Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 9. 2024
Pripravili sme prehľad opatrení, ktoré majú zvýšiť príjmy do štátnej kasy, ale aj opatrení, o ktorých sa zatiaľ hovorí iba v teoretickej rovine. Prinášame detaily o zavedených opatreniach, ako sú zvýšenie poplatkov a spotrebné dane, ale aj o tých, ktoré sú v štádiu návrhu alebo boli odmietnuté, no môžu sa vrátiť v pozmenenej forme.
Konsolidačným balíčkom to nekončí. 4 zmeny, ktorými môže štát vysať ďalšie peniaze z vreciek Slovákov

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Konsolidačný balíček ministra financií Ladislava Kamenického už poznáme, no šetrenie tým nekončí. Parlament momentálne rokuje o jeho podobe – niektoré opatrenia sú už schválené, iné ešte len čakajú na definitívne rozhodnutie. V tomto prehľade prinášame detaily o zavedených opatreniach, ako sú zvýšenie poplatkov a spotrebné dane, ale aj o tých, ktoré sú v štádiu návrhu alebo boli odmietnuté, no môžu sa vrátiť v pozmenenej forme.

Schválené opatrenia

Zvýšenie poplatkov na úradoch
Jedným z prvých opatrení, ktoré vláda prijala hneď po voľbách, je zvýšenie poplatkov za rôzne úkony na úradoch – pasy, vodičské preukazy, evidenciu vozidiel, kataster a ďalšie. Vláda tento krok odôvodnila tým, že poplatky sa nemenili už roky a ich výška nereflektovala súčasné ekonomické podmienky, keďže mnohé z nich boli stanovené ešte v časoch, keď Slovensko používalo koruny.

Daň z cukru a nikotínových výrobkov
Od 1. januára 2025 nadobudnú účinnosť nové spotrebné dane, ktoré už parlament schválil. „Daň z cukru“ sa bude vzťahovať na sladené nápoje a bude mať jednotnú sadzbu pre každý druh výrobku. Okrem toho sa zvýši spotrebná daň z tabaku a rozšíri sa aj na nikotínové vrecúška a elektronické cigarety, čo zasiahne tých, ktorí sa týmto spôsobom snažili ušetriť.

Hon na fiktívnych živnostníkov
Štát sa zameriava na kontrolu fiktívnych živnostníkov, ktorí vykonávajú závislú prácu, ale vyhýbajú sa plateniu vyšších odvodov. Zamestnanci odvádzajú do štátneho rozpočtu výrazne viac než živnostníci s minimálnymi odvodmi, preto sa vykonávajú prísnejšie kontroly.

Nižší príspevok do 2. piliera

Začiatkom tohto roka štát znížil povinný príspevok do druhého dôchodkového piliera z 5,5 % na 4 %. Tento systém využíva takmer 1,8 milióna sporiteľov, ktorí si prostredníctvom neho sporia na dôchodok. Oproti priebežnému prvému pilieru, kde sú súčasné dôchodky financované z príspevkov ekonomicky aktívnych ľudí, druhý pilier funguje na báze individuálneho sporenia a zhodnocovania vkladov.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň seniorov

Medzinárodný deň seniorov je špeciálny deň, ktorý sa oslavuje 1. októbra. Tento deň vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN) v roku 1991 s cieľom zvýšiť povedomie o problémoch a výzvach starnúcej... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Návrhy a možné opatrenia

Ďalšie zníženie príspevku do 2. piliera

Opozičná strana Progresívne Slovensko ešte v lete upozornila, že vláda pracuje s myšlienkou znížiť povinný príspevok do druhého dôchodkového piliera zo 4 % na 3 %. Druhý pilier sa mal navyše otvoriť, čo by pre mnohých ľudí znamenalo vystúpenie z neho. Navyše sa mal vstup do druhého piliera zdobrovoľniť, dnes je stále povinný. 

Koalícia toto opatrenie poprela, no vôbec nie je vylúčené, že sa takýto nápad ocitol na jej stole. Minister práce Erik Tomáš niekoľkokrát poprel, že by jeho rezort pripravoval takýto krok a zdôraznil, že Hlas so zásahmi do druhého piliera nesúhlasí. Balíček však pripravoval rezort financií, nie práce.

Zvýšenie dane z nehnuteľností

So zvýšením dane z nehnuteľností prišla Národná banka Slovenska.V susedných krajinách sú tieto dane výrazne vyššie. Slovensko má však špecifickú situáciu – viac než 90 % obyvateľov býva vo vlastnej nehnuteľnosti, čo by znamenalo, že zvýšenie dane by zasiahlo takmer každého.

Zrušenie voľna cez sviatky a zrušenie príplatkov

Premiér Robert Fico povedal, že si „vie predstaviť“ zrušenie voľna počas štátnych sviatkov. Sviatky by síce zostali, ale ľudia by počas nich pracovali ako v bežný deň. Tým pádom by zanikli aj príplatky za prácu počas sviatkov, čo by negatívne zasiahlo zamestnancov, ktorí si tieto príplatky plánovali vopred.

Vyššie odvody pre živnostníkov

V roku 2025 by sa mali platiť odvody z vymeriavacieho základu 715 eur, čo by znamenalo 344,27 eura mesačne. To by oproti roku 2024 znamenalo zvýšenie odvodov o 30,34 eura. Odvody však zrejme budú vyššie, práve pre vyšší vymeriavací základ. Ten sa zvýšil potichu spolu s minimálnou mzdou. 

Daňový a odvodový expert Jozef Mihál (Demokrati) informuje, že pokiaľ sa odvody naozaj zvýšia o 20 %, tak minimálny vymeriavací základ bude 858 eur. Samotné odvody budú 413,12 eura mesačne. Odborník uvádza, že živnostníci a ďalšie SZČO zaplatia v roku 2025 na odvodoch sumu 4957,44 eur.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Študenti, pripravte si peňaženky. Opatrenia vlády zdražejú internáty, knihy či električenky

Konsolidačné opatrenia, ktoré pripravuje vláda Roberta Fica, tvrdo zasiahnu skupinu ľudí, ktorá ešte nie je ekonomicky aktívna, no pripravuje sa na to: študentov.

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zlacnie jedlo v obchode aj reštaurácii. Vláda už stihla zmeniť konsolidačný balíček

Vláda totiž rozhodla o nižšej DPH na niektoré potraviny až na 5 percent. Sadzbou 5 percent sa po novom zdaní aj jedlo v gastrosektore. Tento krok má pomôcť nielen spotrebiteľom, ale... celý článok

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

19. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová daň sa dotkne všetkých výplat na Slovensku. Firmám sa zdania faktúry aj výbery z bankomatu

Nová daň z finančných transakcií, ktorú schválila vláda, môže výrazne ovplyvniť podnikateľské prostredie na Slovensku. Od apríla budúceho roka sa každá platobná operácia podnikateľov,... celý článok

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

18. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Daňový bonus na dieťa sa kompletne zmení. Túto sumu dostávate tento rok naposledy

Daňový bonus na dieťa, ktorý zaviedla vláda Igora Matoviča, čakajú významné zmeny. Súčasná vláda plánuje od budúceho roka zaviesť nový systém, ktorý bude viac zameraný na rodiny s nižšími... celý článok