navrhovalo 17 opatrení, mnohé prešli zmenami a do finálnej podoby sa dostali až po zmenách. Väčšina opatrení nadobudne účinnosť od začiatku roka 2025. Poslanci balík prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní na 19. schôdzi parlamentu. Obsahuje dva legislatívne návrhy, ktoré v parlamente podstúpili zmeny prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov. 

Najväčšou takouto zmenou oproti pôvodnému návrhu je vypustenie vyššej sadzby mimoriadneho odvodu pre energetické firmy.

Parlament odsúhlasil nasledujúce opatrenia na konsolidáciu verejných financií:

Zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % – Zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 % na všetky tovary a služby, na ktoré sa nevzťahuje iná sadzba DPH.

Zvýšenie sadzby dane z príjmu právnických osôb na 24 % - Vzťahovať sa bude na firmy, ktoré dosiahnu zdaniteľné príjmy vyššie ako päť miliónov eur.

Zníženie DPH na základné potraviny a lieky na 5 % – Znížená sadzba DPH pre niektoré základné potraviny, lieky, učebnice a ubytovanie z 10 % na 5 %, sadzba pre gastrosektor bude 5 %. Zmenila sa aj DPH na knihy, namiesto avizovaných 23 % to bude 5 % a znížená sadzba sa bude týkať aj elektronických kníh a audiokníh.

Zavedenie DPH na ostatné potraviny a elektrickú energiu vo výške 19 % – Základná DPH pre ostatné potraviny a elektrickú energiu bude 19 %.

Zavedenie dane z finančných transakcií– Nová daň z bankových prevodov, nákupov cenných papierov, úrokov z úverov a výberov z bankomatov, ktorá sa bude týkať podnikateľov. Prevody budú zdanené sadzbou 0,4 %, maximálne 40 eur, výber z bankomatu sa zdaní 0,8 % sadzbou. Za platobnú kartu sa bude platiť daň 2 eurá ročne. Od dane sú oslobodené niektoré typy platieb. 

Zníženie dane z dividend na 7 % – Daň z dividend sa zníži z 10 % na 7 %.

Zvýšenie ceny mýta pre nákladné vozidlá – Zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá, ktoré prinesie dodatočné príjmy pre štát.

Zvýšenie poplatkov za diaľničné známky – Poplatky za ročné diaľničné známky sa zvýšia zo 60 na 90 eur, zvýši sa poplatok za jednodňovú diaľničnú známku.

Zníženie personálnych nákladov v štátnej správe o 10 % – Redukcia mzdových nákladov v štátnej správe o 10 %.

Spomalenie valorizácie platov v zdravotníctve na 3 % – Valorizácia platov zdravotníkov bude pomalšia, o 3 %.

Zrušenie rodičovského dôchodku v súčasnej podobe – Rodičovský dôchodok bude nahradený možnosťou darovania 2 % z daní rodičom.

Zmena daňového bonusu na deti – Daňový bonus na deti sa upraví podľa príjmov rodičov, pričom rodičia s vyššími príjmami stratia nárok na bonus.

Zníženie dane pre malé firmy na 10 % – Malé firmy s príjmom do 100-tisíc eur budú platiť zníženú daň 10 % namiesto 15 %.

Zvýšenie hranice maximálneho vymeriavacieho základu - V dôsledku toho sa zvýšia platby nemocenského, dôchodkového poistenia či poistenia v nezamestnanosti zo 7-násobku na 11-násobom priemernej mesčnej mzdy. Platí od začiatku roka 2025. 

Novelizácia zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov pre územnú samosprávu - Zmena financovania materských škôl: Kompetencie prechádzajú z originálnych kompetencií miest a obcí na prenesený výkon štátnej správy. Zníženie percenta podielových daní poukazovaných obciam o 559 miliónov eur.

Úprava zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach

Rozšírenie odvetví: Zákon sa rozširuje o ďalšie odvetvie, ktorým je výroba výrobkov z ropy a chemické spracovanie ropy. Účelom je zabezpečiť vyšší príjem z osobitného odvodu pre štátny rozpočet.

Zníženie finančnej záťaže pre regulované osoby: Oslobodenie výnosov z dlhopisov - Výnosy zo slovenských štátnych dlhopisov nebudú zahrnuté do základu osobitného odvodu.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

30. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

Pripravili sme prehľad opatrení, ktoré majú zvýšiť príjmy do štátnej kasy, ale aj opatrení, o ktorých sa zatiaľ hovorí iba v teoretickej rovine. Prinášame detaily o zavedených opatreniach,... celý článok

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

Konsolidačné opatrenia, ktoré pripravuje vláda Roberta Fica, tvrdo zasiahnu skupinu ľudí, ktorá ešte nie je ekonomicky aktívna, no pripravuje sa na to: študentov.

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale... celý článok

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

Nová daň z finančných transakcií, ktorú schválila vláda, môže výrazne ovplyvniť podnikateľské prostredie na Slovensku. Od apríla budúceho roka sa každá platobná operácia podnikateľov,... celý článok