Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 18. 9. 2024
Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími príjmami.
Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Daňový bonus na dieťa, známy aj ako „200 eur na dieťa“ zaviedla vláda Igora Matoviča. Súčasná vláda sa rozhodla, že daňový bonus síce zachová, no od budúceho roka by mal platiť v úplne inej podobe. Návrh je súčasťou konsolidačného balíčka, ktorý ešte musí prejsť vládou a parlamentom. 

Podľa súčasne platného pravidla sa daňový bonus uplatňuje podľa výšky príjmu a počtu detí. Zjednodušene povedané, čím viac detí a čím vyšší príjem, tým vyšší daňový bonus. Maximálna výška daňového bonusu môže dosiahnuť 140 eur mesačne na jedno dieťa. Spolu s prídavkami tak rodina môže na každého jedného potomka dostať až 200 eur. 

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa 2024

Na našej kalkulačke si môžete vypočítať súčasnú sumu daňového bonusu na dieťa platnú na rok 2024.

Daňový bonus na dieťa po novom

Minister financií Ladislav Kamenický oznámil, že cieľom je zaviesť spravodlivejší daňový bonus, ktorý bude adresovaný predovšetkým tým rodičom, ktorí zarábajú menej. Zmeny majú spočívať v tom, že výška bonusu sa bude znižovať v závislosti od výšky príjmu rodiča. Vláda takto plánuje ušetriť vyše 170 miliónov eur.

Rodičia s príjmom vyšším ako 2 480 eur začnú dostávať nižší bonus, pričom ak rodičovský príjem presiahne sumu 3 632 eur, nárok na daňový bonus úplne zanikne. Ďalšou zásadnou zmenou je, že rodičia nebudú mať nárok na tento bonus, ak majú dieťa staršie ako 18 rokov.

Napriek prísnejším kritériám pre vyššie príjmové skupiny, aj rodičia s veľmi nízkym príjmom – teda tí, ktorí zarábajú aspoň polovicu minimálnej mzdy, budú mať na daňový bonus nárok.

Podľa nových pravidiel bude výška bonusu nasledovná:

- Na jedno dieťa dostane rodič 100 eur
- Na dve deti 131,86 eura
- Na tri deti 157,50 eura
- Na štyri deti 183,14 eura
- Na päť detí 208,78 eura

Tento systém bude tiež umožňovať, že rodičia s príjmom na úrovni minimálnej mzdy dostanú bonus podľa počtu detí. Na jedno dieťa dostanú 100 eur, na dve 200 eur, na tri deti im štát vyplatí 300 eur. Pri štyroch deťoch sa suma zvýši na 353,33 eura a na päť detí bude bonus 402,79 eura.

Daňový a odvodový expert Jozef Mihál (Demokrati) zverejnilna sociálnej sieti prehľadnú tabuľku, ktorá ukazuje, o koľko peňazí prídu slovenské rodiny.  

  • Pre deti vo veku od 0 do 14,99 rokov sa daňový bonus zníži zo 140 € na 100 €, čo predstavuje pokles o 40 € mesačne.
  • Pre deti vo veku od 15 do 17,99 rokov sa daňový bonus zníži zo 140 € na 50 €, čo je pokles o 90 € mesačne.
  • Pre deti vo veku od 18 do 24,99 rokov sa daňový bonus zníži z 50 € na 0 €, teda rodiny už nebudú mať na tieto deti nárok na žiadny bonus.

Pre hrubé mzdy nad 2 480 € sa daňový bonus postupne znižuje, pričom pre mzdy nad 3 632 € bude daňový bonus úplne nulový. To znamená, že rodiny, ktoré dnes dostávali maximálne daňové bonusy, nedostanú po novom vôbec nič. 

Naopak, po novom môže byť výhodnejšie, ak si daňový bonus uplatní rodič s nižším príjmom. Dôvody sú nasledovné:

  1. Zvýšenie percenta zo základu dane: Od 1. januára 2025 sa maximálny daňový bonus počíta percentuálne zo základu dane a nie ako pevná suma na dieťa. Čím nižší je príjem rodiča, tým nižší je jeho základ dane, ale percento, ktoré si môže uplatniť ako daňový bonus, sa zvyšuje s počtom detí. Napríklad, rodič s jedným dieťaťom si uplatní 29 % zo základu dane, čo môže byť v prípade nižšieho príjmu stále výhodné.

  2. Zníženie daňového bonusu pre vyššie príjmy: Pri príjmoch nad 2 480 € sa daňový bonus začne postupne znižovať a pri príjme nad 3 632 € úplne zaniká. Ak si daňový bonus uplatní rodič s vyšším príjmom, jeho daňový bonus bude buď znížený, alebo ho stratí úplne.

  3. Maximalizácia daňového bonusu pre rodiny: Keď si daňový bonus uplatní rodič s nižším príjmom, rodina bude mať väčšiu šancu maximalizovať výšku daňového bonusu, pretože tento rodič pravdepodobne nebude dosahovať limit, pri ktorom sa bonus začína znižovať.

Praktický príklad:

Ak má jeden z rodičov vyšší príjem, napríklad 3 500 € mesačne, jeho daňový bonus bude už výrazne znížený. Naopak, ak druhý rodič zarába 2 000 € mesačne, môže si uplatniť plnú výšku daňového bonusu podľa počtu detí. Tento rodič teda získa väčší finančný prínos pre rodinu.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale... celý článok

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

Nová daň z finančných transakcií, ktorú schválila vláda, môže výrazne ovplyvniť podnikateľské prostredie na Slovensku. Od apríla budúceho roka sa každá platobná operácia podnikateľov,... celý článok

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

Čo znamená zvýšenie DPH pre Slovákov? Na svojich peňaženkách ho pocítime úplne všetci. Sľubovaný efekt lacnejších potravín sa v dôsledku zvyšovania iných sadzieb nemusí vôbec dostaviť. celý článok

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok