Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 19. 9. 2024
Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale aj reštauračnému sektoru, ktorý sa stále zotavuje z následkov pandémie.
Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Zdroj: Shutterstock

Slováci sa podľa vlády môžu tešiť na zlacnenie jedla. A to nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách. Dane na niektoré jedlá sa znížia až na 5-percentnú sadzbu DPH. Premiér po rokovaní so zástupcami obchodu prezradil aj zoznam potravín, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia DPH.

Nižšia DPH v reštauráciách

Vláda Slovenskej republiky upravila svoj konsolidačný balík zameraný na zlepšenie verejných financií, pričom došlo k významnej zmene v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastronomický sektor. Po rokovaní vlády 18. septembra 2024 bolo rozhodnuté, že DPH na jedlo v reštauráciách sa zníži z pôvodných 23 percent na 5 percent, informuje STVR. Tento krok má za cieľ poskytnúť väčšiu podporu gastrosektoru, ktorý sa po pandémii a iných ekonomických výzvach snaží opäť postaviť na nohy.

Parlament schválil daň z cukru, PREHĽAD cien >>>

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní vlády vysvetlil, že toto rozhodnutie si vyžiada dodatočné náklady vo výške približne 110 miliónov eur, ktoré budú pokryté zvýšením dane z finančných transakcií a zvýšením dane z príjmu právnických osôb. Zatiaľ čo nealkoholické nápoje budú v reštauráciách zdaňované zníženou sadzbou 19 percent, základná sadzba DPH pre alkoholické nápoje zostáva na úrovni 23 percent. Nealkoholické nápoje s cukrom však budú tiež zaťažené spotrebnou daňou zo sladených nápojov.

 

Potraviny s nižšou sadzbou DPH

Okrem zníženia DPH v gastrosektore sa premiér Robert Fico stretol s predstaviteľmi obchodu, aby prediskutoval ďalšie zmeny v zdaňovaní. Na stretnutí bola reč najmä o balíku potravín, na ktoré sa bude vzťahovať nižšia sadzba DPH. „Nebudeme sa baviť o kaviáre, ale o základných potravinách, ktoré ľudia kupujú v tom najväčšom balíku. Záleží nám na to, aby základné potraviny boli bezpečné, kvalitné a cenovo dostupné," cituje premiéra Roberta Fica denník Plus jeden deň

Podľa premiéra Fica znížená DPH bude platiť pre širokú škálu základných potravín, medzi ktoré patria mäso (vrátane hydiny, hovädzieho, bravčového, králičieho, kozieho a ovčieho mäsa), zelenina (ako rajčiny, uhorky, cibuľa, zemiaky a šaláty), a ďalšie produkty ako chlieb, pečivo, ovocné šťavy, mlieko a mliečne výrobky (vrátane smotany, jogurtov, masla a ovčej bryndze), prírodný med a sladkovodné ryby. Tieto potraviny budú od 1. januára 2025 zdaňované nižšou DPH, čo by sa malo prejaviť v znížení ich cien pre konečných spotrebiteľov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

Nová daň z finančných transakcií, ktorú schválila vláda, môže výrazne ovplyvniť podnikateľské prostredie na Slovensku. Od apríla budúceho roka sa každá platobná operácia podnikateľov,... celý článok

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími... celý článok

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

Čo znamená zvýšenie DPH pre Slovákov? Na svojich peňaženkách ho pocítime úplne všetci. Sľubovaný efekt lacnejších potravín sa v dôsledku zvyšovania iných sadzieb nemusí vôbec dostaviť. celý článok

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok