Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 9. 2024
Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.
Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať
Ministri vlády SR pri predstavovaní konsolidačného balíčka 17. septembra 2024.
Zdroj: reprofoto: FB/SMER-SSD

Vládna koalícia sa dohodla na zásadnom balíku opatrení, ktoré majú priniesť výraznú konsolidáciu verejných financií v celkovom objeme 2,6 až 2,7 miliardy eur. Tento krok je nevyhnutný pre zníženie deficitu verejných financií na 4,7 % HDP v nasledujúcom roku. Premiér a predseda strany Smer-SD, Robert Fico, predstavil tieto opatrenia spolu s koaličnými partnermi, pričom podľa jeho slov je cieľom dosiahnuť udržateľnú finančnú stabilitu štátu.

Zvýši sa DPH, niektoré daňové sadzby klesnú

Jedným z najvýraznejších opatrení je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 %. Tento krok má zabezpečiť väčší príjem do štátneho rozpočtu. Na druhej strane, vládna koalícia zníži zníženú sadzbu DPH na základné tovary a služby na 5 %, čo má zmierniť dopady na obyvateľov. To sa bude týkať najmä základných potravín, liekov a ubytovacích služieb, ktoré doteraz podliehali 10 % DPH. Energie a ostatné potraviny budú mať novú sadzbu DPH vo výške 19 %.

„Dohodli sme sa, že pokiaľ ide o DPH, zavádzame základnú sadzbu na 23 % s tým, že pokiaľ ide o všetky ostatné potraviny, tie pôjdu do 19 % sadzby a tie základné potraviny, kde sme zaviedli pred niekoľkými rokmi 10 % DPH, pôjdu do 5 % sadzby DPH," vysvetlil Fico.

Okrem úprav DPH balíček obsahuje aj nové dane pre firmy. Zavedená bude daň z finančných transakcií pre podniky, čo má priniesť ďalší príjem do štátneho rozpočtu. Ďalším opatrením je zvýšenie firemnej dane pre spoločnosti, ktoré dosiahnu určitú výšku príjmu, čím sa má zabezpečiť, že väčšie firmy prispejú do konsolidácie väčšou mierou.

Prichádza daň z finančných transakcií a zmena rodičovského dôchodku

Robert Fico sa vyjadril, že daň z finančných transakcií nebude mať negatívny dopad na bežných občanov. „Bolo veľa klamstiev popísaných v médiách, že to ideme zaviesť na úkor ľudí, nie je to pravda. Táto daň sa bude týkať výlučne právnických osôb," zdôraznil premiér. Zvýšenie dane sa dotkne aj firiem, ktoré dosahujú príjem nad 5 miliónov eur, čím bude zaistené, že väčšie podniky prispejú viac.

Vláda tiež plánuje zmeny v oblasti daňového bonusu a tzv. rodičovského dôchodku. Fico potvrdil, že penzisti budú od tohto roku dostávať plnohodnotný 13. dôchodok, a uistil, že dôchodcovia nebudú zasiahnutí negatívnymi zmenami.

Okrem spomínaných opatrení plánuje vláda šetriť na úradoch, zvýšiť cenu diaľničnej známky, zvýšiť odvodové stropy pre lepšie zarábajúcich ľudí a tiež zvýšiť sadzby daní z príjmov pre podnikateľov. Má sa zaviesť, resp. zvýšiť osobitná daň pre energetické firmy, rafinérie a telekomy. 

Konsolidácia musela prísť

Podľa Fica zdedila súčasná vláda po predchádzajúcich kabinetoch „najhoršie verejné financie v celej Európskej únii (EÚ)." Konsolidácia je podľa neho neodkladná, pretože Slovensko musí byť solídnym a zodpovedným partnerom v rámci eurozóny. "Nevyhnutná je preto, že musíme byť solídni a zodpovední partneri. My sme dobrovoľne vstupovali do eurozóny a keďže sme jej súčasťou, musíme reagovať na určité pravidlá, ktoré v tomto prostredí existujú," vysvetlil Fico. Upozornil, že ak by vláda nezaviedla tieto opatrenia, výsledkom by mohlo byť zdraženie pôžičiek a zhoršenie medzinárodného hodnotenia Slovenska.

Fico zároveň zdôraznil, že navrhované opatrenia sú sociálne udržateľné a férové. „Môžeme spoločne vyhlásiť, že sme našli rovnováhu a dnes táto konsolidácia nejde iba za ľuďmi, táto konsolidácia ide aj za právnickými osobami, za firmami, za bankami. Každý v tomto štáte sa musel nejakým spôsobom poskladať na to, aby sme pristúpili k takémuto rozhodnutiu,“ vyhlásil premiér.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími... celý článok

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

Čo znamená zvýšenie DPH pre Slovákov? Na svojich peňaženkách ho pocítime úplne všetci. Sľubovaný efekt lacnejších potravín sa v dôsledku zvyšovania iných sadzieb nemusí vôbec dostaviť. celý článok

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok