Slováci sa podľa vlády môžu tešiť na zlacnenie jedla. A to nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách. Dane na niektoré jedlá sa znížia až na 5-percentnú sadzbu DPH. Premiér po rokovaní so zástupcami obchodu prezradil aj zoznam potravín, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia DPH.
Nižšia DPH v reštauráciách
Vláda Slovenskej republiky upravila svoj konsolidačný balík zameraný na zlepšenie verejných financií, pričom došlo k významnej zmene v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastronomický sektor. Po rokovaní vlády 18. septembra 2024 bolo rozhodnuté, že DPH na jedlo v reštauráciách sa zníži z pôvodných 23 percent na 5 percent, informuje STVR. Tento krok má za cieľ poskytnúť väčšiu podporu gastrosektoru, ktorý sa po pandémii a iných ekonomických výzvach snaží opäť postaviť na nohy.
Parlament schválil daň z cukru, PREHĽAD cien >>>
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní vlády vysvetlil, že toto rozhodnutie si vyžiada dodatočné náklady vo výške približne 110 miliónov eur, ktoré budú pokryté zvýšením dane z finančných transakcií a zvýšením dane z príjmu právnických osôb. Zatiaľ čo nealkoholické nápoje budú v reštauráciách zdaňované zníženou sadzbou 19 percent, základná sadzba DPH pre alkoholické nápoje zostáva na úrovni 23 percent. Nealkoholické nápoje s cukrom však budú tiež zaťažené spotrebnou daňou zo sladených nápojov.
Potraviny s nižšou sadzbou DPH
Okrem zníženia DPH v gastrosektore sa premiér Robert Fico stretol s predstaviteľmi obchodu, aby prediskutoval ďalšie zmeny v zdaňovaní. Na stretnutí bola reč najmä o balíku potravín, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia sadzba DPH. „Nebudeme sa baviť o kaviáre, ale o základných potravinách, ktoré ľudia kupujú v tom najväčšom balíku. Záleží nám na to, aby základné potraviny boli bezpečné, kvalitné a cenovo dostupné," cituje premiéra Roberta Fica denník Plus jeden deň.
Podľa premiéra Fica znížená DPH bude platiť pre širokú škálu základných potravín, medzi ktoré patria mäso (vrátane hydiny, hovädzieho, bravčového, králičieho, kozieho a ovčieho mäsa), zelenina (ako rajčiny, uhorky, cibuľa, zemiaky a šaláty), a ďalšie produkty ako chlieb, pečivo, ovocné šťavy, mlieko a mliečne výrobky (vrátane smotany, jogurtov, masla a ovčej bryndze), prírodný med a sladkovodné ryby. Tieto potraviny budú od 1. januára 2025 zdaňované nižšou DPH, čo by sa malo prejaviť v znížení ich cien pre konečných spotrebiteľov.
Ivana Sladkovská
Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.