Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 13. 9. 2024
Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov.
Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Zdroj: Shutterstock

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú schválila Národná rada SR 11. septembra. Daň sa bude postupne zvyšovať aj v nasledujúcich rokoch, upozorňuje STVR.

Daň sa bude vzťahovať na viacero nikotínových produktov

Novela prináša viacero noviniek, vrátane zavedenia povinnosti označovania produktov kontrolnou známkou. Predaj neoznačených produktov bude povolený len na obmedzený čas. Táto zmena má za cieľ lepšie sledovať a kontrolovať pohyb výrobkov, ako aj posilniť kontrolu nad bezdymovými tabakovými výrobkami, do ktorých po novom patria aj žuvací a šnupavý tabak.

Ministerstvo financií zdôraznilo, že táto zmena je súčasťou opatrení zameraných na stabilizáciu verejných financií. „Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení,“ uviedol rezort. Predpokladá sa, že zmeny prinesú v roku 2024 približne 15 miliónov eur, v roku 2026 už 126 miliónov eur a v roku 2027 až 180 miliónov eur.

Spotreba nových nikotínových výrobkov na Slovensku narastá, najmä medzi mladými. Rezort financií upozornil, že napriek tomu, že tieto výrobky sú na trhu pomerne krátko, nie je možné s istotou povedať, že sú menej škodlivé ako klasické cigarety, najmä pre mladších používateľov. Ministerstvo varovalo, že potenciálne riziká pre verejné zdravie a náklady na zdravotnú starostlivosť môžu v budúcnosti výrazne vzrásť.

Podľa dát Eurostatu fajčí viac ako 21 % Slovákov, čo predstavuje viac ako 1 150 000 aktívnych fajčiarov, pričom 5 % z nich vyfajčí 20 cigariet denne. Tento podiel však kontiunálne klesá. V posledných rokoch za to môžu čiastočne aj výrobky, ktoré umožňujú konzumáciu nikotínu bez fajčenia. Ide najmä o populárne nikotínové vrecúška, ktoré vôbec neobsahujú tabak. Čoraz populárnejšie sú bezdymové tabakové výrobky a tiež vape, teda elektronické cigarety s príchuťou.

Nástroj na kontrolu spotreby

Ako poznamenalo ministerstvo financií, spotrebná daň je považovaná za jeden z najefektívnejších nástrojov na kontrolu spotreby produktov, ktoré môžu mať negatívny dopad na spoločnosť. Zároveň sa očakáva, že aj Európska únia bude v krátkom čase reagovať na výzvy spojené s týmito novými produktmi. V iných krajinách V4 už existuje podobná daňová politika. Napríklad Poľsko zdaňuje elektronické cigarety, Maďarsko zdaňuje elektronické cigarety aj nikotínové vrecúška, a Česko okrem toho zdaňuje aj žuvací a šnupavý tabak.

Podľa údajov z eKasy od januára 2022 do decembra 2023 vzrástol predaj elektronických cigariet o 200 %, a predaj nikotínových vrecúšok o 57 %. Tento nárast bez adekvátnej kontroly zvyšuje riziko daňových únikov, upozorňuje ministerstvo financií. Z tohto dôvodu navrhuje zavedenie nového systému evidencie, ktorý bude zahŕňať aj kontrolu distribúcie a predaja na diaľku, pričom za dohľad budú zodpovedné colné úrady.

Poslanec Marián Viskupič (SaS) sa pri záverečnom hlasovaní pokúsil presadiť miernejšie zvyšovanie daní oproti vládnemu návrhu, ktoré by sa viac približovalo nárastu dane z klasických cigariet, no jeho návrh neprešiel. Postupné zavádzanie jednotlivých ustanovení novely začne ešte tento rok a bude pokračovať v ďalších rokoch.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími... celý článok

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdražejú nové byty, autá, knihy. Čo môžeme čakať od vyššej DPH

Čo znamená zvýšenie DPH pre Slovákov? Na svojich peňaženkách ho pocítime úplne všetci. Sľubovaný efekt lacnejších potravín sa v dôsledku zvyšovania iných sadzieb nemusí vôbec dostaviť. celý článok

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok